Linkuri accesibilitate

Mizele cauzei penale pe faptul uzurpării puterii: „Finalitatea va fi una complicată”


Sediul Procuraturii Generale
Sediul Procuraturii Generale

„Cât de gata este justiţia noastră să facă faţă unui asemenea dosar?”

Noul procuror general interimar al R. Moldova, Dumitru Robu, a dispus luni inițierea unei cauze penale pe faptul uzurpării puterii în stat de către fosta guvernare în perioada 7-14 iunie a acestui an, când Vlad Plahotniuc și oamenii lui, mai ales din PD, au refuzat să cedeze puterea noii coaliții formată de Blocul ACUM și Partidul Socialiștilor. Ce importanță are decizia procurorului general interimar, care de fapt răstoarnă un refuz al predecesorului său de a porni un asemenea dosar?

Mizele cauzei penale pe faptul uzurpării puterii în stat
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:12 0:00
Link direct

În săptămâna de la început de iunie, de care se vor ocupa procurorii moldoveni, în R. Moldova au existat două guverne rivale, cel actual, care atunci abia îşi revendica mandatul, şi altul al partidului democrat al lui Vlad Plahotniuc, care, cu sprijinul Curţii Constituţionale, îi contesta legitimitatea şi refuza să părăsească clădirea guvernului blocată de ofiţeri de poliţie loiali fostei administraţii.

Deciziile Curţii Constituţionale de atunci - de a considera expirat termenul de creare a noii coaliţii, de a-l suspenda pe preşedintele Igor Dodon şi de a-l instala pe Pavel Filip, un aliat al lui Plahotniuc, înlocuitor interimar al lui Dodon, care a încercat să declanşeze procedura de alegeri anticipate - au fost invalidate de Comisia de la Veneţia, iar întregul corp de magistraţi ai Curţii şi-a prezentat, la distanţă de câteva zile de la retragerea democraţilor de la guvernare, demisia.

Un procuror interimar, Igor Popa, instalat în funcţie de fostul şef al Procuraturii, Eduard Harunjen, înainte de a le urma exemplul magistraţilor Curţii, refuzase să pornească o cauză penală, respingând denunţul ajuns pe masa sa de la unul din liderii noii coaliţii, Andrei Năstase, cel care e vicepremier şi ministru de interne în guvernul Maiei Sandu, şi care ceruse în acel denunţ anchetarea membrilor Curţii Constituţionale şi ridicarea imunităţii lui Vlad Plahotniuc.

Decizia de astăzi a fost posibilă doar după ce noua majoritate a reuşit să-l înlocuiască pe interimarul preferat de Harunjen cu altul, Dumitru Robu, un procuror agreat de noua coaliţie de guvernare.

Numirea acestuia s-a lăsat nu doar cu rezistenţă internă în Procuratură, dar şi cu o serie de controverse, nefavorabile noilor autorităţi, după ce presa a aflat că Robu e finul de cununie al cumetrei lui Năstase, procurorul Vera Chiranda, iar politicianul s-a văzut nevoit să respingă afirmațiile că Robu ar fi fost ajuns în funcție datorită acestor relaţii.

Comentând anunţul de astăzi al Procuraturii, Andrei Năstase a spus: „Castelul din cărți de joc construit de Plahotniuc și slugile sale începe să se prăbușească!”; „Voi furniza Procuraturii toate informațiile necesare pentru bunul mers al anchetei”.

Victor Ciobanu, observator care întrevede mize politice, dar şi juridice importante în cauza pornită astăzi de Procuratură, are totuşi şi anumite îndoieli referitoare la o finalitate cu succes a anchetei:

Victor Ciobanu
Victor Ciobanu

„Ridicarea imunităţii lui Plahotniuc va fi de un simbolism de cel mai înalt nivel - aceasta a fost miza acestei lupte continue contra regimului întruchipat de Plahotniuc, şi ridicarea imunităţii va genera concluzia că dreptatea a triumfat. Dar finalitatea cred că va fi una mai complicată, dat fiind faptul că Plahotniuc este dincolo de hotare, se cere o administrare foarte minuţioasă şi cu probe foarte convingătoare, în special pentru justiţia americană, ca Plahotniuc să fie extrădat. Aici pentru mine e un mare semn de întrebare – cât de gata este justiţia noastră să facă faţă unui asemenea dosar. Mi-i teamă că nu este gata să administreze dosare de o asemenea anvengură.”

Cauza respectivă nu este singura declanşată de Procuratura Generală în cele câteva zile de la instalarea noului interimar. Vinerea trecută, procurorii au pornit un dosar pe marginea expulzării profesorilor turci pe timpul fostei guvernări, caz pe care R. Moldova şi-a atras deja condamnarea CEDO, iar o altă anchetă a fost pornită de procurori în cazul politicianului fugar Ilan Şor, care a reuşit să părăsească R. Moldova în ciuda existenţei unei interdicţii legale în acest sens.

Previous Next

XS
SM
MD
LG