Campania pentru referendumul care propune modificarea Constituției României în favoarea familiei tradiționale se face mai ales pe stradă și pe internet. La posturile de televiziune cu mare audiență, semnalele sunt date în mai multe feluri, dar deocamdată nu a început adevărata bătălie.
Pe Facebook, platforma favorită a românilor circulă filmulețe, melodii, îndemnuri, mai ales pro-familia tradițională, dar și împotriva acesteia. Controversele din lumea virtuală ajung adesea în realitate, iar societatea pare mai divizată ca oricând odată cu lansarea acestui referendum pentru schimbarea Constituției, în așa fel încât familia să nu mai fie definită ca uniunea dintre cei doi „soți”, ci dintre „un bărbat și o femeie”. Referendumul va avea loc timp de două zile, în 6 și 7 octombrie, în așa fel încât PSD, care și-a asumat politic această inițiativă, să poată strânge prezența minimă la vot de 30% din totalul votanților români, care potrivit statisticilor ajunge la 18,9 milioane. Altfel spus, 5,6 milioane de români ar trebui să voteze la acest referendum, pentru ca el să fie valid. Sociologul Barbu Mateescu observă însă că partidele tradiționale PSD, PNL plus Uniunea Democrată a Maghiarilor din România abia au adunat împreună la alegerile parlamentare 5,1 milioane de voturi. De altfel, social-democrații și liberalii susțin referendumul pentru familia tradițională, în vreme ce maghiarii și ALDE n-au impus nicio linie clară în acest sens. În schimb, Partidul Civic Maghiar din Transilvania, apropiat al premierului conservatori Viktor Orban, a anunțat deja că a și tipărit afișe în favoarea familiei tradiționale.
În Timișoara și în mai multe orașe mari au apărut deja îndemnuri sprijinite pe minciuni, pentru a-i face pe oameni să meargă la vot, cum este de pildă afișul pe care scrie mare „Votează Da la referendum”, „Apără familia și copiii din România”, iar dedesubt: „Dacă nu vii la vot, doi bărbați vor adopta copilul tău”. Un alt afiș, care a apărut în diferite vitrine mai ales în cartierele din sudul capitalei, imită campania „fără penali” a Uniunii Salvați România, încurajându-i pe oameni să meargă la referendum, deși USR este singurul partid care a declarat explicit că nu susține referendumul. O altă dezinformare a taberei pro-familie. De asemenea, au fost publicate o serie de clipuri publicitare pe YouTube, iar în paralel, începând de ieri, a apărut o știre neconfirmată, dată „pe surse” de mai multe canale media care susține că președintele Klaus Iohannis s-ar fi hotărât să participe la acest referendum care susține familia tradițională. Campania celor care se opun însă referendumului se axează tocmai pe neparticiparea la consultarea populară din 6-7 octombrie, mizând pe faptul că nu e ușor să scoți din casă 30% din populația României. Președintele Iohannis a vorbit de mai multe ori în ultimii ani despre toleranță și împotriva ideii acestui referendum, de aceea e greu de spus dacă șeful statului român îi va încuraja pe oameni să meargă la vot.