Europa Liberă: Dna Monica Babuc, Dvs. ați făcut analiza în interiorul partidului, ca să vă dați seama de ce s-a întâmplat acest zbor frânt? Unde s-a început, de fapt, deriva? De la Pavel Filip, președintele partidului, interimatul îl deține, am aflat că a fost totuși un stil autoritar, anumit, cu alte cuvinte. Prin urmare, ca și cum este de vină Vlad Plahotniuc pentru stilul acesta, dar întotdeauna anturajul îl face pe rege, nu?
Monica Babuc: „Ar fi cumva nesincer să spun că lucrurile merg bine la momentul de față și toată lumea este mulțumită în partidul din care fac parte, în Partidul Democrat...”
Europa Liberă: Nici nu aveți cum, vicepreședinții au plecat din funcție.
Monica Babuc: „Normal. A plecat toată conducerea. Mie mi se pare un gest firesc și, așa cum e la modă la noi să se spună, asumat. Din moment ce s-a întâmplat o turnură atât de bruscă a modului în care partidul politic, care are totuși o poziție foarte puternică în Legislativul de astăzi – 30 de mandate în Parlament – vorbește despre ceva. Ca să nu mai vorbesc și absolut cu încredere despre ceea ce spun că Guvernul Filip a fost unul dintre cele mai bune guverne pe care le-a avut Republica Moldova după independență încoace, trebuie să spun că procesul acesta de analiză interioară sau internă la care vă referiți abia a început în PDM. Și cred că lucrurile nu ar fi fost așa de bune sau, cum spun rușii: „не было бы худа без добра” (tot răul își are și partea sa bună).
A plecat toată conducerea. Mie mi se pare un gest firesc...
Asta am avut în vedere, să spun că factori multipli aduc și oamenii, și organizațiile politice și sociale la momente în care are loc un fel de analiză interioară a celor ce se întâmplă. Și la primul Consiliu Național de după aceste evenimente – așa cum cunoașteți – toată conducerea și-a dat demisia, în frunte cu președintele partidului, dl Plahotniuc, toți vicepreședinții, secretarul general al partidului și a fost creat un grup, care se ocupă de organizarea Congresului extraordinar al partidului, care trebuie să pună punctele pe „i” cel puțin pe perioada aceasta. Eu am vorbit la acest Consiliu Național și am spus că au existat cauze pe care le putem invoca ca și unele care ar fi catalizat această situație, nu neapărat au fost ele cele mai principale în această situație, subliniez acest lucru, dar că le-au catalizat, cu siguranță. Eu am spus că consider ca și istoric o situație care dezavantajează clar Partidul Democrat și acest lucru se vede în perioade istorice – este lipsa unei afinități doctrinare clare. Pentru că atunci când vorbim că partidul a fost creat ca un partid de echilibru pentru ca să tempereze extremele de dreapta și de stânga, OK, putem crede o asemenea poziție în situații istorice anumite.”
Europa Liberă: Asta-i teza lui Diacov.
Monica Babuc: „Într-un fel, da.”
Europa Liberă: O recunosc, cel puțin.
Monica Babuc: „Dl președinte Diacov întotdeauna a spus acest lucru, dar mie nu mi se pare corect ca un partid să se conducă mereu de acest postulat. Un partid trebuie să aibă o anumită doctrină, obiective clare pe care să le urmeze, altfel el ajunge în situație că de la perioadă la perioadă trebuie să apeleze la un colac de salvare, cum a fost altădată Marian Lupu, cum a fost după ani dl Plahotniuc ș.a.m.d. Or, lucrurile trebuie să se dezvolte altfel atunci când partidul este doctrinar. Am vorbit, și Dvs. ați spus adineaori că și președintele interimar al partidului a spus acest lucru, au existat carențe în comunicare – în comunicarea pe intern în partid și în comunicarea pe extern, atât în sursele media, cât și cu comunitatea cetățenilor din Republica Moldova. Adică a existat o comunicare – ca să zic așa – mai schematică, mai lipsită de deschidere totală.”
