Linkuri accesibilitate

Starea de urgență a fost extinsă. Presiune tot mai mare pe sistemul sanitar


După o perioadă de derută, răspândirea infecției de Covid-19 și-a reluat creșterea în R. Moldova. În ultima săptămână au fost confirmate peste 6 mii de cazuri, numărul infectărilor s-a majorat cu 18%, iar cel al deceselor cu aproape 3%. Este în creștere ponderea cazurilor grave şi foarte grave. Potrivit autorităților din sănătate, agravarea situaţiei epidemiologice din ultima perioadă se datorează nerespectării măsurilor de protecție. Autoritățile atenționează că spitalele se confruntă din nou cu lipsă de paturi, în special în secţiile de terapie intensivă.

Starea de urgență a fost extinsă. Presiune tot mai mare pe sistemul sanitar
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:25 0:00
Link direct

Comisia naţională extraordinară de sănătate publică a dispus prelungirea stării de urgență în R. Moldova până pe 15 aprilie pe motiv că situaţia epidemiologică rămâne „nefavorabilă”. Începând cu miercuri, 17 februarie se impun noi restricții. Activitatea centrelor comerciale va fi sistată în zilele de week-end. Piețele comerciale, cu excepția celor agricole, vor activa doar în zilele de marți, joi și sâmbătă. Numărul de participanți la evenimente festive va fi redus de la 50 la 20 de persoane. Prezența spectatorilor în incinta cinematografelor rămâne interzisă. Activitatea cluburilor de noapte și a discotecilor va fi sistată pe durata stării de urgenţă. Numărul de pasageri în transportul public şi cel internațional va fi limitat la jumătate din capacitatea de îmbarcare. Comisia a mai decis că se va menţine regimul actual de studii, dar nu exclude revenirea la regimul online de studii în instituțiile de învățământ, funcție de evoluția statisticilor sanitare .

Restricţiile anti-epidemice sunt înăsprite după ce săptămâna trecută s-a înregistrat o creștere bruscă cu 18 la sută a numărului de îmbolnăviri de Covid-19, în special al cazurilor grave şi foarte grave.

Cea mai severă este situația epidemiologică în municipiul Chişinău căruia îi revin mai mult de jumătate din cazurile noi confirmate zilnic. La finele săptămânii trecute au fost activate suplimentar 130 de paturi la Spitalul de Ftiziopneumologie. Şefa direcţiei sănătate a Primăriei, Tatiana Bucearschi, a atenţionat luni că spitalele municipale sunt supraaglomerate, în special secţiile de terapie intensivă. Mai rămân disponibile mai puţin de 100 de paturi, a precizat Bucearschi:

„Instituţiile medico-sanitare publice şi private din municipiul Chişinău sunt asigurate cu toate cele necesare, dar reiterez că sunt o provocare majoră îmbolnăvirile care au loc şi virulenţa acestui virus. Este posibil că avem acele tulpini care au fost până acum în statele europene şi din păcate au ajuns şi la noi.”

Nu avem cazuri care ar demonstra că în R. Moldova circulă noua tulpină a virusului...

Agenţia Naţională pentru Sănătate Publică (ANSP) nu confirmă existenţa în R. Moldova a noii tulpini de Covid-19, numită tulpina britanică. Medicul epidemiolog Ştefan Gheorghiţă, şeful Secţiei supravegherea epidemiologică a gripei şi infecțiilor respiratorii virale acute din cadrul ANSP, precizează că sunt înregistrate cazuri de infectare a cetăţenilor reveniţi din Marea Britani, majoritatea fiind cazuri uşoare.

„Nu avem cazuri care ar demonstra că în R. Moldova circulă noua tulpină a virusului Sars-Cov-2, aşa numită tulpină britanică, fiindcă pentru această tulpină este caracteristică o infecțiozitate mai sporită cu 70% şi numărul deceselor e în creştere cu 30% la cazurile favorizate de această tulpină, potrivit datelor OMS.”

Ştefan Gheorghiţă spune că majorarea numărului de cazuri de infectare se explică prin neglijarea regulilor sanitare de către populație, inclusiv purtarea măștilor, prin aglomerația din transportul public și magazine. El dă asigurări că sistemul medical este pregătit să facă faţă noii explozii de cazuri:

„Au fost activate, în ultimele zile, paturi adăugătoare. Presiunea asupra sistemului de sănătate este foarte mare, fiindcă avem peste 9 mii de cazuri active. Plus la aceasta, dacă luăm datele din ultimele 14 zile, este în creştere numărul de cazuri grave. Ponderea cazurilor grave este de 12%. Dacă două-trei luni în urmă vorbeam de o pondere a cazurilor grave de 6%-7%, acum este de 12%.”

În majoritatea localităților din țară, inclusiv în municipiul Chişinău, se menţine codul roșu de alertă epidemiologică sporită. În R. Moldova sunt așteptate în această lună primele doze de vaccinuri anti-Covid donate de platforma internaţională Covax, dar deocamdată nu este limpede când anume vor fi livrate acestea. Primii ar urma să fie vaccinați lucrătorii medicali din secțiile de terapie intensivă.

Previous Next

XS
SM
MD
LG