Linkuri accesibilitate

Minutul electoral: „Trăim, dar țara ne-a fugit de sub picioare”


Minutul electoral: „Trăim, dar țara ne-a fugit de sub picioare”
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:02 0:00

Minutul electoral: „Trăim, dar țara ne-a fugit de sub picioare”

Мы живем под собою не чуя страны*. E primul vers din poemul care l-a omorât pe autor. La ordinul lui Stalin, Osip Mandelștam a fost strivit de mașinăria NKVD-istă, pentru că nu a dorit să-l lingușească pe tiran. După ce a scris poemul sinucigaș, cum l-a numit Boris Pasternak, Mandelștam a mai trăit trei ani, cu țara fugindu-i de sub picioare.

Minutul electoral vineri, 16 iulie 2021
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:08 0:00
Link direct

Poporul care nu simte țara sub tălpi este sortit pieirii. Stalin știa mult prea bine acest lucru. Iată de ce a umplut Siberia și Kazahstanul cu basarabeni săltați din cuiburile lor, pentru că nu au fost suficient de loiali puterii sovietice. Unii i-au blestemat pe torționari, alții s-au convertit la credința lor. Sindromul Stockholm, ce descrie comportamentul unei victime răpite sau captive care, în timp, începe să-și simpatizeze răpitorul, putea fi numit și altfel. Să zicem, sindromul Greceanîi sau sindromul Dodon, după numele celor care visează să-i ofere întreaga țară drept ofrandă stăpânului de la Kremlin.

În trei decenii de independență a Republicii Moldova, o treime din populație s-a autoexilat, părăsind casele, pământul și mormintele străbunilor. În pribegie, moldovenii prind a simți că le lipsește propria țară. Învățând de la localnici, ei își recapătă demnitatea și conștiința de moștenitori. Nu toți. La fel cum nu tuturor dintre cei rămași acasă le ajunge curaj și minte ca să-și asume responsabilitățile și obligațiile de stăpâni adevărați ai țării. Cel mai recent scrutin a reaprins totuși o rază de speranță, atât de necesară în aniversarul 2021, afectat de pandemie.

* Osip Mandelștam

Trăim, dar țara ne-a fugit de sub picioare

Trăim, dar țara ne-a fugit de sub picioare

Vorbim în șoaptă și a câta oară

Rostim stingher cu jumătăți de glas,

Plăieșul din Kremlin umblă la pas.

El are degete butucănoase,

El are vorbe ca de plumb în oase,

Mustățile ca de gândac îi cresc

Carâmbii reci îi strălucesc.

Apleacă capul și-al lor spate

Oameni cu inima pe jumătate,

Tot miaună, scâncesc și-l tot slujesc,

Când îmboldește neamul omenesc.

Ca pe potcoave le oferă-n dar

Ucazuri și lovește cu mult jar.

Și cazna dulce e ca mierea

La pieptul osetin n-aduci durerea.

Traducere din rusă de Ivan Pilchin

Anticipate 2021: rezultate

Alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie au fost câștigate de Partidul „Acțiune și Solidaritate” (PAS) iar în noul Parlament vor intra trei partide/blocuri electorale.

Pentru a accede în Parlament, partidele politice trebuiau să întrunească 5% din voturile valabile ale alegătorilor, iar blocurile electorale – 7%. Candidații independenți numai 2%.

Rezultatele parțiale, prezentate de CEC, după numărarea a 100% din voturi.

Prezența la vot a fost de 48,41 la sută.

  • Pe teritoriul R. Moldova, prezența a fost de 44,56%.
  • Peste hotare au votat pese 212 mii de persoane, aproape jumătate fiind între 26 și 40 de ani, arată datele CEC. PAS a obținut peste 86% din voturi, în timp ce Blocul electoral al Comniștilor și Socialiștilor, numai 2,47%.
  • Cei mai mulți alegători din diaspora au fost în Italia, peste 66 de mii. Urmează Germaia cu aproape 26 de mii de votanți, Marea Britanie cu aproape 24 de mii și Franța cu aproape 23 de mii. În România au votat 15.123 de alegători iar în Rusia numa 6.153.
  • La secțiile de votare alocate locuitorilor regiunii transnistrene, 62,21 la sută dintre alegători au votat pentru Blocul Comuniștilor și Socialiștilor, iar 13,59 la sută – cu Partidul Acțiune și Solidaritate. 6,25 la sută au votat pentru Partidul Șor.
  • În total, la cele 41 de secții arondate regiunii transnistrene s-au prezentat la votare 28.780 de alegători.

Previous Next

Radio Europa Liberă în alegeri

RADIO EUROPA LIBERA reamintește ca nu susține nici un partid politic înscris în cursa electorală pentru alegerile anticipate din 11 iulie 2021. Emisiunile noastre electorale, în română și rusă, oferă același condiții de exprimare tuturor candidaților, iar materialele analitice caută să prezinte cât mai exact informațiile publice despre trecutul partidelor aflate în competiție, astfel încât publicul (cititorii si ascultătorii) Europei Libere să facă o alegere informata și la scrutinul din 11 iulie 2021.

XS
SM
MD
LG