Linkuri accesibilitate

Partidul Democrat se îndreaptă spre o nouă scindare?


Indicator spre oficiul Partidului Democrat
Indicator spre oficiul Partidului Democrat

În tabăra pro-europenilor, plecarea grupului Candu a fost numită semn clar că a început „capitularea definitivă” a PD în faţa lui Igor Dodon.

Câțiva deputați în frunte cu Andrian Candu au anunțat miercuri că pleacă din fracțiunea PD, pentru că partidul ar colabora prea strâns cu socialiștii, deviind de la parcursul european. Anunțul vine după mai multe zile de tensiuni interne în PD, formațiune care pare să-și caute un drum după ce a fost părăsită de Vlad Plahotniuc, în urma evenimentelor din vara trecută.

Partidul Democrat se îndreaptă spre o nouă schindare?
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:05:04 0:00
Link direct



Andrian Candu este finul lui Vlad Plahotniuc, care nu ascunde că şi-a menţinut comunicarea cu el şi după fuga din Republica Moldova. Aşa că una din întrebările care se pun acum este la ce i-ar fi trebuit lui Plahotniuc această scindare.

Răspunsul lui Valeriu Paşa, expert al comunităţii WatchDog de la Chişinău, e că pentru a se disocia, fie şi indirect, de apropierea tot mai vizibilă a PD de pro-ruşii lui Igor Dodon.

„O eventuală plecare a PD în zona de influenţă totală a Moscovei va însemna probleme foarte mari personal pentru Vlad Plahotniuc. Imaginaţi-vă dorinţa lui de a se refugia oriunde, în vreo ţară vestică.”


Candu când a ieşit, astăzi, însoţit de alţi cinci democraţi, să facă anunţul, a spus că PD nu mai are o „identitate clară” pro-europeană, şi nici „fermitate” ca să se opună devierilor de la acest curs, atunci de exemplu când ar fi trebuit, dar nu a taxat declaraţia, numită „scandaloasă” de Candu, a ministrului de externe din guvernul socialist, Aurel Ciocoi, legată de rolul armatei ruse în conflictul transnistrean.

Plecăm din echipa Partidulului Democrat în momentul când partidul, practic, a revenit la guvernare...
Andrian Candu


„Am decis să părăsim fracţiunea Partidului Democrat şi să formăm o altă fracţiune parlamentară. Plecăm din echipa Partidulului Democrat în momentul când partidul, practic, a revenit la guvernare”, a spus Candu.

„Luni de zile am insistat că fracţiunea parlamentară să aibă discuţii cu reprezentanţii tuturor partidelor din parlament. În schimb, vedem că actuala conducere a partidului preferă crearea unei platforme a unei coaliţii de guvernare cu socialiştii, fără a purta măcar o discuţie cu celelalte forţe din legislativ şi să dăm şanse unor înţelegeri mai largi pentru a identifica şi alte posibile alianţe.”

În tabăra pro-europenilor, scindarea din PD a fost numită semn clar că a început „capitularea definitivă” a PD în faţa lui Igor Dodon. Liderul PPDA, Andrei Năstase, a lăsat de înţeles astăzi că formaţiunile Blocului ACUM nu au cum să profite de această scindare pentru o eventuală încercare de coalizare, nici din considerente matematice, nici din altele de imagine.

Andrei Nastase
Andrei Nastase


„Păi, câteva luni în urmă i-am văzut pe toţi votând căderea guvernului [Maiei Sandu] şi susţinerea guvernului lui Igor Dodon. Iar matematic, vă daţi seama – 6 plus nu ştiu câţi…”

Iată, însă, ce ne-a spus astăzi vicepreşedintele PAS, Mihai Popşoi:

„Empatie puţină avem pentru dl. Candu, pentru că ştim bine cine este Candu şi „compania”. Dar este clar că această scindare denotă că cei care au rămas în PD cumva gravitează în jurul lui Igor Dodon, pentru că au primit garanţii de anumit confort.”

Anunţul grupului Candu l-a prins pe liderul actual al PD, într-o vizită, aparent de urgenţă, la Bucureşti, de unde Pavel Filip a transmis că e o evoluţie „previzibilă” şi „oportună”, care va permite şi partidului, dar şi foştilor săi colegi să-şi urmeze o proprie cale.


Luni, după ce şi-au ales o garnitură nouă de vicepreşedinţi exceptându-i pe Andrian Candu, Sergiu Sîrbu şi Vladimir Cebotari, democraţii s-au întâlnit cu socialiştii într-o reuniune cu participarea preşedintelui Igor Dodon şi a premierului Ion Chicu, iar presa a speculat că s-ar fi discutat şi despre oficializarea unei coaliţii guvernamentale, speculaţii respinse ulterior de Filip, care a spus că democraţii nu discută crearea unor coaliţii, nici pe stânga, nici pe dreapta.

Valeriu Paşa, analistul de la WatchDog, nu se grăbeşte nici el să facă vreo previziune.

Valeriu Pașa
Valeriu Pașa


„Eu nu cred că jocul este deja făcut până la urmă. Eu cred că o să mai dureze câteva zile până se limpezesc apele. Cert este că este o grupare, despre care se vorbeşte pe culise de ceva timp, iar acum dl Candu vorbeşte deschis, condusă de dl. Nichiforciuc, care sunt aderenţi ai ideii să facă alianţă deschisă cu PSRM, având acceptul dlui Dodon pentru asta. Tot Nichiforciuc a coordonat cu PSRM şi Igor Dodon demiterea guvernului Sandu, având şi acceptul Moscovei (conform unor zvonuri, chiar a plecat acolo şi a purtat discuţii). Şi este acest grup în frunte cu Pavel Filip care nu ştie ce să facă. În acelaşi timp, ei au probleme foarte mari să facă o ofertă de alianţă credibilă Blocului ACUM. Fiindcă ei trebuie să accepte cedări foarte serioase ca să accepte cineva să facă o majoritate formală cu ei. Nu este în interesul politic al Blocului ACUM să se asocieze cu PD. Ca ei să accepte aşa ceva, PD trebuie să-şi asume lucruri foarte grele.”

Luna trecută, Departamentul de Stat american i-a refuzat fostului lider al PD, Vlad Plahotniuc, dreptul de a-i prelungi viza de călătorie în SUA, după ce în spaţiul public au apărut informaţii că acesta s-ar fi stabilit în Miami, iar autorităţile moldovene, ce îl cercetează în mai multe dosare, au anunţat că l-ar fi dat în căutare internaţională.

Previous Next

XS
SM
MD
LG