Linkuri accesibilitate

„Necrofilia zilei de 9 mai: reflecții post-moderniste” (Octavian Țîcu/Cotidianul.md)


Despre sindromul Stockholm la găgăuzi (Ștefan Bejan/MoldNova).

Despre sindromul Stockholm la găgăuzi scrie Ștefan Bejan pentru portalul MoldNova. Literatura de specialitate descrie sidromul Stockholm ca un comportament al unei victime răpite sau captive care, în timp, începe să își simpatizeze răpitorul, precizează autorul. Drept consecință, la un moment dat separarea de răpitor devine tot mai grea pentru victimă, existând frica că victim ar pierde singura relație pozitivă formată – cea cu răpitorul, a adăugat Bejan. În opinia lui, Găgăuzii își adoră foștii călăi – sovieticii, care ar fi lichidat în masă intelectualitatea locală. După victoria URSS în cel de-al Doilea război mondial „găgăuzii au fost și ei victime ale colectivizarea forțată și au suferit repercusiuni abuzive care i-au urmat, mai ales confiscare produselor agricole, a adus după sine un genocid al populației găgăuze.”

Revista presei cu Natalia Sergheev
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:11 0:00
Link direct

Necrofilia zilei de 9 mai: reflecții post-moderniste, titrează Cotidianul.md. În comentariul său, istoricul Octavian Țîcu numește ziua de 9 mai, o dată profund dezbinătoare pentru societatea noastră. Pentru unii o zi de ocupație, pentru alții o zi de eliberare, iar pentru a treia categorie, care de multe ori se amestecă cu prima, este Ziua Europei. „Dincolo de aparențele acestor atitudini ambigui, ziua de 9 mai este un profund marker identitar și de raportare civilizațională.” După părerea lui Țîcu, statalitatea moldovenească este atrofiată și lipsită de sens din cauza „necrofiliei post-socialistă”, adică un atașament neobișnuit de puternic pentru „cadavrele importante din punct de vedere politic”.

Victoria nebună a moldovenilor – așa este intitulat editorialul lui Alexandru Vakulovski publicat pe portalul Deschide.md. Făcând referire la sărbătorea de 9 mai care a început cu o zi în ajun, autorul scrie că nu a fost nevoie ca poliția să oprească circulaţia pe strada Ştefan cel Mare, pentru că pur şi simplu nu era lume la „grandioasa” sărbătoare a lui Dodon: „Cum Moldova e ţara absurdului, aşa sunt organizate şi „praznicurile” de 9 mai.” PD-ul pe 9 mai a serbat-o atât pe tanti Victoria, cât şi pe tanti Europa – destul de schizofrenic, menționează Vakulovski. „Cum poţi avea în piept şi tricolorul, şi panglica de colorado, şi insignă cu drapelul Uniunii Europene?”

Concertul lui Dodon și fața adevărată a artiștilor basarabeni – așa este intitulat un articol pe blogul jurnalistei Elena Robu. Autoarea scrie despre concertul cu ocazia zilei de 9 mai care a fost organizat de președintele republicii, Igor Dodon. În opinia ei, aseară în Piața Marii Adunări Naționale a fost profanată istoria și valorile noastre naționale: „A fost o umilință să vezi pe scenă artiștii moldoveni alături de cei ruși, actori îndrăgiți pe post de prezentatori ai acestui concert la care s-a vorbit și s-a cântat în două limbi: româna și rusă, de parcă limba rusă are statut de limbă oficială în R. Moldova.” Robu scrie că de 9 mai se vede fața adevărată a cetățenilor și a acestei republici, în particular descoperim multiplele fețe pe care le au artiștii, oamenii de cultură autohtoni.

XS
SM
MD
LG