Linkuri accesibilitate

Ministru german: Țările G7 nu vor plăti pentru gazul rusesc în ruble


Președintele rus Vladimir Putin a ordonat băncii centrale ruse, guvernului și companiei Gazprom să prezinte până la 31 martie propuneri pentru plata gazelor naturale în ruble de către „țările neprietenoase”, inclusiv toate statele Uniunii Europene.

Rusia elaborează metode de acceptare a plăților pentru exporturile sale de gaze naturale în ruble și va lua decizii în timp util în cazul în care țările europene vor refuza să plătească în moneda rusă, a declarat Kremlinul, luni, 28 martie.

„Nu vom furniza gaz pe gratis, acest lucru este clar”, a spus la o conferință de presă purtătorul de cuvânt al președinției ruse, Dmitri Peskov.

Dar Grupul celor Șapte (G7), care reunește țările cu cele mai dezvoltate economii ale lumii, a convenit să respingă cererea, a spus ministrul german al energiei, Robert Habeck. El a declarat reporterilor că „toți miniștrii G7 au fost întru totul de acord că aceasta ar fi o încălcare unilaterală și clară a contractelor existente”.

Putin a declarat pe 23 martie că Rusia va implementa modificările într-o săptămână și nu va mai accepta plăți în monede care, potrivit lui, au fost „compromise”.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG