Linkuri accesibilitate

Ministerul Educației nu are pârghii pentru a sancționa persoanele implicate în fraudarea examenelor de absolvire a gimnaziului


Examenele naționale de absolvire a gimnaziului au fost susținute de circa 30.000 de elevi în perioada 3-13 iunie.
Examenele naționale de absolvire a gimnaziului au fost susținute de circa 30.000 de elevi în perioada 3-13 iunie.

În cele 8 școli în care s-au scurs testele de la examenele de clasa a IX-a au fost deschise anchete de serviciu, rezultatele cărora urmau să fie prezentate Ministerului Educației pe 20 iunie. Reprezentanții ministerului nu exclud că persoanele implicate în fraudarea examenelor nu vor fi sancționate.

„Noi am venit cu recomandări, dar nu putem interveni, nu putem face nimic. Este în competența autorităților locale. În unele cazuri, am sesizat Centrul Național Anticorupție și Inspectoratul Național de Poliție. Organele de anchetă urmează să se expună. Tot ce e posibil ca unii să scape nepedepsiți”, a spus Europei Libere secretara de stat a Ministerului Educației, Valentina Olaru.

Șeful adjunct al Direcției Educație Glodeni, Tudor Căsăuțan, care ar fi publicat pe Facebook testul rezolvat la proba de istorie, nu-și recunoaște vina și susține că cineva i-a spart contul. Autoritățile raionale spun că, până la finalizarea anchetei, funcționarul nu poate fi sancționat.

Căsăuțan nu a fost suspendat din funcție și continuă să-și exercite atribuțiile de șef-adjunct al Direcției Educație Glodeni.

„A fost sesizat Inspectoratul Național de Poliție, care urmează să vină cu rezultatele anchetei, eu nu pot să fac nimic, nu am suficiente probe. Nu pot să îl sancționez fără probe, el mă poate da în judecată”, a spus Europei Libere șefa Direcției Educație Glodeni, Elena Țurcan.

Aceasta susține că, în urma neregulilor depistate la examenele de absolvire a clasei a IX-a, o elevă de la Gimnaziul Hâjdieni va susține testul repetat la limba și literatura română în cadrul sesiunii suplimentare, care va avea loc la începutul lunii iulie.

Cel puțin doi elevi vor susține testele repetat

„A venit cu un sacou cu mânecă lungă și avea un ceas inteligent. A fotografiat testul și l-a trimis într-un grup de Telegram, dar nu a reușit să primească răspunsul”, a precizat Țurcan.

Și un elev de la Jevreni, Criuleni, va susține un examen repetat. „Testul lui la matematică a fost anulat, iar cei care au admis neregulile, asistenții, vor fi sancționați”, a spus șefa interimară a Direcției Educație Criuleni, Viorica Barcari.

Șeful Interimar al Direcției Educație Căușeni, Eugeniu Canțir, a declarat Europei Libere că pentru neregulile de la examene ar putea fi sancționați asistenții școlari și președintele comisiei de examene, dar nu a precizat cum anume.

„S-a stabilit că președintele comisiei de examene și asistenții nu și-au onorat obligațiunile. Telefoanele elevilor se aflau într-o boxă în aceeași încăpere cu elevii, dar, conform regulamentului, trebuiau să fie în altă clasă. De asemenea, sunt suspiciuni că unii elevi aveau al doilea telefon”, a explicat Canțir.

Șefa Direcției Educație Florești, Diana Pantaz, unde au fost cele mai multe suspiciuni de fraude, nu a fost de găsit pentru a ne spune ce au arătat anchetele, iar șefa Direcției Educație Edineț a refuzat să ofere detalii: „Nu sunt obligată să mă expun”.

Potrivit Ministerului Educației, în timpul examenelor de absolvire a gimnaziului, au fost publicate online poze cu teste și rezolvarea acestora la opt școli din cinci raioane:

  • Gimnaziul „Mircea Snegur” din Trifănești, Florești;
  • Gimnaziul din Prajila, Florești;
  • Gimnaziul din Ștefănești, Florești;
  • Gimnaziul din Putinești, Florești;
  • Gimnaziul din Cârnățenii Noi, Căușeni;
  • Gimnaziul „Mihai Eminescu” din Jevreni, Criuleni;
  • Gimnaziul „Mihail Sadoveanu” din Cupcini, Edineț;
  • Gimnaziul din Hâjdieni, Glodeni.

Examenele naționale de absolvire a gimnaziului au fost susținute de circa 30.000 de elevi în perioada 3-13 iunie. În acest an, Ministerul Educației a implicat, în premieră, circa 600 de voluntari care au monitorizat corectitudinea desfășurării examenelor de absolvire a gimnaziului.

Ministrul Educației, Dan Perciun a declarat că, în pofida acestui fapt, în unele instituții au fost înregistrate nereguli, motiv pentru care anul viitor va înăspri condițiile de desfășurare a examenelor de clasa a IX-a.

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te

  • 16x9 Image

    Liuba Maxim

    Sunt îndrăgostită de drumeții la munte și de televiziune, domeniu în care am lucrat aproximativ 8 ani. Din 2022 fac parte din echipa Europei Libere Moldova, unde scriu despre educație și spun poveștile oamenilor care au curajul să-și depășească limitele.

XS
SM
MD
LG