Linkuri accesibilitate

Moscova acuză Statele Unite de interferență în procesul electoral din spațiul ex-sovietic


Ambasadorul SUA în R. Moldova, Dereck J Hogan, și președintele R. Moldova, Igor Dodon
Ambasadorul SUA în R. Moldova, Dereck J Hogan, și președintele R. Moldova, Igor Dodon

Cursa electorală pentru fotoliul prezidențial din R. Moldova are ca fundal un peisaj geopolitic tulbure.

Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a criticat Statele Unite pentru ceea ce a numit comportament „brutal, nepoliticos și impardonabil” în țări din vecinătatea Rusiei, inclusiv în Republica Moldova.

Moscova acuză Statele Unite de interferență în procesul electoral din spațiul ex-sovietic
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:47 0:00
Link direct

Într-un interviu cu presa rusă, Lavrov a criticat între altele declarațiile ambasadorului american la Chișinău, Dereck Hogan. Ambasadorul, care cere mereu alegeri libere și corecte, și-a mai exprimat îngrijorarea în legătură cu votul alegătorilor din stânga Nistrului la prezidențialele, după suspiciunile că, la alegerile precedente, cele parlamentare din 2019, mulți dintre ei au fost aduși organizat la urne. Acestea nu sunt însă singurele reacții externe proaspete la campania prezidențială moldoveană.

Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a spus în interviul difuzat miercuri de mai multe instituții media ruse că țara sa urmărește situația din statele vecine și partenere, dar nu și-ar permite să se comporte în raport cu ele așa cum și-ar permite americani. Lavrov a numit acest gen de comportament „brutal, nepoliticos și impardonabil”.

Întrebarea jurnaliștilor se referea la Belarus și era dacă Rusia are un plan, în cazul unui schimb de putere acolo. Lavrov a răspuns, însă, acuzând Statele Unite că s-ar implica, prin intermediul misiunilor sale diplomatice, dar și ale serviciilor sale secrete, în treburile de la Minsk, ca și în cele de la Kiev, din Caucaz sau Moldova, în timp ce i-ar învăța pe toți ceilalți că popoarele au dreptul să-și aleagă singure soarta. „Apropo, ei fac acum același lucru în Moldova. Noi vedem asta din declarațiile publice ale ambasadorului,” a spus Lavrov.

Ne concentrăm atenția asupra acțiunilor care au loc în timpul participării la vot a alegătorilor din Transnistria

Aceste remarci ale ministrului rus de externe vin după ce, referindu-se într-un interviu la prezidențialele moldovene, ambasadorul american la Chișinău, Dereck Hogan a vorbit despre potențiale riscuri de fraudare. Întrebat care este punctul cel mai vulnerabil ce ar permite falsificări, diplomatul a menţionat în primul rând utilizarea abuzivă a resurselor administrative. „La alegerile precedente, noi am văzut cum s-au folosit acestea. Desigur, noi ne concentrăm atenția şi asupra acțiunilor care au loc în timpul participării la vot a alegătorilor din Transnistria. La alegerile parlamentare de anul trecut, a fost un număr foarte mare de voturi din Transnistria. Bănuim că a existat o anumită înțelegere dintre părți. Ne-au dat asigurări că anul acesta, nu va fi așa ceva. Ne dorim, desigur, ca promisiunea să fie respectată”, a spus, între altele, ambasadorul american.

Anatol Țăranu, analist politic, fost ambasador al R. Moldova la Moscova
Anatol Țăranu, analist politic, fost ambasador al R. Moldova la Moscova

Anatol Țăranu, analistul politic de la Chișinău care în trecut a fost o vreme ambasador al R. Moldova în Federația Rusă, crede că, reacționând la spusele diplomatului american, șeful diplomației ruse urmărește mai ales scopul să încerce să le diminueze importanța:

Rusia mizează pe Dodon în această campanie electorală

„Rusia, cum se știe, mizează pe Dodon în această campanie electorală, chiar a trimis încoace o brigade întreagă de polit-tehnologi care îl asistă pe Dodon în campanie electorală și asta încă o data demonstrează că Rusia are nevoie de Igor Dodon pentru a-și promova interesele. Lavrov, dar de fapt Rusia înțelege că Igor Dodon are șanse puține să câștige alegerile fără niște acțiuni care sunt la limită sau chiar încalcă prevederile legale și acest lucru desigur că enervează Rusia. Atunci când despre aceste încălcări vorbesc concurenții, electorali din Moldova ac est lucru poate fi dat pe seama intereselor concurențiale, dar când despre acest lucru vorbesc SIUA prin intermediul ambasadorului Hogan, lucrurile iau o altă coloratură și Rusia încearcă să diminueze valoarea acestor avertismente venite din partea SUA. ”

Tema polit-tehnologilor ruși care ar fi sosit în R. Moldova pentru a-l sprijini pe Igor Dodon în campanie a fost ridicată zilele trecute în spațiul public de Partidul Acțiune și Solidaritate al Maiei Sandu. Formațiunea fostei prim-ministre, implicată acum în lupta pentru președinție, afirmă că Igor Dodon ar beneficia de această consultanță fără a-și declara în mod corespunzător cheltuielile și a cerut instituțiilor moldovene să verifice dacă președintele nu încalcă prin asta legea.

Candidata PAS-ului, pe de altă parte, a primit recent un mesaj de sprijin din Germania, atunci când partidul Angelei Merkel a spus că este candidata care poate, în caz de victorie, aduce R. Moldova în rândul democrațiilor europene.

Previous Next

XS
SM
MD
LG