Pentagonul a anunțat noi măsuri menite să combată răspândirea ideologiilor și ideilor extremiste, în rândurile militarilor americani.
Această problemă a devenit evidentă atunci când actuali și foști membrii ai armatei au fost prezenți în rândurile demonstranților de la 6 ianuarie, când a fost luată cu asalt clădirea Congresului în încercarea de a schimba rezultatul alegerilor, în favoarea lui Donald Trump. Aproape unu din fiecare cinci manifestanți, inculpați în legătură cu rolul jucat în timpul insurecției au legături cu armata americană. Asta în timp ce la nivelul întregii populații, cifra celor care au servit sau servesc în armată este de circa 7%.
În condițiile în care mediile de socializare au jucat un rol important în aprinderea spiritelor, Ministerul Apărării atrage atenția că militari care manifestă simpatii pe Internet pentru activități extremiste, violează regulile de conduită. Ministerul nu va supraveghea conturile militarilor, dar va răspunde în cazul în care sunt semnalate încălcări. În categoria activităților extremiste se încadrează orice promovare sau acțiune violentă, îndreptată împotriva Statelor Unite, ori cetățenilor ei, inclusiv planuri de răsturnare a guvernului. În aceeași categorie se incadrează și sprijin oferit, pe rețele de socializare, discriminărilor pe criterii de rasă, culoarea pielii, origine, religie, identitate și orientare sexuală.
Ministrul apărării Lloyd Austin a arătat că criteriile de selectare a recruților vor fi revizuite, ca și cele aplicate celor care se retrag din forțele active, pentru a se asigura că aceștia nu sunt țintiți de organizații sau propagandă extremistă. Noile indicații ale Ministerului nu specifică anumită organizații extremiste și nu interzic participare în anumite grupări. Pentagonul a identificat circa 100 de militari care ar fi participat în acțiuni extremiste, în 2021. În martie, ministerul a publicat un raport în care sunt explicitate manierele în care extremismul intern periclitează forțele armate. În raport se arată că respectivele organizații își doresc militari sau foști militari în rândurile lor pentru că prezența lor le oferă legitimitate și înlesnește punerea în aplicare a anumitor acțiuni.
Ordinul ministrului cere ofițerilor superiori să discute aceste primejdii cu cei din subordine. Ministrul Austin a spus că deși cei care participă la acțiuni sau folosesc retorică extremistă sunt puțini, ei pun în pericol abilitatea armatei de a fi pregătită să facă față primejdiilor de securitate și periclitează moralul.