Linkuri accesibilitate

Testele elevilor de gimnaziu care au copiat ar putea fi anulate


Examenele naționale de absolvire a gimnaziului au fost susținute de circa 30 de mii de elevi în perioada 3-13 iunie. Rezultatele vor fi afișate la data de 20 iunie.
Examenele naționale de absolvire a gimnaziului au fost susținute de circa 30 de mii de elevi în perioada 3-13 iunie. Rezultatele vor fi afișate la data de 20 iunie.

În cele opt gimnazii în care s-au admis scurgeri ale testelor de examene s-au deschis anchete de serviciu, rezultatele cărora ar urma să fie prezentate pe 20 iunie. În cazul în care comisiile de specialitate îi vor identifica pe elevii care au copiat, aceștia vor susține testele repetat.

Șefa Agenției pentru Curriculum și Evaluare, Lilia Ivanov, a declarat pentru Europa Liberă că anchetele deschise de către comisiile școlare de examene și cele raionale, în cazul în care se vor face corect, ar trebuie să anuleze testele elevilor care au copiat.

„Pot fi foarte ușor depistate fraudele, inclusiv după scris - în cazul unei eleve au fost publicate chiar și datele din buletin. Dacă aceste comisii vor depista aceste fraude, atunci testele vor fi anulate”, a spus Lilia Ivanov.

Comisia Națională de Examene a constatat că persoanele implicate în desfășurarea examenelor de absolvire din opt gimnazii din țară au comis abateri grave în procesul de organizare și desfășurare a probelor. Au fost publicate poze cu testele de examen din cadrul examenelor de absolvire a gimnaziului și rezolvarea acestora. Imaginile au apărut în timp real, concomitent cu desfășurarea probei de examen. Este vorba despre gimnaziile din:

  • Căușeni, Cîrnățenii Noi, Gimnaziul Cîrnățenii Noi;
  • Criuleni, Jevreni, Instituția Publică Gimnaziul „Mihai Eminescu”;
  • Edineț, Cupcini, Instituția Publică Gimnaziul „Mihail Sadoveanu”;
  • Glodeni, Hîjdieni, Instituția Publică Gimnaziul Hîjdieni;
  • Florești, Trifănești, Gimnaziul „Mircea Snegur”, filială a Liceului Teoretic „Ion Creangă”;
  • Florești, Prajila, Instituția Publică Gimnaziul Prajila;
  • Florești, Ștefănești, Instituția Publică Gimnaziul Ștefănești;
  • Florești, Putinești, Instituția Publică Gimnaziul Putinești.

Potrivit ministerului Educației, mecanismele de securizare a testelor de examen permit identificarea instituțiilor de învățământ de unde au avut loc scurgerile de informații. De asemenea, toate materialele au fost transmise către Inspectoratul General de Poliție pentru examinarea și investigarea cazurilor.

Publicarea subiectelor pentru examenele de absolvire a gimnaziului și de bacalaureat sau a soluțiilor la acestea până la începerea examenului respectiv sau pe durata desfășurării acestuia se sancționează cu amendă de 1500 până la 4000 de lei, în cazul persoanelor fizice, și între 7500 și 12.000 pentru cele juridice, cu privarea de dreptul de a deține anumite funcții sau de dreptul de a desfășura anumite activități pe un termen de la 3 luni la un an.

Totodată, ministerul Educației a anunțat despre reevaluarea testelor la matematică ale absolvenților de gimnaziu din 13 instituții de învățământ din Cahul, Dubăsari și Rezina. Decizia a fost luată de Comisia Națională de Examene după ce au fost constatate „diferențe exagerate” în punctajele acordate.

Potrivit ministerului Educației, Comisia Republicană de Reevaluare la disciplina matematica a constatat diferențe de la -5 puncte până la -12 puncte în unele teste.

Examenele naționale de absolvire a gimnaziului au fost susținute de circa 30 de mii de elevi în perioada 3-13 iunie. Rezultatele vor fi afișate la data de 20 iunie.

În acest an, ministerul Educației a implicat, în premieră, circa 600 de voluntari care au monitorizat corectitudinea desfășurării examenelor de absolvire a gimnaziului.

Inițiativa face parte din campania națională „Fii onest, nu copia!”, lansată de minister și de Agenția Națională pentru Curriculum și Evaluare, cu scopul de a asigura integritatea procesului de evaluare la nivel gimnazial.

La începutul anului, autoritățile au constatat că în instituțiile de învățământ din raioanele Briceni, Cahul, Cantemir, Cimișlia, Drochia, Dubăsari, Rezina și Șoldănești există discrepanțe semnificative între rezultatele elevilor la examenele de absolvire a clasei a XII-a și a IX-a, a spus atunci ministrul Educației, Dan Perciun.

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te

  • 16x9 Image

    Liuba Maxim

    Sunt îndrăgostită de drumeții la munte și de televiziune, domeniu în care am lucrat aproximativ 8 ani. Din 2022 fac parte din echipa Europei Libere Moldova, unde scriu despre educație și spun poveștile oamenilor care au curajul să-și depășească limitele.

XS
SM
MD
LG