Linkuri accesibilitate

Ministrul Agriculturii respinge revendicarea fermierilor. Tractoarele rămân la Guvern


Fermierii protestează de mai bine de o săptămână cu tehnica agricolă în Piața Marii Adunări Naționale din Chișinău.
Fermierii protestează de mai bine de o săptămână cu tehnica agricolă în Piața Marii Adunări Naționale din Chișinău.

Agricultorii au decis să continue protestul cu tractoarele din fața Guvernului, după ce ministrul Agriculturii, Vladimir Bolea, a anunțat că moratoriul cerut de aceștia la calcularea penalităților pentru creditele lor nestinse nu poate fi instituit.

Organizatorii manifestației, „Forța Fermierilor” și Federația Națională a Fermierilor, au solicitat întrevederi cu premierul Dorin Recean și președintele Parlamentului, Igor Grosu, pentru a discuta situația creată.

Cele două asociații au fost anunțate de Primăria Chișinău că astăzi în centrul orașului sunt interzise întrunirile, în legătură cu vizita președintelui Radei Supreme a Ucrainei, Ruslan Stefanciuk, însă au continuat protestul. Totuși, fermierii au renunțat la ideea să pornească într-un marș cu tehnica agricolă și doar au claxonat în semn de protest.

Principala lor revendicare este instituirea unui moratoriu la calcularea penalităților, la executarea silită și la inițierea proceselor de insolvabilitate pentru producătorii de cereale și agricultorii afectați de secetă, care au ajuns în incapacitate de plată. Ei își doresc ca acesta să fie instituit printr-o decizie a Comisiei pentru Situații Excepționale.

Drept răspuns, ministrul Agriculturii, Vladimir Bolea, a declarat, la un briefing, că fermierii afectați de secetă, care au acte confirmative din partea comisiilor raionale pentru situații excepționale, pot obține certificate de forță majoră și pot să se adreseze băncilor pentru a-și soluționa problemele financiare.

...ne concentrăm pe lucruri care pot fi făcute
Vladimir Bolea, ministrul Agriculturii

În ceea ce privește instituirea moratoriului, Bolea a explicat că „nu există o formă legală pentru acest proces” și nici Comisia pentru Situații Excepționale nu are asemenea împuterniciri. „Legislația Republicii Moldova prevede foarte clar că nicio entitate nu poate interveni în relațiile private între doi agenți economici. Ca urmare, ne concentrăm pe lucruri care pot fi făcute, identificăm un cadru legal în baza căruia putem să intervenim cu suport real”, a spus Bolea.

Ministrul planifică să se întâlnească cu reprezentanții celor șase bănci care creditează agricultori, urmând să fie întocmită o listă cu agenții economici care au luat credite. „Vom face un studiu temeinic, pentru ultimii ani, care a fost situația privind incapacitatea de plată, trimiterea în insolvență etc., pentru a vedea din ce perioadă li se trag problemele. Trebuie să vedem situația pentru fiecare agricultor și să venim cu răspunsuri țintite”, a spus Vladimir Bolea.

Potrivit liderului asociației „Forța Fermierilor”, Alexandru Slusari, declarațiile făcute astăzi de ministrul Agriculturii diferă de ceea ce a spus anterior în discuțiile cu agricultorii protestatari. „El a venit marți cu acest proiect de dispoziție a Comisiei pentru Situații Excepționale și atunci totul era posibil de făcut. Ce s-a întâmplat azi? Eu nu am înțeles nimic”, a spus Slusari.

Protestatari ținând un banner al asociației „Forța Fermierilor”, în timpul manifestațiilor din fața Guvernului.
Protestatari ținând un banner al asociației „Forța Fermierilor”, în timpul manifestațiilor din fața Guvernului.

Fermierii protestează de mai bine de o săptămână cu tehnica agricolă, motivând că nu mai au bani să-și achite creditele din cauza secetei și a prețurilor mici la cereale. Pe lângă instituirea moratoriului, fermierii mai cer autorităților și plăți directe la hectar în sumă de 700 de milioane de lei.

  • 16x9 Image

    Virginia Nica

    Sunt parte a echipei Europei Libere Moldova din august 2022 și realizez materiale scrise, audio și video despre economie și, în mod special, despre agricultură. După ce am absolvit Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării a Universității de Stat din Moldova în 2005, am activat în mai multe redacții de presă tipărită și online.

XS
SM
MD
LG