Linkuri accesibilitate

Minutul electoral: „Despre poloboace și tot felul de alte recipiente zgomotoase”


Minutul electoral: „Despre poloboace și tot felul de alte recipiente zgomotoase”
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:55 0:00

Minutul electoral: „Despre poloboace și tot felul de alte recipiente zgomotoase”

Minutul electoral: „Despre poloboace și tot felul de alte recipiente zgomotoase”
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:21 0:00
Link direct

Dacă ar fi existat un scenarist atotputernic care și-ar fi propus să bagatelizeze cu bună știință statutul, valoarea, reputația oamenilor politici, ca să compromită în final instituția colectivă a celor care decid încotro se mișcă o țară, apoi Republica Moldova ar fi un laborator perfect. Compactă, cu o populație suficient de săracă ca să jinduiască mereu capra vecinului, cu un focar separatist pe care cele mai luminate minți din lume nu au știut să-l stingă și l-au lăsat atunci pe plită la foc micuț, cum se zice la Văleni, cu un vecin vestic care pe unii îi însuflețește până la euforie, pe alții îi înfurie până la cote de comportament irațional, țărișoara căzută mană cerească în brațele unor politicieni autodidacți, a orbecăit timp de trei decenii în căutarea identității. Tot schimbându-și garniturile de guvernare. Selecția naturală în mediul politic a produs diverse specii și specimene, care mai mult decât bune intenții n-au reușit să propună poporului credul și naiv.

Un rol aparte l-a jucat, recunosc, breasla jurnalistică, din care fac parte și eu, prin urmare, am dreptul la mea culpa. Acordând atenție sporită, prioritară și chiar exclusivă unor fenomene excentrice, presa a ghidat ușurel publicul ca pe un cârd de boboci spre consumul de știri contrafăcute, pseudo analize manipulatorii și dialoguri grandomane cu pretinși misionari găunoși, prin urmare, foarte zgomotoși, vorba nemuritorului Alecu Donici. Vă mai amintiți, probabil, de prin clasa a V-a:

Un poloboc cu vin
Mergea în car pe drum, încet și foarte lin;
Iar altul cu deșert, las’ că venea mai tare,
Dar și hodorogea,
Făcând un vuiet mare,
Încât cei trecători în laturi toți fugea:
Atunci când el folos nimica n-aducea…

P.S. Poate a venit timpul să fie lăsați la cârmă meseriașii care literalmente știu să facă deosebire între un poloboc cu vin și unul deșert de-a binelea.

Anticipate 2021: rezultate

Alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie au fost câștigate de Partidul „Acțiune și Solidaritate” (PAS) iar în noul Parlament vor intra trei partide/blocuri electorale.

Pentru a accede în Parlament, partidele politice trebuiau să întrunească 5% din voturile valabile ale alegătorilor, iar blocurile electorale – 7%. Candidații independenți numai 2%.

Rezultatele parțiale, prezentate de CEC, după numărarea a 100% din voturi.

Prezența la vot a fost de 48,41 la sută.

  • Pe teritoriul R. Moldova, prezența a fost de 44,56%.
  • Peste hotare au votat pese 212 mii de persoane, aproape jumătate fiind între 26 și 40 de ani, arată datele CEC. PAS a obținut peste 86% din voturi, în timp ce Blocul electoral al Comniștilor și Socialiștilor, numai 2,47%.
  • Cei mai mulți alegători din diaspora au fost în Italia, peste 66 de mii. Urmează Germaia cu aproape 26 de mii de votanți, Marea Britanie cu aproape 24 de mii și Franța cu aproape 23 de mii. În România au votat 15.123 de alegători iar în Rusia numa 6.153.
  • La secțiile de votare alocate locuitorilor regiunii transnistrene, 62,21 la sută dintre alegători au votat pentru Blocul Comuniștilor și Socialiștilor, iar 13,59 la sută – cu Partidul Acțiune și Solidaritate. 6,25 la sută au votat pentru Partidul Șor.
  • În total, la cele 41 de secții arondate regiunii transnistrene s-au prezentat la votare 28.780 de alegători.

Previous Next

Radio Europa Liberă în alegeri

RADIO EUROPA LIBERA reamintește ca nu susține nici un partid politic înscris în cursa electorală pentru alegerile anticipate din 11 iulie 2021. Emisiunile noastre electorale, în română și rusă, oferă același condiții de exprimare tuturor candidaților, iar materialele analitice caută să prezinte cât mai exact informațiile publice despre trecutul partidelor aflate în competiție, astfel încât publicul (cititorii si ascultătorii) Europei Libere să facă o alegere informata și la scrutinul din 11 iulie 2021.

XS
SM
MD
LG