Linkuri accesibilitate

Ministrul Apărării, Nosatîi: R. Moldova achiziționează un sistem de monitorizare a spațiului aerian


Ministrul Apărării, Anatolie Nosatîi, la sediul NATO, Bruxelles, 15 mai 2023
Ministrul Apărării, Anatolie Nosatîi, la sediul NATO, Bruxelles, 15 mai 2023

Republica Moldova este pe cale să achiziționeze un sistem modern de monitorizare a spațiului aerian, iar militarii Armatei Naționale vor începe curând instruirile, a declarat Europei Libere ministrul Apărării, Anatolie Nosatîi, aflat în perioada 15-16 iunie la ministeriala NATO, care se desfășoară la Bruxelles.

Ministrul nu a vorbit despre prețul achiziției și nu a oferit alte detalii tehnice, dar a promis că Ministerul Apărării va veni în curând cu detalii.

„Instituția de apărare a R. Moldova este în proces de modernizare și transformare a sistemului național de apărare. Ne-am propus să modernizăm toate domeniile militare, inclusiv spațiul aerian”, a spus ministrul Nosatîi.

Autoritățile moldovene și-au propus să modernizeze sistemul de apărare și monitorizare a spațiului aerian după ce mai multe rachete rusești au survolat spațiul aerian, iar unele chiar au căzut pe teritoriul R. Moldova.

În 2023, autoritățile de la Chișinău au majorat bugetul pentru apărare cu peste 600 de milioane de lei (68%) față de anii precedenți. La începutul anului, și președinta Maia Sandu a cerut occidentului ajutor pentru consolidarea capacităților sale defensive.

În martie 2023 a devenit clar că UE va aloca R. Moldova asistență financiară în valoare de 40 de milioane de euro prin Instrumentul European pentru Pace (European Peace Facility). Asistența vizează domeniile supravegherii aeriene, mobilității, logisticii, comunicațiilor și al apărării cibernetice, dar sumele urmează a fi debursate în decurs de 36 de luni.

Totodată, ministrul Nosatîi nu a negat că autoritățile de la Chișinău iau în considerare opțiunea aderării la Programul Consolidat al Alianței Nord Atlantice care prevede un alt nivel de cooperare. Din acest program fac parte țări precum Suedia, Finlanda, Georgia, Ucraina, Australia și Iordan.

„Conducerea țării evaluează toate formatele pentru a păstra pacea în R. Moldova ca cetățenii ei să fie în siguranță”, a precizat Nosatîi.

Anterior ambasadorul R. Moldova în Regatul Belgiei și șeful misiunii NATO, Viorel Cibotaru, a spus că „după numărul de proiecte și inițiative comune cu NATO, Moldova a atins nivelul țărilor care fac parte din Programul Consolidat al Alianței”.

  • 16x9 Image

    Denis Dermenji

    Scriu pentru versiunea de limbă rusă și română a site-ului Europa Liberă Moldova, despre conflictul transnistrean și procesul de reglementare, dar și despre temele de actualitate din R. Moldova. Din 2018 până în 2021 am lucrat la Moldova 1 și Jurnal TV. În 2022,  fiind jurnalist la newsmaker.md, am scris și am filmat reportaje din regiunea Kiev, în timpul invaziei Rusiei în Ucraina.

XS
SM
MD
LG