Europa Liberă: Dar deciziile cum se luau? Era autoritar dl Plahotniuc? Pentru că nouă ni se servea în ziua de marți o decizie de la tribuna partidului, ieșea dl Plahotniuc sau cel pe care îl împuternicea și spunea: „În Guvern o să fie în felul următor...” și ca și cum era dat la o parte și Filip, și dvs., cei care, de fapt, trebuia să fi decis.
Monica Babuc: „Nu, dl Botnaru, trebuie să vă spun cu o absolută siguranță că deciziile erau discutate.”
Europa Liberă: Erau colective?
Monica Babuc: „Absolut! Deciziile erau discutate, pentru că dincolo de ședința colectivă a deputaților, miniștrilor și tuturor reprezentanților teritoriilor care se adunau marți, în partid pe interior există aceste departamente care se ocupau de domenii distincte – fie că e vorba de protecție socială, fie că e vorba de economie, fie că e vorba de altceva –, care discutau pe interiorul său cele mai dureroase probleme sau cele mai spinoase probleme, pe care trebuiau să fie făcuți pași ulterior, fie că era vorba de promovări de inițiative legislative, de hotărâri de Guvern ș.a.m.d. Acestea de după departament, după ce se lua o anumită decizie, erau discutate la ședințele de marți și liderul partidului doar le prezenta presei. Eu nu pot să spun că președintele Plahotniuc nu avea calități și de lider autoritar, dar dați-mi măcar vreunul din președinții de partide din Republica Moldova, care a avut anumite succese, care nu ar fi avut asemenea calități...”
Sunt zvonuri, bineînțeles...
Europa Liberă: Monica Babuc, vă convine așa o?... Am auzit că Monica Babuc preia partidul. E adevărat?
Monica Babuc: „Nu... Sunt zvonuri, bineînțeles. Zvonuri care, într-un fel, mă onorează, asta însemnând probabil că am și eu o anumită doză de autoritate în rândurile colegilor mei, motiv pentru care le mulțumesc și consider că în partid există multe persoane care ar putea să preia partidul, dar acest lucru...”
Europa Liberă: Știți de ce am numit numele acesta?
Monica Babuc: „Nu.”
Europa Liberă: Pentru că vreau să vă întreb următorul lucru.
Monica Babuc: „Da...”
Europa Liberă: Ce făcea Monica Babuc, cea pe care o cunoaștem noi, care a însuflețit proiecte de cultură, care are un parcurs intelectual, ce făcea lângă, pardon, oamenii care și-au umplut buzunarele și îi arătau de atâtea ori televiziunile și ziarele cu palate construite? Lor nu prea le păsa de ideologie și de calea a IV-a a Moldovei, ei aveau grijă poarta să fie din metal forjat. Dvs. cum v-ați simțit în anturajul lor, nu toți erau, dar erau mulți oameni care dădeau o senzație că asta-i preocupă?
Monica Babuc: „Dvs. ați răspuns parțial la această întrebare. Nu toți erau – asta-i unu. Și doi – eu nu văd nicio problemă în aceea ca să existe în instituțiile, în organizațiile politice oameni care eventual au venit din business. Și atunci, dacă au venit din business, să își demonstreze că averile lor...”
Europa Liberă: Dacă pot proba...
Monica Babuc: „Exact. Dacă pot proba că averile lor sunt câștigate prin muncă onestă, de ce nu? Eu niciodată nu am avut talent la afaceri, trebuie să recunosc lucrul acesta. Prin urmare, trebuie să mă mulțumesc cu ceea ce am reușit să agonisesc prin salariul meu și al soțului meu...”
Europa Liberă: Acum trebuie să fac o paranteză.
Monica Babuc: „Da...”
Europa Liberă: Dvs., de fapt, v-ați ales cu cele mai mari acareturi.
Monica Babuc: „Care?”
Europa Liberă: Dvs. ați ieșit cu averile cele mai mari.
Monica Babuc: „Unde?”
Europa Liberă: Muzeul Național de Artă...
Monica Babuc: „A, da, da, asta este averea sufletului meu.”
Europa Liberă: Nu vi-l puteți asuma?
