Linkuri accesibilitate

Ministrul de externe Nicu Popescu așteptat la Moscova


Ministrul de externe Nicu Popescu, Chișinău, 9 noiembrie 2021

Ministrul moldovean de externe Nicu Popescu urmează să plece la Moscova, pentru convorbiri cu șeful diplomației ruse Sergei Lavrov.

Nu este prima vizită în Rusia a unui oficial moldovean din noul guvern – au mai fost vicepremierul Andrei Spînu și deja fostul vicepremier Vladislav Kulminski, dar prima a lui Nicu Popescu în acest al doilea mandat al său la cârma politicii externe moldovene.

Vizita fusese anunțată înainte de declanșarea la Chișinău a crizei energetice, încheiată la sfârșitul lunii octombrie cu semnarea unui nou contract pe cinci ani cu Gazprom care a dus la majorarea prețului la gaze, cel puțin în noiembrie, cu 140%.

Moldova, Evoluția prețului la gaze în ultimii 10 ani, 1 noiembrie 2021
Moldova, Evoluția prețului la gaze în ultimii 10 ani, 1 noiembrie 2021

Totodată s-a decis ca Rusia și R. Moldova să organizeze până la sfârșitul lunii noiembrie o conferință interguvernamentală la care să se discute relații celor două țări în domeniul energetic și datoria de peste 700 de milioane de dolari, pe care – potrivit Gazprom – ar avea-o numai malul drept al Nistrului, la gaze.

Datoria ar urma să fie analizată de un audit externe și restructurată. Până atunci, deci cel puțin un an, R. Moldova amână aplicare prevederilor din pachetul 3 energetic al Uniunii Europene, pe care a convenit să-l aplice și care prevede despărțirea furnizorului de gaze de transportor , în cazul Moldovei, același Gazprom.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG