Ministerul Economiei și-a propus să semneze acorduri de liber schimb cu mai multe state. E vorba de China, Egipt și statele de pe continentul european care nu sunt membre ale Uniunii Europene - Islanda, Liechtenstein, Norvegia și Elveţia, cunoscute ca țările EFTA. Pentru a afla care sunt așteptările şi temerile antreprenorilor față de o posibilă liberalizare a comerțului cu aceste state, reprezentanții Ministerului Economiei au organizat astăzi o dezbatere.
Antreprenorii moldoveni au stabilite relaţii comerciale cu China, Egipt sau ţările din grupul EFTA - Islanda, Liechtenstein, Norvegia și Elveția, state europene ce nu fac parte din Uniunea Europeană și, prin urmare, nu sunt vizate în Acordul de liber schimb cu UE. În lipsa unei înţelegeri de „slăbire” a regimului vamal, comercianții se văd nevoiți să plătească taxele vamale, care uneori pot ajunge până la cota de 20%. Un acord de liber schimb cu aceste ţări ar duce la anularea taxelor vamale şi ar face pieţele mai atractive pentru antreprenorii moldoveni şi invers, explică reprezentanţii Ministerului Economiei.
Consultantul Andreas Lendle din cadrul Agenţiei pentru Dezvoltare a Germaniei, pe scurt, GIZ, a analizat în ultimele luni posibilitățile de export a Republicii Moldova. China, o piaţă cu 1,4 miliarde de consumatori nu este deloc de neglijat, explică el. În prezent, Republica Moldova exportă în China în special nuci, seminţe şi vinuri pentru care taxele vamale variază între 14% şi 20%. Un acord de liber schimb cu China ar reduce aceste taxe până la zero, ceea ce ar face produsele moldovenești mai competitive, spune Andreas Lendle:
„La începutul anilor 2000, China nu era interesată de vinuri, iar astăzi, 7% din totalul exporturilor de vin ajung în China. Din perspectiva Republicii Moldova, China se află pe locul cinci în topul destinaţiilor pentru vinuri. Pentru piaţa chineză, Republica Moldova ar concura cu Georgia, care are deja încheiat un acord de liber schimb cu Beijingul, prin urmare, Moldova este dezavantajată în raport cu alţi competitori”.
Spre statele din grupul EFTA - Islanda, Liechtenstein, Norvegia și Elveția – în 2016 s-au îndreptat 2% din exporturile Republicii Moldova, în valoare de 15 milioane de dolari. În ce priveşte piaţa din Egipt, Andreas Lendle din cadrul Agenţiei pentru Dezvoltare a Germaniei, crede că Republica Moldova ar putea fi interesată să exporte struguri, fructe sau textile, pentru care taxele vamale ajung în prezent până la 40%.
Antreprenorii prezenți la dezbatere, deşi s-au arătat interesaţi de accesarea noilor pieţe, şi-au exprimat temerea că ar putea fi sufocați de comercianţii străini. Reprezentanta Asociaţiei Producătorilor şi Prelucrătorilor de Lapte şi Carne, Carolina Linte, a îndemnat Ministerul Economiei să analizeze cu atenție produsele pentru care vor fi eliminate taxele vamale la import.
Datele ministerului Economiei arată că 80% din exporturile moldoveneşti se îndreaptă astăzi spre state cu care guvernul are încheiate acorduri de liber schimb. În ce priveşte importurile, Republica Moldova este mai puţin atractivă, reprezentând o piaţă de doar 3 milioane de consumatori. În schimb, eventualele acorduri cu China, Egipt sau ţările EFTA ar putea face din Republica Moldova o destinaţie finală pentru eventuale proiecte investiţionale, explică ministrul Economiei, Octavian Calmîc:
„Aţi văzut că nu prea avem o paletă mare de produse propuse pentru export. Interesul deosebit ar fi să utilizăm aceste oportunităţi în atragerea investiţiilor, să utilizăm Republica Moldova ca o platformă de procesare a materiilor prime şi de export al produselor finite, respectând, desigur, regulile de origine. Sigur că va fi un proces complex şi dificil, dar din punctul meu de vedere este unul necesar. Dacă un acord cu EFTA, un grup de state europene care ne-ar permite să acoperim întreg spaţiul european, este o necesitate, negocierea acordului cu China este o oportunitate”.
În prezent, Republica Moldova are semnate acorduri de liber schimb cu Uniunea Europeană, cu Turcia şi cu ţările ce constituie Comunitatea Statelor Independente. În 2014, Acordul încheiat cu CSI a fost încălcat de Federaţia Rusă care a introdus taxe vamale pentru 19 categorii de produse moldoveneşti, la scurt timp după semnarea Acordului de Asociere a Moldovei la UE.