Monica Babuc: „Sper că aș putea să-mi asum asemenea averi. Și vreau să vă spun că vă mulțumesc pentru această întrebare. Este așa o mândrie pentru mine și așa o bucurie a sufletului meu să revin recent de la Cahul și să văd Teatrul „Bogdan Petriceicu Hasdeu” înălțat și gata la nivel de 80 la sută. Prin urmare, dacă am reușit ceva, și aici trebuie să pomenesc că am avut o comunicare foarte bună cu prim-ministrul de atunci Iurie Leancă, cu care am negociat cu Victor Ponta, de pe atunci premier al României, care a fost extrem de receptiv. Apropo, pentru prima oară când o putere europeană și când România, în speță, a înțeles cât de important este să investim în patrimoniul nostru cultural, nu numai la nivel de proiecte de unic uz ș.a.m.d., dar să investim în lucruri care rămân. Și iată aceste trei lucruri – construcția unui teatru nou la Cahul, renovarea Muzeului Național de Artă și a Sălii cu Orgă – care, apropo, au catalizat o cu totul altă atitudine, inclusiv a Ministerului Finanțelor de la noi, pentru că nu vreau să se facă impresia că doar din grantul românesc a fost reconstruit Muzeul Național de Artă. Să știți că, în anii de la 2014 până în 2019, cel puțin 21 de milioane de lei, lucru nemaivăzut începând din 2007, când a început foarte încet, foarte greoi această construcție, asemenea alocații să fie făcute din bugetul de stat.”
Europa Liberă: Acum ar fi venit și mai mulți bani, puteați vorbi și de Soroca și de biserica din Căușeni.
Monica Babuc: „Adevărat.”
Europa Liberă: Ar fi venit și mai mulți bani, dacă totuși partidul Dvs. ar fi avut grijă să se curețe de judecători, de procurori care au compromis sistemul judecătoresc. Și de asta vă întreb: ce făcea Monica Babuc alături de unii care, iată, au votat „Arena Chișinău”? Și Dvs. sigur că v-au convins cu sala ca atare și acum descoperim că pe lângă 10 hectare s-au mai luat nu știu câte. Sigur că acum trebuie probate toate astea, descusute și aduse la dosar, dar pe mine personal mă deranja atunci când dl Candu îl prezenta pe Constantin Țuțu cu merite, de sportiv, ca etalon de membru de partid. Și la o televiziune s-a apucat cineva să-l compare cu Ștefan cel Mare. De ce vă întreb asta? Partidul Democrat a fost un partid și este un partid al oamenilor care gândesc sau este partidul celor pe care i-am văzut apărând instituțiile? Pe mine mă lua din spate când Partidul Democrat a recurs la genul acesta de popularitate, în cluburi sportive și oameni în treninguri.
Monica Babuc: „Dle Botnaru, eu sunt membră a Partidului Democrat de 10 ani, din 2009, atunci când am fost invitată să merg în acest partid. Și am făcut-o nu îndată, ci după ce am reflectat mult asupra a tot ce se întâmplă în Republica Moldova. Dar să știți că am găsit acolo foarte mulți oameni care mi-au devenit adevărați prieteni și care împărtășesc idealurile și obiectivele mele. Acum, dacă Dvs. pretindeți că orice om – fie că e vorba de Monica Babuc, de Pavel Filip, de nu știu cine altcineva – ar putea cumva să își asume responsabilitatea morală pentru declarațiile cuiva, pentru faptele cuiva, pentru aceea ce spuneți Dvs., de exemplu, despre „de ce Partidul Democrat din Moldova nu s-a curățat?” – îmi place această expresie „a se curăța” ș.a.m.d. –, noi parcă vorbim despre separația puterilor în stat. Cum, eventual, Partidul Democrat trebuia să se curețe?, pe de o parte, pe de altă parte...”
Europa Liberă: Vă dau eu cu întrebarea...
Monica Babuc: „Nu, stați să răspund eu mai întâi...”
Europa Liberă: ...să-l cheme pe omul care nu poate justifica – eu asta le spun la toți liderii de partid –, juridic nu poți, dar îl întrebi: „Ia arată-mi, te rog, facturile pentru gardul pe care ți l-ai construit”. Și atunci...
Monica Babuc: „Sunt absolut de acord cu Dvs. Și atunci, de ce partidul trebuie să facă lucrul acesta? El nu are pentru asta niciun fel de pârghii și prerogative, fie că este vorba de societatea civilă care trebuie să intenteze, nu știu, procese judiciare sau altceva. Orice persoană, dar vorbesc aici individual de fiecare, raportat la garduri, porți forjate, automobile de lux, călătorii, și vă dau absolută dreptate, n-o să vă dau dreptate decât la aceea că acum se face foarte mare tam-tam că acest lucru, vezi bine, s-a întâmplat în anii de domnie a Partidului Democrat. Dle Botnaru, Dvs., care sunteți un guru al jurnalisticii noastre...”
Societatea civilă care trebuie să intenteze, nu știu, procese judiciare sau altceva...
Europa Liberă: Nu sunt, dar țin minte...
Monica Babuc: „Nu vă aduceți aminte cam cum se vorbea despre modul cum funcționează statul, inclusiv, în primul rând, justiția, procuratura în anii celor două mandate deținute de Partidul Comuniștilor aflat la conducere?”
Europa Liberă: Nu, teza mea este următoarea: de ce n-ați curmat această tradiție absolut păcătoasă?
Monica Babuc: „Cum? Cum să o curm personal eu sau alți membri, de exemplu, de rând? Că eu sunt un membru de rând, nu sunt președinte, sunt membru al Consiliului Național Politic, doar atât. Cum poți să curmi niște fărădelegi, de exemplu, într-un sistem, fie vorba de cel judiciar, personal sau ce să faci în cazul acesta? Eu cred că responsabilitatea este individuală, iar din punctul de vedere al forței politice, eu vreau să vă spun că, reieșind din ceea ce am realizat noi în Guvernul Filip în desfășurarea Foii de parcurs în ceea ce ține de Acordul de Asociere RM-UE, eu sunt mândră de acel pachet de legi legate de integritate, acel pachet de legi legate, să zicem, de procuratură. E altceva cum aceste lucruri, eventual, au fost realizate.”
Europa Liberă: Haideți să vorbim pe un exemplu.
Monica Babuc: „Nu, dar vreau să vă dau încă o replică...”
Europa Liberă: În ziua alegerii primarului de Chișinău, era evident pentru toată lumea, inclusiv pentru Pavel Filip, inclusiv pentru Cebotari, inclusiv pentru...
Monica Babuc: „Și pentru mine...”
Europa Liberă: Inclusiv pentru Dvs., justiția a vrut să vă facă un cadou. Iată, în momentul acesta, Dvs. ați putut să spuneți: „Băi, voi în loc să ne faceți cadouri de genul acesta, de fapt, îngropați Moldova și partidul”?
Monica Babuc: „Nu pot să vă dau sub nicio formă dreptate. Să știți că decizia de a invalida alegerile din Chișinău a fost pentru mine una care m-a decepționat profund, la fel ca și pe foarte mulți din colegi de-ai noștri, dar Dvs. îmi spuneți lucruri care sunt prin definiție ilegale – că eu sau altcineva i-ar fi spus justiției... Ce înseamnă „justiție”? Nu știu, o fantomă...”
Europa Liberă: Da, să-i spuneți politic...
Monica Babuc: „Ce să-i spunem politic?”
Europa Liberă: Să-i spuneți politic: „Dragă justiție, ia dezleagă-ți ochii și fă ordine în breasla ta”...
Monica Babuc: „Cum? Dar asta nu este o imixtiune în...”
Europa Liberă: Nu, politic, nu. Politic, nu, pentru că Dvs. îndemnați...
Monica Babuc: „Și stați o clipă. În momentul în care noi fiind în guvernare – eu vorbesc teoretic, da? – eu sau oricine altcineva spunea: „Dragă justiție, ian dezleagă-ți ochii și validează alegerile” ș.a.m.d.”
Europa Liberă: Nu, nu să valideze...
Monica Babuc: „Dar cum atunci?”
