Guvernul Maiei Sandu a prezentat joi un plan de zece acţiuni imediate pentru îmbunătăţirea alimentaţiei şi aprovizionării cu apă potabilă în şcoli şi grădiniţe. Secretarul general al executivului, Andrei Spînu, a menţionat că apa din fiecare a cincea instituţie de educaţie nu corespunde parametrilor sanitaro-chimici şi microbiologici. Iar cazurile de nerespectare a standardelor minime cu privire la alimentaţia sănătoasă de către instituţiile de învăţământ şi furnizorii de produse s-au întețit. Cum are de gând Guvernul să redreseze situaţia?
Sancțiunile pentru încălcarea normelor privind alimentația în grădinițe și școli ar urma să fie înăsprite. Astfel Guvernul vrea să responsabilizeze atât agenţii economici, cât şi managerii instituţiilor educaţionale. Operatorii economici, fondatorii şi administratorii care nu îşi vor îndeplini obligaţiile asumate în cadrul procesului de achiziţie vor fi trecuţi în lista de interdicţii, a anunţat secretarul general al Guvernului Andrei Spînu.
„De acum încolo toţi doritorii de a participa la achiziţii publice vor trece prin acest filtru. În al doilea rând, vom eficientiza procedura de achiziţii publice astfel încât managerii instituţiilor de învăţământ să se preocupe de calitatea alimentaţiei, şi mai puţin de birocraţia care se impune prin acest proces. Vom elabora un caiet de sarcini tip şi reglementări tehnice standardizate pentru achiziţionarea produselor alimentare conform standardelor de calitate specifice pentru copii şi elevi.”
Felul în care se desfăşoară achiziţiile reprezintă veriga slabă a sistemului de alimentaţie în şcoli şi grădiniţe. Iată de ce Guvernul intenţionează să experimenteze un sistem centralizat de achiziţionare şi ulterior aprovizionare cu produse alimentare a şcolilor şi grădiniţelor. Managerii şcolari vor fi instruiţi cum să organizeze procesele de achiziţii în favoarea calităţii alimentelor, iar părinţii vor face parte din grupurile de achiziţii, a spus Andrei Spînu.
„Vom implementa mai multe modalităţi simple prin care părinţii pot sesiza organele competente în cazul în care aceştia sunt martori a unor abateri, nereguli sau cazuri de corupţie.”
Guvernul îşi mai propune să evalueze starea cantinelor din instituţiile şcolare, multe dintre care nu au fost reparate de ani buni şi în care nu s-a investit în dotări. Se mai promit majorări de salarii pentru bucătari şi dădăci începând cu anul viitor. Creșterile salariale vor varia între 360 și 536 de lei pe lună. Iar meniul model recomandat copiilor şi elevilor ar urma să fie ajustat astfel încât se includă mai multe produse sănătoase.
Ultima data meniurile din instituţiile educaţionale au fost modificate în 2016, în urma presiunilor unor părinți îngrijorați. Au fost excluse mai multe produse, inclusiv mezelurile și cele care conțin prea multă grăsime sau zahăr. Au fost incluse în schimb mai multe fructe, legume şi produse bogate în nutrienţi.
Ala Revenco este preşedinta organizaţiei obşteşti Părinţi Solidari, una din organizaţiile care a insistat pe modificarea în 2016 a meniurilor din instituţiile de învăţământ. Ea spune că iniţial meniul copiilor era variat, însă ulterior problemele au reapărut. Ala Revenco salută noile măsuri anunţate de executiv, mai cu seamă cea de a implica părinţii în procesul de achiziţionare a produselor.
„Avem în alimentație mai multe probleme ce ţin, în special, de livrarea produselor necalitative şi neconforme. Ştiţi despre problema peştelui infectat. Avem probleme la calitatea unor produse pe care le depistează verificările, precum au fost pâinea şi alte produse mediatizate de presă. Este esenţial ca părinţii să se implice şi să poată vedea la fel ca administraţiile instituţiilor de învăţământ ce produse se livrează, de ce calitate, în ce cantitate, fiindcă doar aşa vom reuşi să îmbunătăţim esenţial calitatea alimentaţiei.”
Scandalurile privind alimentația copiilor în școli și grădinițe s-au ținut lanț în ultimii ani. Cel mai de răsunet caz a fost în noiembrie 2016, când Centrul Național Anticorupție a făcut razii și arestări, inclusiv la Primăria Chişinău, în legătură cu livrarea de alimente alterate în școli și grădinițe, urmare a trucării licitațiilor publice. Atunci au fost efectuate 46 de percheziții și a fost anunţată deschiderea a peste 30 de dosare pentru abuz în serviciu, trafic de influență, corupere sau depășirea atribuțiilor, inclusiv pe numele unor funcționari din Primăria Chişinău. Au urmat însă şi alte scandaluri legate de alimentaţia copiilor. Cel mai recent în vara acestui an când la o grădiniţă din capitală s-a livrat peşte cu viermi.
Îmbunătățirea calităţii alimentaţiei în instituţiile şcolare a fost o preocupare şi a fostului Guvern condus de Pavel Filip. Anul trecut a fost creat un grup de lucru care să elaboreze modele moderne de organizare a alimentaţiei. Se discutau atunci trei opţiuni ca alternative la cantinele moştenite din perioada sovietică, şi anume servicii de catering, combinate şcolăreşti şi darea în chirie a cantinelor şcolare unor agenţi economici specializaţi care să presteze servicii de alimentare a copiilor. Iniţiativele au rămas în mare parte însă doar pe hârtie.