Aproximativ 100 de imami urmează să fie instruiți în Germania în fiecare an, în cadrul unui acord între minister, autoritatea religioasă turcă Diyanet și asociația islamică turcă DITIB.
Acești imami îi vor înlocui treptat pe clericii angajați de Diyanet „importați” din Turcia, de obicei pe câte patru ani și primesc instrucțiuni de la Ankara. Cei 1000 aflați în prezent la datorie în Germania ar urma să fie trimiși, în etape, acasă.
Germania are o diasporă turcă numeroasă, dar al cărei guvern s-a confruntat deseori din punct de vedere politic cu președintele turc Tayyip Erdogan, aflat la putere de două decenii, și cu partidul său AK, cu rădăcini islamiste.
„Avem nevoie de clerici care să ne vorbească limba, să ne cunoască țara și să ne susțină valorile”, a declarat ministra germană de Interne Nancy Faeser. „Aceasta este o etapă importantă pentru integrarea și participarea comunităților musulmane din Germania”, a adăugat ea.
Imamii „made in Germany” vor face în afara școlii islamice cursuri de limbă și civilizație germană, ca și de conduită civică germană.
DITIB (Diyanet İşleri Türk-İslam Birliği, Uniunea turco-islamică pentru probleme religioase), cea mai mare organizație islamică din Germania, cu aproximativ 900 de moschei, a fost subiectul unor controverse politice în această țară, cel mai recent când un membru al talibanilor afgani a luat cuvântul luna trecută într-una dintre moscheile comunității din orașul Köln.
În 2017, oficialii germani au cerut DITIB să întreprindă reforme fundamentale în urma acuzațiilor că imamii săi trimiși de Diyanet ar fi spionat în numele Ankarei. Diyanet a negat orice implicare, iar dosarul cazului a fost închis fără a fi aduse acuzații.