Europa Liberă: Exact ce a spus dl Filip: „Eu sunt nemulțumit de modul în care au justificat decizia...”
Această decizie cu privire la invalidare a însemnat începutul acestui sfârșit de guvernare urâtă a PD...
Monica Babuc: „Și el a exprimat opinia noastră a tuturor, a Guvernului. Or trebuia să ieșim cu toții personal și să zicem? Eu vă declar acum că mai mult decât decepționată, eu sunt sigură că iată această decizie cu privire la invalidare a însemnat începutul acestui sfârșit de guvernare urâtă a Partidului Democrat...”
Europa Liberă: Din păcate, da.
Monica Babuc: „...care mă doare extraordinar, pentru că eu știu cât s-a muncit și eu știu cum au muncit mulți dintre colegii mei.”
Europa Liberă: Trena asta lungă a unei justiții aservite puterii se trage de mult, de mult, de mult...
Monica Babuc: „De foarte de mult, dl Botnaru, da!”
Europa Liberă: Și ținem minte anturajul lui Voronin cum aranja pionii pe tabla de șah...
Monica Babuc: „Și mai înainte de Voronin...”
Europa Liberă: Și înainte, dar, dacă dvs. ați fi curmat aceasta, or, dimpotrivă, s-a creat impresia și probele au să le servească, dacă au să poată acum cei care fac dosarele. Și la procuratură, și la judecători s-a încurajat această atitudine servilă și oamenii și-au luat tainul și acum victima în primul rând a acestei atitudini este chiar Plahotniuc, este Candu ș.a.m.d., oamenii care, iată, vor fi judecați de niște judecători care schimbă macazul foarte ușor, în funcție de cine le comandă.
Monica Babuc: „Este adevărat. Și aceasta se referă nu numai la judecători, dar repet încă o dată: acest lucru urma să se întâmple doar implementând niște practici bazate în norma legală de modificarea modului de venire în funcție a judecătorului, de selecție a acestora ș.a.m.d. Or, eu repet încă o dată teza pe care și Dvs. ați confirmat-o: sistemul judiciar din Republica Moldova este bolnav de foarte mulți ani și ceea ce a făcut Guvernul Filip, reprezentat de membrii și simpatizanții PDM, a încercat să introducă aceste modificări în legislație. E altceva că ele încă nu au început să funcționeze plenar, este adevărat, dar te-ai mira cum ar putea să înceapă să funcționeze, după ce câteva zeci de ani lucrurile au fost foarte bine puse la punct legate de sistemul judiciar.
Vă dau un singur exemplu legat de reforma pensiilor din Republica Moldova pe care a început-o Guvernul Filip cu foarte multă dificultate și cu foarte multă rezistență de pe interiorul mai multor bresle, una dintre care au fost judecătorii, care și-au adjudecat această atitudine specială în Curtea Constituțională vizavi de pensiile dânșilor, care ar fi trebuit să nu fie calculate cu o singură formulă, așa cum stabilește această reformă. Și au câștigat. Prin urmare, este doar un exemplu. Și al doilea la care aș vrea să mă opresc, fiindcă oricum l-ați invocat, când vorbiți despre ceea ce făceam eu lângă oamenii care, vezi bine, și-au făcut averi ș.a.m.d., primo: spun încă o dată – fiecare om să fie judecat separat, să i se ceară probe de legalitate a căilor prin care și-a agonisit averea și doi: ați pomenit de această „Arenă Chișinău”. Uitați-vă, eu respect foarte mult presa și o citesc, nu neapărat că-mi expun opiniile foarte des ș.a.m.d., dar țin foarte mult la opinii diverse, ca să mi-o formez și pe a mea. Eu cred că este foarte devreme să vorbim și să utilizăm și acest subiect – „Arenă Chișinău” –, pentru că mă privește în mod nemijlocit, Ministerul Educației, Culturii și Cercetării fiind partenerul public, care a participat la acest lucru. Dle Botnaru, noi vorbim de fiecare dată cum ajungem la un Campionat mondial, european sau la următoarele Jocuri Olimpice că nu avem, practic, nimic pentru a oferi sportivilor pentru a se dezvolta. În Republica Moldova există o sumedenie de probleme, care nu se rezolvă de zeci de ani. Vă dau un singur exemplu: Circul din Chișinău, pe care în același mandat pe care l-am deținut eu ca ministru al Culturii am reușit să-l relansăm cel puțin prin Arena mică. E mult, e puțin?... Să facă alții mai mult. Doresc din toată inima să găsească alții alte posibilități, or eu nu cred că ele există, decât un parteneriat public-privat, pentru ca și Arena mare a Circului din Chișinău să înceapă a funcționa. Și ar fi foarte bine să se întâmple acest lucru.
Deci, „Arenă Chișinău” a fost făcută conform tuturor uzanțelor care există în această procedură și eu vă asigur că tot ce înseamnă studiu de prefezabilitate, fezabilitate, aceste, cum ziceți Dvs., 10 hectare se folosesc pentru arenă și, da, 59 din jur, pentru că este un complex enorm. Nu știu dacă ați fost, cel puțin, în Belarus, ca să vedeți câte asemenea arene există în această țară cu foarte multe întrebări legate de democrația în stat ș.a.m.d. De aceea, eu aș zice că ar fi foarte bine să o începem ușor în sensul verificării tuturor pașilor care au fost făcuți în orice întreprindere făcută...”
Europa Liberă: Eu mă bizui pe reacția Cabinetului de miniștri, actualului cabinet, care tocmai a spus în sensul acesta că s-au exclus din circuit...
Monica Babuc: „Această reacție nu a fost probată prin nimic...”
Europa Liberă: De acord, de acord...
Monica Babuc: „Așa cum și alte reacții legate, de exemplu, de categoria de secretari de stat blamată in corpore. Dle Botnaru, in corpore, cum poți invoca unor funcționari publici că, legal, unii dintre ei...”
Europa Liberă: ...au mers în campanie?
Monica Babuc: „Da, degrevați. Arătați-mi încă un alt partid în care funcționarii publici în concedii, degrevați din funcții ș.a.m.d. nu au participat în campanie. Nu au existat. Mai mult decât atât, această atitudine este selectivă. Și o să vorbesc în continuare despre acest lucru, pentru că s-au găsit secretari de stat, care bine mersi fac parte din Partidul Democrat al Moldovei, care au participat în campania electorală și care, vezi bine, fiind și în relații prietenești și cu...”
Europa Liberă: S-au mutat la vreme?
Monica Babuc: „Nu că s-au mutat, au fost acceptați ca și OK de noua guvernare ș.a.m.d. Așa că surprizele continuă.”
Europa Liberă: Eu aștept 100 de zile și toate lucrurile acestea o să le spun, și mai devreme le-am spus, dar după 100 de zile rugămintea mare o să fie, și dacă vreți imperativă, ca toate lucrurile acestea să nu fie judecate la mânie.
Îmi iubesc această țară, așa cum este ea, și vreau să trăiesc aici...
Monica Babuc: „Fără îndoială. Asta și vreau să vă zic. Uitați-vă, din punctul meu de vedere, ca cetățean al acestei țări, ca om care a muncit 18 ani în Parlament și șase ani în calitate de membru al Cabinetului de Miniștri și ca și om care, pur și simplu, la timpul său a renunțat la câteva oferte extrem de bune de a munci în afara acestei țări, pentru că, oricât de patetic ar suna, îmi iubesc această țară, așa cum este ea, și vreau să trăiesc aici. Eu nu-i doresc actualei guvernări rău, din contra aș saluta orice inițiativă și aș aplauda orice realizare a ei. Dar ceea ce Dvs. spuneți că să nu judecăm la mânie, mi se pare că se întâmplă tocmai acum. Se judecă la mânie tot ce s-a întâmplat până la această guvernare și nu mi se pare corect.”
