Linkuri accesibilitate

Norocul chior al calului de sub Putin


Minutul electoral: Norocul chior al calului de sub Putin
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:38 0:00
Norocul chior al calului de sub Putin
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:37 0:00
Link direct

Rezerva mea de toleranță și empatie e ca o baterie reșarjabilă. O pot alimenta din te miri ce. Din regretele lui Sergiu Sârbu că abia de curând și-a găsit formațiunea cu maxim confort, intelectual. Din întoarcerea, fie și vremelnică, a fiului risipitor la părintele său spiritual care l-a făcut om, politic, remarcat de însuși Putin. Nu contează că i-a rostit numele mai curând un context peiorativ (cică, întrebați-l pe Dodon, e singurul care știe), din gura lui Vladimir Vladimirovici până și cuvintele de ocară sunt ca mirul de pe Athos. Iar de dragul unor imagini din Piața Roșie din ziua de 9 mai, în care să apari alături de Putin și Lukașenko, stai și-n limbă. După care, într-o situație mai îndoielnică, îi amintești unui interlocutor ezitant că ai stat alături de Putin la ceremonia de 9 mai. Mai aproape a fost doar calul de sub Putin, în timpul partidelor de vânătoare din Altai, organizate de ministrul Kadjubetovici. Pasiunea pentru vânătoare a celor împovărați de putere e o poveste aparte, care mă umple de milă pentru animalele omorâte și vânătorii schilodiți sufletește.

Când simt că mi se golește rezervorul de duioșie, mă gândesc la Violeta Ivanov, care spera să o eclipseze pe Marina Tauber, dar încă nu a bătut orologiul care să vestească transformarea dovleacului în trăsură de lux. Ori la Victor Stepaniuc, lăsat la vatră fără indemnizație viageră, ori la Bogdan Țîrdea redus la tăcere de Vlad Filat cu o singură împunsătură de floretă. Dar cel mai mult m-a înduioșat, după dezbaterea de la PRO TV, maratonistul de ocazie care poartă numele lui Mihail Ivanovici Kalinin, omologul Zinaidei Greceanîi pe vremea sovietică. Numitul Kalinin, invitat la emisiunea Lorenei Bogza, a sărit din calgoci, cum se zice la Văleni, ca să interpreteze un rol scos de la naftalina anilor ’90. Ca să probeze că are certificat de conformitate de la CEC, Alexandr Kalinin s-a dat în spectacolul limbii, depășindu-l chiar și pe veșnicul rebel de talie municipală Valeri Klimenko. Și m-a apucat așa o jele de bietul om, care atâta poate – să facă urât, dacă nu este întrebat pre singura limbă care îl duce la pierzanie.

Ca un om empatic ce sunt, propun să fie deschis la Holercani ori la Condrița un sanatoriu pentru victimele campaniilor electorale, unde și-ar obloji rănile toți acei care rămân cu ochii în soare după fiecare scrutin.

Anticipate 2021: rezultate

Alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie au fost câștigate de Partidul „Acțiune și Solidaritate” (PAS) iar în noul Parlament vor intra trei partide/blocuri electorale.

Pentru a accede în Parlament, partidele politice trebuiau să întrunească 5% din voturile valabile ale alegătorilor, iar blocurile electorale – 7%. Candidații independenți numai 2%.

Rezultatele parțiale, prezentate de CEC, după numărarea a 100% din voturi.

Prezența la vot a fost de 48,41 la sută.

  • Pe teritoriul R. Moldova, prezența a fost de 44,56%.
  • Peste hotare au votat pese 212 mii de persoane, aproape jumătate fiind între 26 și 40 de ani, arată datele CEC. PAS a obținut peste 86% din voturi, în timp ce Blocul electoral al Comniștilor și Socialiștilor, numai 2,47%.
  • Cei mai mulți alegători din diaspora au fost în Italia, peste 66 de mii. Urmează Germaia cu aproape 26 de mii de votanți, Marea Britanie cu aproape 24 de mii și Franța cu aproape 23 de mii. În România au votat 15.123 de alegători iar în Rusia numa 6.153.
  • La secțiile de votare alocate locuitorilor regiunii transnistrene, 62,21 la sută dintre alegători au votat pentru Blocul Comuniștilor și Socialiștilor, iar 13,59 la sută – cu Partidul Acțiune și Solidaritate. 6,25 la sută au votat pentru Partidul Șor.
  • În total, la cele 41 de secții arondate regiunii transnistrene s-au prezentat la votare 28.780 de alegători.

Previous Next

Radio Europa Liberă în alegeri

RADIO EUROPA LIBERA reamintește ca nu susține nici un partid politic înscris în cursa electorală pentru alegerile anticipate din 11 iulie 2021. Emisiunile noastre electorale, în română și rusă, oferă același condiții de exprimare tuturor candidaților, iar materialele analitice caută să prezinte cât mai exact informațiile publice despre trecutul partidelor aflate în competiție, astfel încât publicul (cititorii si ascultătorii) Europei Libere să facă o alegere informata și la scrutinul din 11 iulie 2021.

XS
SM
MD
LG