La Chișinău au început să apară iarmaroacele școlare. Alla Ceapai a vizitat unul dintre primele iarmaroace pentru a cerceta cererea și oferta înaintea anului de studii 2017/2018:
Iarmarocul şcolar din centrul capitalei, amenajat în preajma pieței de pe bulevardul Dimitrie Cantemir, a fost invadat de părinţi şi copii chiar din prima zi de la deschidere. Marea le-a fost surpriza să descopere preţuri mai mari, comparativ cu anul trecut, la o ofertă care nu diferă prea mult. Cel puţin aşa cred mai mulţi părinţi cu care am stat de vorbă. Între ei şi Victoria din Chişinău, mamă a doi copii:
„E foarte scump. Noi cu doi copii, unul de şcoală altul de grădiniţă cheltuim în jur de 10 mii. Începând cu haine, pantaloni, genţi, rechizite, chiloţei, ştrampi, ciorapi. Pentru totul cheltuim în jur de 10 mii.”
Iar cheltuielile nu se opresc aici, spune Victoria:
„La începutul anului dăm câte 500 de lei, iar la grădiniţă 600. La grădiniţă pentru covor. La şcoală pentru jaluzele, perdeluțe. Cum intrăm în clasa întâi ne trebuie farfurii, linguri, ştergărele, hârtie igienică. Toate astea necesită bani.”
Unii părinţi mi-au spus că pregătirea pentru anul şcolar este o misiune destul de dificilă nu doar din punct de vedere financiar, dar şi pentru că nici nu prea ştiu de ce anume au nevoie copiii lor, mai ales dacă pleacă în clasa întâi. Altora însă le vin în ajutor pedagogii şi administraţia şcolii. E şi cazul Mariei, care a venit din Costeşti, raionul Ialoveni în capitală să facă cumpărături pentru că, spune ea, aici oferta e mai variată:
„Acolo nu avem de unde cumpăra. Nu avem aşa alegere. Aici găsim de toate.”
Pe Maria am întâlnit-o în timp ce îi cumpăra fiului ei care merge în clasa întâi un ghiozdan şi doar câteva rechizite pentru care a dat în total în jur de 500 de lei. E nici a cincea parte din toate cheltuielile, spune ea. Uniforma şi rechizitele au fost procurate centralizat de către părinţi la sfatul profesoarei. Tot ea le-a dat şi o listă de rechizite pe care părinţii trebuie să le procure individual:
„Ştim precis ceea ce trebuie. Nu cumpărăm ceea ce nu trebuie. S-au strâns bani. Am luat de unde e şi mai ieftin. S-au luat pentru toţi elevii aceleaşi rechizite. E mai uşor şi pentru copii, pentru că toate rechizitele pe care le luăm în comun rămân la şcoala. Copiii nu le poartă cu ei în geantă. Ele rămân la şcoală şi când e necesar învățătoarea le dă.”
Doamna Nina Trifan a venit la târgul şcolar cu nepotul său care începe în acest an gimnaziul, adică merge în clasa a cincea. Ea spune că vremurile s-au schimbat şi acum din lista celor necesare pentru şcoală pe lângă rechizite, materiale didactice şi haine, nu trebuie să lipsească computerul şi telefonul mobil. Ultimele sunt totuşi la coada listei de priorităţi spune pensionara şi recunoaşte că se descurcă doar graţie banilor primiţi de la fiica sa care munceşte în Israel:
„Chiar acum ne-a trimis nişte bani să ne pregătim de şcoală, mai avem o nepoată care e la grădiniţă. O să mai treacă un pic de timp şi o să ne trimită bani şi pentru nepoată şi tot aşa câte olecuțică. E cam scumpușor după banii noştri, dar ce să facem, aşa sunt vremurile şi trebuie să avem grijă de copii. Rechizite deja am luat, acum mergem să cumpărăm hăinuţe, uniformă, costum sportiv, ghete. Multe trebuie. Cu cinci mii de lei nu o scoatem în capăt. Numai pe rechizite am dat mai bine de 600 de lei.”
Institutul de Politici Publice a estimat într-un studiu publicat anul trecut suma totală achitată de părinţi anual pentru studiile elevilor. Experţii au ajuns la cifra de aproape şase mii de lei pentru un elev. Suma include banii cheltuiţi pentru rechizite, pregătiri de întâi septembrie, contribuția la reparaţia sălilor de clasă, dar şi taxele informale achitate în şcoli. Despre aceste taxe informale părinţii pe care i-am întâlnit la târg nu au vrut prea mult să vorbească, pentru că, au spus unii dintre ei, încă nu au fost la prima adunare de părinţi unde de regulă se discută aspecte financiare mai curând, decât cele ce ţin de procesul educaţional.
Până la sfârşitul acestei săptămâni, iarmaroace şcolare vor fi deschise în toate sectoarele capitalei, iar la Centrul Expoziţional Moldexpo se va desfășura tradiţionalul târg de articole pentru școală, aflat la a 5-a ediţie şi organizat cu sprijinul autorităţilor municipale.