Europa Liberă: Dar este oarecum justificată această mânie, pentru că acum s-au deschis porțile Augiasului. Putem să le cerem să-și apese pe frâne, dar în continuare – și eu asta vreau, și am făcut și o masă rotundă duminică –, cum putem demola un pretins nedemocratic regim cu mijloace democratice? Asta e dilema – cum să faci așa încât să fii tu mai bun decât cei pe care îi critici, pentru că au fost nedemocratici? Probe sunt, iată cu primarii care s-au mutat sau i-au mutat cu dosare sau nu știu ce, dar o să treacă acest folclor, că el deocamdată îi folclor...
Monica Babuc: „Sper, sper, într-adevăr...”
Europa Liberă: Și o să le cerem – eu mă angajez, cel puțin în ce mă privește ca reprezentant al presei, de fiecare dată să le amintesc noilor guvernanți că trebuie să probeze totul...
Monica Babuc: „E adevărat. Și plus să livreze, să aducă livrabile cetățenilor. Adică, îmbunătățirea condițiilor de muncă, astea care-s foarte banale – salarii, pensii, drumuri, apă. Totu-i foarte OK. În Republica Moldova și aceste lucruri sunt extrem de complicat de executat și trebuie să găsești în sine capacitatea de a realiza aceste obiective foarte banale, dar sine-qua-non, fără de care nu poți exista. Iată acest lucru îmi doresc să se întâmple cât mai curând, pentru că în calitatea mea de istoric știu foarte bine ce se întâmplă în perioada revoluțiilor, imediat după ele și ce se întâmplă cu cei care fac revoluțiile.”
Europa Liberă: De acord. Și sigur că acum unicitatea acestei situații este că, dacă s-au întâlnit într-o guvernare două poluri extreme, da?, atunci de ce nu s-ar găsi limbaj comun cu niște centriști?
Monica Babuc: „Așa-i. Exact.”
Europa Liberă: A, înaintați-le nota de plată, scrieți tot rechizitoriul, probați-l, să-și pună cenușă pe cap acest partid, dar mi se pare că de acum înainte se poate merge chiar împreună, sigur că păstrând antagonismele politicii firești.
Monica Babuc: „Absolut, doctrinare, nu știu, vizionare…”
Europa Liberă: Dar poate e timpul într-adevăr să dovedim celor care investesc bani și speranțe în Republica Moldova că suntem în stare și nu așteptăm să vină vechilul?
Monica Babuc: „Categoric, uitați-vă, chiar și declarațiile unor miniștri actuali deja vădesc faptul că rațiunea, ea oricum vine la ea acasă, în guvernare. S-a exprimat un ministru recent că totuși chiar dacă ținem cont de, iată, nu știu ce injurii la adresa unor secretari de stat, cei care sunt profesioniști și buni – trebuie să rămână. Pentru că vă spun eu din experiența mea: este foarte complicat să convingi foarte buni specialiști, care se pot regăsi în diverse proiecte internaționale sau în joburi din afara Republicii Moldova, să vină să muncească într-un Guvern sau într-un minister la salarii, până la urmă, nu foarte mici și cu probleme și obiective foarte mari.”
Europa Liberă: Mi-ați ridicat mingea la plasă și asta e ultima întrebare.
Monica Babuc: „Vă rog.”
Europa Liberă: Se zice că au fost recompensați cu niște plicuri. E adevărat?
Monica Babuc: „Cine?”
Europa Liberă: Oamenii care munceau pentru Guvern cu un salariu modest sau lucrau pentru partid, se dădeau niște recompense nominale. Dvs. știți ceva despre fenomenul acesta?
Monica Babuc: „Dl Botnaru, nu știu despre asta și expresia extrem de utilizată acum în presă: „oamenii spun”, ea este poate și bună, dar mie mi se pare că ne-a făcut foarte mult rău în ultimii ani, pentru că eu sunt doar pentru aceea ca să existe jurnalism de investigație, unul serios, nepărtinitor și fără prea multe emoții. Mie mi se pare că deseori unele apariții în presă și iată expresia „oamenii spun” ne-au adus mult mai mult rău decât se închipuia că acest lucru ar însemna, dle, transparentizare, deschidere ș.a.m.d. Am zis, fiecare caz care este semnalat – să fie probat. Iar oamenii care vin, eu pot să vă spun de secretarii mei de stat: niciunul dintre ei nu a fost membru al Partidului Democrat și am spus despre asta și de la tribuna Parlamentului, au fost oameni care s-au afirmat în domeniile lor – doi conferențiari și un profesor universitar, un profesor al anului 2007 cu grad didactic superior.
