Grupul celor şase democraţi în frunte cu Andrian Candu desprins ieri de la fracţiunea democrată a anunţat astăzi crearea în legislativ a unei noi fracţiuni parlamentare şi a semnalat că prima iniţiativă legislativă pe care o va promova va fi amendarea constituţiei, pentru a o completa cu un punct despre eurointegrare. De partea cealaltă, democraţii din jurul lui Pavel Filip au blocat o moţiune simplă a opoziţiei pentru demiterea şefului diplomaţiei din guvernul socialist, pentru o declaraţie controversată de acum câteva săptămâni despre rolul armatei ruse în conflictual transnistrean. Dar care e rostul acestor evoluţii din Parlament şi ce prevestesc ele?
Moţiunea împotriva lui Aureliu Ciocoi este doar una din iniţiativele opoziţiei care au, pe lângă altele, şi rostul de a testa reacţiile democraţilor proaspăt divizaţi în două fracţiuni distincte în parlament. Scandalul provocat de Ciocoi, care este ministru de externe în guvernul socialist învestit în noiembrie cu sprijinul democraţilor şi care a părut să elogieze rolul armatei ruse în conflictul armat din 1992, durează de câteva săptămâni, timp în care Igor Dodon mai întâi l-a apărat, spunând că spusele i-ar fi fost greşit interpretate, apoi a părut să-l dojenească, spunând că sarcinile diplomaţiei e să caute prieteni, nu să intre în dezbateri geopolitice.
Miercuri, cu o zi înainte ca moţiunea să fi intrat în dezbatere parlamentară, democraţii din jurul lui Pavel Filip au semnalat, după o întrevedere cu Ciocoi în care acesta pare să se fi pocăit pentru nefericita declaraţie, că nu vor sprijini moţiunea, iar votul a doi deputaţi democraţi din biroul permanent a ajutat socialiştii să blocheze în general trimiterea documentului în dezbaterea plenului.
Zinaida Grecianîi, preşedinta Parlamentului, susține că: „Biroul permanent a luat decizia: moţiunea nu este admisă în procedură legislativă fiindcă nu conţine dispozitivul, ce vrem noi de fapt de la ministrul Ciocoi…”
Autorii moţiunii, fiind vorba despre deputaţii celor două grupuri parlamentare ale Blocului ACUM - PAS şi PPDA - au fost atât de indignaţi după ce nu au reuşit, în ciuda a nenumărate încercări să obţină totuşi examinarea chestiunii în plen, încât au declarat că începând de mâine vor recurge la blocarea în semn de protest a tribunei parlamentului. Adevăratul motiv al faptului că democraţii lui Filip au făcut, alături de socialişti, zid în faţa ministrului Ciocoi, ar fi o înţelegere între Dodon şi Diacov, a explicat în sfârşit un deputat din PPDA, Dinu Plângău: „Din informaţiile pe care le deţinem, este mai degrabă vorba despre o înţelegere între Igor Dodon şi Dumitru Diacov, în schimbul să fie menţină drept ambasador în Ungaria pe un apropiat al lui Diacov, Oleg Ţulea.”
Diacov a negat, iar refuzul democraţilor de a sprijini moţiunea l-a salvat până la urmă pe Aureliu Ciocoi dacă nu de demitere, cel puţin de o dezbatere neplăcută pentru el şi socialişti în legislativ. Semn, pentru opoziţie, că speculaţiile despre apropierea tot mai clară între democraţii lui Filip şi socialişti s-ar adeveri. Alte câteva semnale interpretate în aceeaşi cheie de deputaţii PAS şi PPDA au fost, de exemplu, eşecul unei declaraţii în sprijinul cursului european, al alteia împotriva dosarelor politice instrumentate pe timpul regimului oligarhic, lipsa de progres pe subiectul anulării programului de cetăţenii contra investiţii sau pe cel al deâ-off-shore-izării.
De partea cealaltă, grupul de democraţi din jurul lui Andrian Candu, care şi-a anunţat ieri plecarea din PDM aparent tocmai pentru a se opune apropierii dintre socialişti şi democraţi, a repetat astăzi că ar fi votat moţiunea, anunţând totodată constituirea unei fracţiuni distincte în legislativ, sub numele „Pro Moldova” împrumutat se pare din campania democraţilor dinaintea parlamentarelor din 2018.
Atunci, după răcirea definitivă a relaţiilor cu UE, democraţii conduşi încă de Vlad Plahotniuc îmbrăţişaseră acest slogan, unii au spus pentru a se răzbuna pe UE pentru oprirea finanţării şi a semnala că-şi schimbă orientarea geopolitică.
De ieri şi până azi, perindându-se prin studiourile televizate unde au mers pentru a explica semnificaţia scindării din PD, Filip şi Candu şi-au tot împărţit acuzaţii. Fostul premier democrat a sugerat, bunăoară, că în spatele plecării colegilor săi în frunte cu Andrian Candu ar sta „influenţe din exterior” şi personal Vlad Plahotniuc şi că toţi şase ar fi „pioni într-un joc” care nu le-ar aparţine.
Pe de altă parte, fostul speaker democrat a pretins că s-a opus intenţiei lui Filip să coalizeze cu socialiştii şi că, în planurile lui Dodon despre care ar fi fost personal de acesta informat, ar fi ca această coaliţie să se soldeze, deja până la sărbătorilor de Paşti, cu împărţirea egală a guvernului între socialişti şi democraţi. „Eu nu am fost de acord. Eu le spuneam că noi trebuie să facem coaliţie pe dreapta”, a afirmat Andrian Candu.