Linkuri accesibilitate

„Multe dintre traseele transportatorilor moldoveni spre vestul Europei trec prin România” (G4media.ro)


Ziare de la București
Ziare de la București

Revista presei de la București.

G4Media a ales să difuzeze spre România o informație apărută în publicația diez.md. E vorba de suspiciunea procurorilor din Republica Moldova că doi angajați ai Poliției de Frontieră și doi șoferi ar falsifica certificate medicale care atestă că anumiți cetățeni nu sunt infectați cu Covid-19. Evident, o făceau contra unor sume de 50-90 euro pentru un certificat și 100 de euro pentru a aranja ca respectivul să nu intre în autoizolare obligatorie.

Cei doi ar fi furnizat și contracte de muncă falsificate...

„De notat, scriu cei de la G4Media, că multe dintre traseele transportatorilor moldoveni spre vestul Europei trec prin România”.

Cristian Unteanu, blogger la Adevărul, se plângea într-un articol anterior de slaba reacție a lumii creștine față de decizia președintelui Turciei de a transforma bazilica Hagia Sophia în moschee. Prima ceremonie religioasă se va oficia chiar mâine la Istanbul. Într-un articol de azi, Unteanu remarcă textul scrisorii semnate de preotul român Ioan Sauca, secretarul general ad interim al Consiliului Mondial al Bisericilor, adresate lui Regep Tayyp Erdogan, și la care au reacționat pozitiv chiar și lideri musulmani.

E încurajator, dar tardiv, spune, de fapt, Cristian Unteanu: lumea ortodoxă nu practică prozelitismul, și exact în spațiul acestor biserici a implantat Erdogan numeroase moschei, încă din perioada dezmembrării Yugoslaviei. Scopul lui este reclădirea imperiului otoman, inclusiv prin apariția unor state musulmane în sud-estul Europei. Ce va fi mâine: „Pentru prima oară în istorie, în bisericile din Grecia, din multe ţări ortodoxe din lume dar şi din SUA, în momentul în care va începe rugăciunea islamică la Hagia Sofia, se va auzi «Acatistul Maicii Domnului», închinat întrupării, ca laudă şi mulţumire pentru eliberarea miraculoasă a Constantinopolului în 629, în timpul unei invazii a perşilor şi avarilor”.

Este de așteptat poziția Vaticanului...

„Arhiepiscopul Efidoforos al Americii a desemnat ziua de mâine ca zi de doliu în care vor suna clopotele şi steagurile vor coborâte până la jumătatea catargului, iar clerici de primă mărime ai lumii ortodoxe” s-au unit în a chema la respectarea acestor două acțiuni. Este de așteptat poziția Vaticanului, mai scrie bloggerul de la Adevărul.

Sociologul Barbu Mateescu publică în ziarul Gândul analiza unei ipoteze: aceea că alegerile locale și parlamentare din România ar fi amânate nu până în decembrie, cum se vorbește, ci până în iunie anul viitor. În mod clar, spune Mateescu, diferența de două luni nu are cum să aducă o îmbunătățire semnificativă în lupta cu coronavirusul, așa cum se desenează lucrurile acum.

Presupunând că ar fi așa, sociologul formulează posibile consecințe: Partidul Social-Democrat ar avea de pierdut 1-2% din fotoliile parlamentare, pe cale „naturală”, cinic vorbind: e de presupus că cei care vor mai muri de COVID-19 vor fi mai degrabă bolnavii în vârstă. Apoi, ar fi un răgaz pentru USR+ să se facă cunoscut în teritoriu. Pentru liberali, partid care nu domină în mediul rural, avantajul ar putea fi și mai important, cu condiția ca alegerile locale și parlamentare să fie organizate simultan. Un scor bun la primării va antrena un scor mult îmbunătățit și la parlamentare. În 2016, arată analistul, PNL a obținut mult mai multe voturi la locale decât la parlamentare.

XS
SM
MD
LG