A mers în campanie, în primul rând, pentru că a crezut în echipa guvernamentală a Republicii Moldova...
Apropo, un secretar de stat, o femeie, care îmi pare rău să spun acest lucru și sper să nu se supere pe mine, a fost cumva, a rămas într-o perioadă grea a vieții sale singură cu doi copii mici și, fiind cadru didactic cu grad superior, a plecat în Portugalia, a muncit acolo patru ani și jumătate, fiindcă a rămas fără casă și a venit cu banii aceștia ca să-și cumpere apartament, ulterior să-și facă munca și numele mai departe, să mi-o recomande cineva, să mă întâlnesc cu ea, s-o invit să vină la minister, să reflecteze mult asupra acestei situații, să vină, să se încadreze și să arate rezultate foarte bune, inclusiv pe interiorul nostru. Și da, a mers în campanie, în primul rând, pentru că a crezut în echipa guvernamentală a Republicii Moldova, a văzut cum lucrau toți secretarii de stat sau nu toți, sau foarte mulți, eu nu pot să bag mâna în foc pentru fiecare.”
Europa Liberă: De acord, dar uneori ce vedeam noi la televizor, dna Monica Macovei… Babuc, scuzați-mă, vă rog.
Monica Babuc: „Vă pomenește Monica Macovei...”
Europa Liberă: Monica Macovei. De ce mă gândeam la ea? Pentru că ea promova un stil în atitudinea față de Dvs. tocmai luându-se după deserviciile care le făceau postacii, vorbitorii de serviciu care și-au făcut viză de reședință pe la televiziuni și faptele bune până la urmă erau comunicate într-un fel în care trezeau îndoieli și de asta oamenii vorbesc.
Monica Babuc: „Câteodată chiar și repulsie...”
Europa Liberă: Când îi vezi pe oamenii aceștia care zi de zi stau la televizor și vă laudă și după aia își mai construiesc și o casă sau își cumpără mașini, îți trezește îndoieli. Și Dvs., beserebrennic (altruistă)?
Monica Babuc: „Păi, nu pot să zic chiar așa, că totuși am fost și învinuită de actuala guvernare că, vezi bine, uite, în comparație cu cadrele didactice, ce salariu a ridicat ministra Babuc și a fost unicul caz în care am intervenit și am spus ce salariu am ridicat din momentul în care a avut loc această reformă a Guvernului și care a comasat câteva ministere pe interior, inclusiv pentru a majora salariile și a motiva. Eu am să spun doar un singur lucru și eu la sfârșit, nici nu știam câte, dar când am plecat din funcția de ministru și mi s-a calculat pe ultimii trei ani de când, mă rog, așa prevede legea, am avut surpriza să constat că am avut 125 de zile de concediu neutilizate în acești ani.
Dacă am cumula și cu acei trei ani anteriori de ministeriat la cultură, cred că se făceau și mult mai multe. Eu vreau să vă spun că e o pâine grea munca într-un minister atunci când faci cu dăruire. E o pâine grea pentru persoana respectivă, pentru familie și aici nu vreau să mă, vorba vine, să mă victimizez sau să zic că sunt beserebrennică…”
Europa Liberă: Ați ales...
Monica Babuc: „Ar fi păcat, dar eu am făcut lucrul acesta cu dragoste și sper din inimă ca oamenii să-și facă concluzii și despre mine, și despre mulți alți colegi de-ai mei din PDM, care sper eu că vor readuce partidul la situația în care această organizație politică a fost respectată și recunoscută de cetățeni.”
Europa Liberă: Fără îndoială, guvernarea de astăzi are nevoie de un oponent foarte serios, nu doar în vorbe și epitete…
Monica Babuc: „Și constructiv, și constructiv, nu din acestea care…”
Europa Liberă: Și de asta e nevoie ca partidul să nu moară, să renască din cenușă și să fie un critic a tot ce se întâmplă.