Linkuri accesibilitate

Ministerul Educației va înăspri condițiile de desfășurare a examenelor de clasa a IX-a


În 2024, peste 4.000 de teste ale elevilor care au scris examenul de absolvire a gimnaziului au fost reevaluate.
În 2024, peste 4.000 de teste ale elevilor care au scris examenul de absolvire a gimnaziului au fost reevaluate.

Ministrul Educației, Dan Perciun, crede că e nevoie de o monitorizare și mai riguroasă a examenelor de absolvire a gimnaziului. Făcând totalurile sesiunii din acest an, el a spus că, în pofida implicării a 600 de voluntari, au fost înregistrate fraude, iar anul viitor vor fi luate măsuri mai dure.

Dan Perciun susține că au fost reevaluate peste 4.000 de teste ale elevilor din instituții de învățământ din raioanele Briceni, Cahul, Cantemir, Cimișlia, Dubăsari, Drochia, Rezina și Șoldănești. Cele mai multe, la examenele de matematică și limba română.

„Sunt exemple strigătoare la cer, unde, pentru un răspuns slab, a fost acordat punctajul maxim de 15 puncte. Este nevoie de o reevaluare a direcțiilor de învățământ, a comisiilor de examene la nivel raional, ca să nu mai fie abateri pe viitor”, a spus ministrul la o conferință de presă.

Exemplu de examen care ar fi fost fraudat, prezentat de Ministerul Educației într-o conferință de presă.
Exemplu de examen care ar fi fost fraudat, prezentat de Ministerul Educației într-o conferință de presă.

Potrivit lui, reevaluările au scos în evidență „o problemă sistemică” în mai multe raioane din țară, pentru că fraudele sunt admise de aceeași examinatori.

„Chiar dacă am avut măsuri suplimentate de verificare a testelor, au fost scurgeri de informații, cum s-a întâmplat în cazul unui fost director de educație de raion care a publicat din greșeală testul rezolvat la istorie în loc să-l trimită elevului. Nu mai putem tolera asemenea practici rușinoase”, a declarat Perciun.

El afirmă că, anul viitor, va fi extinsă rețeaua de voluntari care vor monitoriza corectitudinea desfășurării examenelor în toate raioanele. De asemenea, vor fi revăzute toate testele, nu doar cele suspecte de fraudă.

La începutul săptămânii, reprezentanții Ministerului Educației au anunțat că în cele opt gimnazii în care s-au admis scurgeri ale testelor au fost deschise anchete de serviciu. În cazul în care comisiile de specialitate îi vor identifica pe elevii care au copiat, aceștia vor susține testele repetat, la sesiunea suplimentară, care va avea loc la începutul lunii iulie.

Examenele naționale de absolvire a gimnaziului au fost susținute de circa 30.000 de elevi în perioada 3-13 iunie. Rezultatele au fost anunțate pe 20 iunie.

În acest an, Ministerul Educației a implicat, în premieră, circa 600 de voluntari care au monitorizat corectitudinea desfășurării examenelor.

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te

  • 16x9 Image

    Liuba Maxim

    Sunt îndrăgostită de drumeții la munte și de televiziune, domeniu în care am lucrat aproximativ 8 ani. Din 2022 fac parte din echipa Europei Libere Moldova, unde scriu despre educație și spun poveștile oamenilor care au curajul să-și depășească limitele.

XS
SM
MD
LG