Linkuri accesibilitate

Moscova: casele demonstranților, perchiziționate


Demonstrant reținut la protestul din 27 iulie

Raidurile au loc în cadrul a două anchete: una pentru organizarea de dezordini în masă, alta pentru folosirea forței împotriva oficialităților.

La Moscova, poliția a percheziționat miercuri locuințele participanților la protestul neautorizat de sâmbătă împotriva eliminării candidaților opoziției din cursa pentru alegerile municipale de la 8 septembrie pe motivul că nu ar fi adunat suficiente semnături de sprijin.

Potrivit agenției TASS, polițiștii de la departamentele Protecția Ordinii Constituționale și Combaterea Extremismului au confiscat în raidurile lor mai ales carduri de date și laptopuri ca să-i identifice pe organizatorii și coordonatorii demonstrației la care au fost reținute aproape 1400 de persoane, dintre care multe deja au fost condamnate la mai multe zile de închisoare sau amenzi.

Polițiștii cercetează de asemenea postările pe platforme sociale și mesajele participanților ca să identifice „contactele lor”. Raidurile au loc în cadrul a două anchete: una pentru organizarea de dezordini în masă, alta pentru folosirea forței împotriva oficialităților. Potrivit anchetatorilor, cei care au pus la cale aceste acțiuni riscă până la 15 ani de închisoare.

Potrivit Interfax, chiar miercuri a fost arestat la Moscova primul suspect în dosarul dezordinilor în masă. Organizația pentru drepturile omului Agora a spus că este vorba de Chiril Jukov, care fusese deja amendat pentru participarea la protestul neautorizat.

Ella Pamfilova
Ella Pamfilova

Între timp, Comisia Electorală Centrală a Rusiei a spus că va reanaliza listele cu semnături pentru candidaturile respinse. Șefa CEC, Ella Pamfilova, a spus miercuri că a discutat despre campania pentru alegerile din capitală cu secretarul general al Consiliului Europei, Thorbjorn Jagland, care făcuse într-o declarație de presă apel la un scrutin corect și liber.

Tot astăzi, Ministerul de externe al Rusiei a respins critici occidentale la adresa folosirii forței față de manifestanții pașnici, la 27 iulie, când polițiștii au bătut demonstranți cu bastoane de cauciuc și au lansat gaze lacrimogene.

Purtătoarea de cuvânt a diplomației ruse, Maria Zaharova, s-a arătat mai ales indignată de criticile venite din Franța. Ea a spus că Parisul nu este cel mai în măsură să dea sfaturi despre contracararea cu moderație a manifestanților, după un an de lupte, adesea violente, cu așa-numitele „veste galbene”. Zaharova a mai spus că organizațiile pentru drepturile omului care critică acum forțele de ordine rusești au tăcut în privința abuzurilor pe care le-ar fi comis forțele de ordine din Franța.

Protestatari reținuți de poliție la mitingul din 27 iulie
Protestatari reținuți de poliție la mitingul din 27 iulie

Pe de altă parte, un oficial de la Kremlin, Igor Kaliapin, șeful Consiliului Prezidențial pentru Societatea Civilă și Drepturile Omului, și-a exprimat dezacordul față de deschiderea anchetei pe tema presupuselor dezordini în masă. Potrivit Interfax, Kaliapin a spus că mitingul din 27 iulie a fost într-adevăr neautorizat, dar nu au avut loc violențe pe scară largă, nu s-au spart vitrine și nu au fost distruse bunurile nimănui.

XS
SM
MD
LG