Linkuri accesibilitate

Minutul electoral: „Pe timp de arșiță, cum să-i convingi pe oameni că plouă?...”


Minutul electoral: „Pe timp de arșiță, cum să-i convingi pe oameni că plouă?...”
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:30 0:00
Minutul electoral: „Pe timp de arșiță, cum să-i convingi pe oameni că plouă?...”
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:53 0:00
Link direct

Nu e destul să porți haine de paparudă ori să desfaci umbrela deasupra capului, ca lumea să creadă că plouă cu găleata. Ai nevoie de diverse trucuri manipulatorii, ca să-i convingi pe oameni să rămână la adăpost, ferindu-se de furtună. Bunăoară, ca la teatru, lovești zdravăn cu hârlețul într-o covată ori spargi o placă de sticlă și efectul e asigurat. Exact așa procedează o casă de sondaje, care se întreabă dacă nu cumva grija exagerată a partidelor pentru diaspora are să trezească gelozia electoratului intern. Ce are ștampila primăriei cu coada vacii? Nu zic, CINEVA o fi având insomnii din cauza diasporei, dar de ce tu, carele te declari sociolog meseriaș, îi faci acelui CUIVA pe plac, lovind cu hârlețul în covată?! Pe cine vrei să înspăimânți?

Eu, bunăoară, ca parte componentă și indisolubilă a electoratului intern, n-am să mă simt ofensat dacă neamurile mele din Canada, Marea Britanie ori din America de Nord vor vota și ele paralel, perpendicular sau pe contrasens. Ori un alt exemplu. Numita casă de sondaje măsoară, între altele, cotele de mediatizare a celor mai vizibili lideri politici și - ce minune! - descoperă punctaje comparabile obținute de Maia, Igor, Igor, Vladimir și Gheorghe. Și nu vede nicio deosebire între notorietatea erectă stoarsă din scandaluri și spectacole macabre și vizibilitatea obținută din activități de rutină. După care se mai și face că plouă.

Deși au trecut 125 de ani de când Louis Lumiѐre a înspăimântat lumea cu trenul sosit în gara La Ciotat, procedeul rămâne în arsenalul matraBazlâcarilor.

Anticipate 2021: rezultate

Alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie au fost câștigate de Partidul „Acțiune și Solidaritate” (PAS) iar în noul Parlament vor intra trei partide/blocuri electorale.

Pentru a accede în Parlament, partidele politice trebuiau să întrunească 5% din voturile valabile ale alegătorilor, iar blocurile electorale – 7%. Candidații independenți numai 2%.

Rezultatele parțiale, prezentate de CEC, după numărarea a 100% din voturi.

Prezența la vot a fost de 48,41 la sută.

  • Pe teritoriul R. Moldova, prezența a fost de 44,56%.
  • Peste hotare au votat pese 212 mii de persoane, aproape jumătate fiind între 26 și 40 de ani, arată datele CEC. PAS a obținut peste 86% din voturi, în timp ce Blocul electoral al Comniștilor și Socialiștilor, numai 2,47%.
  • Cei mai mulți alegători din diaspora au fost în Italia, peste 66 de mii. Urmează Germaia cu aproape 26 de mii de votanți, Marea Britanie cu aproape 24 de mii și Franța cu aproape 23 de mii. În România au votat 15.123 de alegători iar în Rusia numa 6.153.
  • La secțiile de votare alocate locuitorilor regiunii transnistrene, 62,21 la sută dintre alegători au votat pentru Blocul Comuniștilor și Socialiștilor, iar 13,59 la sută – cu Partidul Acțiune și Solidaritate. 6,25 la sută au votat pentru Partidul Șor.
  • În total, la cele 41 de secții arondate regiunii transnistrene s-au prezentat la votare 28.780 de alegători.

Previous Next

Radio Europa Liberă în alegeri

RADIO EUROPA LIBERA reamintește ca nu susține nici un partid politic înscris în cursa electorală pentru alegerile anticipate din 11 iulie 2021. Emisiunile noastre electorale, în română și rusă, oferă același condiții de exprimare tuturor candidaților, iar materialele analitice caută să prezinte cât mai exact informațiile publice despre trecutul partidelor aflate în competiție, astfel încât publicul (cititorii si ascultătorii) Europei Libere să facă o alegere informata și la scrutinul din 11 iulie 2021.

XS
SM
MD
LG