Linkuri accesibilitate

Minutul electoral: „Pe timp de arșiță, cum să-i convingi pe oameni că plouă?...”


Minutul electoral: „Pe timp de arșiță, cum să-i convingi pe oameni că plouă?...”
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:30 0:00
Minutul electoral: „Pe timp de arșiță, cum să-i convingi pe oameni că plouă?...”
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:53 0:00
Link direct

Nu e destul să porți haine de paparudă ori să desfaci umbrela deasupra capului, ca lumea să creadă că plouă cu găleata. Ai nevoie de diverse trucuri manipulatorii, ca să-i convingi pe oameni să rămână la adăpost, ferindu-se de furtună. Bunăoară, ca la teatru, lovești zdravăn cu hârlețul într-o covată ori spargi o placă de sticlă și efectul e asigurat. Exact așa procedează o casă de sondaje, care se întreabă dacă nu cumva grija exagerată a partidelor pentru diaspora are să trezească gelozia electoratului intern. Ce are ștampila primăriei cu coada vacii? Nu zic, CINEVA o fi având insomnii din cauza diasporei, dar de ce tu, carele te declari sociolog meseriaș, îi faci acelui CUIVA pe plac, lovind cu hârlețul în covată?! Pe cine vrei să înspăimânți?

Eu, bunăoară, ca parte componentă și indisolubilă a electoratului intern, n-am să mă simt ofensat dacă neamurile mele din Canada, Marea Britanie ori din America de Nord vor vota și ele paralel, perpendicular sau pe contrasens. Ori un alt exemplu. Numita casă de sondaje măsoară, între altele, cotele de mediatizare a celor mai vizibili lideri politici și - ce minune! - descoperă punctaje comparabile obținute de Maia, Igor, Igor, Vladimir și Gheorghe. Și nu vede nicio deosebire între notorietatea erectă stoarsă din scandaluri și spectacole macabre și vizibilitatea obținută din activități de rutină. După care se mai și face că plouă.

Deși au trecut 125 de ani de când Louis Lumiѐre a înspăimântat lumea cu trenul sosit în gara La Ciotat, procedeul rămâne în arsenalul matraBazlâcarilor.

Vezi comentarii

Previous Next

Radio Europa Liberă în alegeri

RADIO EUROPA LIBERA reamintește ca nu susține nici un partid politic înscris în cursa electorală pentru alegerile anticipate din 11 iulie 2021. Emisiunile noastre electorale, în română și rusă, oferă același condiții de exprimare tuturor candidaților, iar materialele analitice caută să prezinte cât mai exact informațiile publice despre trecutul partidelor aflate în competiție, astfel încât publicul (cititorii si ascultătorii) Europei Libere să facă o alegere informata și la scrutinul din 11 iulie 2021.

Previous Next

XS
SM
MD
LG