Linkuri accesibilitate

Au fost selectați voluntarii care vor avea grijă ca elevii de clasa a IX-a să nu copieze la examene


Voluntarii campaniei „Fii ONEST, nu copia!” au fost instruiți să monitorizeze examenele de absolvire a gimnaziului
Voluntarii campaniei „Fii ONEST, nu copia!” au fost instruiți să monitorizeze examenele de absolvire a gimnaziului

Circa 600 de voluntari vor monitoriza corectitudinea desfășurării examenelor de absolvire a gimnaziului, cu 200 mai mulți decât preconiza Ministerul Educației. Tinerii au participat în aceste zile la instruiri, care s-au desfășurat la Chișinău, Bălți și Cahul.

Potrivit Ministerului Educației, voluntarii au fost informați despre felul în care sunt organizate examenele și despre responsabilitățile pe care le vor avea.

Inițiativa face parte din campania națională „Fii onest, nu copia!”, lansată de minister și de Agenția Națională pentru Curriculum și Evaluare, cu scopul de a asigura integritatea procesului de evaluare la nivel gimnazial.

La începutul anului, autoritățile au constatat că în instituțiile de învățământ din raioanele Briceni, Cahul, Cantemir, Cimișlia, Drochia, Dubăsari, Rezina și Șoldănești există discrepanțe semnificative între rezultatele elevilor la examenele de absolvire a clasei a XII-a și a IX-a.

„În unele din aceste raioane, în clasa a IX-a, circa 20% din elevi au avut note de nouă și zece la examenele de absolvire a gimnaziului, iar la BAC niciunul nu a atins aceste rezultate. Din acest motiv, considerăm că este bine să avem un proces de monitorizare externă, prin intermediul căruia să ne asigurăm că toți copiii susțin examenele în condiții egale și că o notă de nouă din Cahul este egală cu o notă de nouă din Chișinău, Briceni sau Edineț”, a spus ministrul Educației, Dan Perciun.

Proiectul este cofinanțat de Uniunea Europeană și implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei, în colaborare cu Ministerul Educației.

Circa 30.000 de elevi vor susține în acest an examenele de clasa a XI-a. Anul trecut, 50% din absolvenții de gimnaziu și-au continuat studiile la liceu.

La începutul lunii decembrie au fost publicate rezultatele testului PISA (Programme for International Student Assessment), care se dau din trei în trei ani.

Testele au arătat că fiecare al doilea elev de 15 ani din R. Moldova atinge cel puțin nivelul minim de competențe la lectură și științe, în timp ce la matematică doar 44,3% ating acest nivel.

Totodată, experți în educație susțin că performanțele elevilor din școlile mici sunt cu o „întârziere de 2,5 ani” față de cele ale elevilor din instituțiile mari.

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te

  • 16x9 Image

    Liuba Maxim

    Sunt îndrăgostită de drumeții la munte și de televiziune, domeniu în care am lucrat aproximativ 8 ani. Din 2022 fac parte din echipa Europei Libere Moldova, unde scriu despre educație și spun poveștile oamenilor care au curajul să-și depășească limitele.

XS
SM
MD
LG