Linkuri accesibilitate

NATO, cereale, posibil schimb de prizonieri: agenda discuțiilor președintelui Zelenski la Istanbul


Înainte de la pleca în Turcia, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a depus flori la memorialul Revoluției anticomuniste din Cehoslovacia, din noiembrie 1989, Praga, Cehia, 7 iulie 2023.
Înainte de la pleca în Turcia, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a depus flori la memorialul Revoluției anticomuniste din Cehoslovacia, din noiembrie 1989, Praga, Cehia, 7 iulie 2023.

Președintele ucrainean Volodymyr Zelenskii se întâlnește la Istanbul vineri, 7 iulie, cu președintele turc Recep Tayyip Erdogan pentru a discuta perspectivele Kiev-ului de aderare la NATO, prelungirea acordului privind exportul de cereale prin Marea Neagră și un posibil nou schimb de prizonieri cu Rusia, a declarat un înalt oficial de la Ankara, citat de Reuters.

Turcia este a treia etapă a celui mai recent turneu diplomatic al lui Zelenski înaintea summit-ului NATO de la Vilnius, din 11-12 iulie, după Bulgaria și Cehia,

Aflat la Praga, președintele ucrainean a spus din nou că viitorul summit NATO de la Vilnius ar trebui să trimită un „semnal clar” cu privire la viitoarea aderare a Ucrainei la alianța militară.

„Vorbim despre un semnal clar, despre pași concreți în direcția unei invitații”, a declarat Zelenski la o conferință de presă din 6 iulie, la Praga, alături de președintele ceh Petr Pavel. „Avem nevoie de această motivație. Avem nevoie de onestitate în relațiile noastre.”

Tot la Praga, Zelenski a comentat și mersul actualei contraofensive, prima operațiune de amploare a forțelor ucrainene cu armele primite de la aliații occidentali.

„,(...) înaintăm, nu ne retragem, ca rușii”, a spus Zelenski dar, a continuat că este „greu” să lupți împotriva Rusiei fără arme cu rază lungă de acțiune.

„Fără arme cu rază lungă de acțiune, este dificil nu numai să conduci o misiune ofensivă, este dificil să conduci și o operațiune defensivă, să fiu sincer. Foarte dificil", a spus Zelenski. Decizia de a furniza Kievului astfel de arme „depinde doar” de SUA, a adăugat el.

​ Zelenski le-a spus reporterilor că livrările lente de arme din Occident au întârziat contraofensiva, permițând Rusiei să-și întărească liniile defensive în zonele ocupate.

La Istanbul, discuțiile cu președintele Erdogan se vor concentra pe speranțele Ucrainei de a adera rapid la NATO dar și pe problema prelungirii acordului privind exportul de cereale prin Marea Neagră, care expiră pe 17 iulie.

Acordul, mediat în iulie 2022 de Turcia și ONU, permite Ucrainei să exporte în siguranță cereale prin Marea Neagră, în pofida războiul, provocat de invazia rusă. În ultimul timp, Rusia amenință însă din nou că se va retrage, pentru că exporturile ei de cereale și îngrășăminte nu ar beneficia de facilitățile care fuseseră promise prin același acord.

Turcia cere prelungirea acordului.

Vorbind pe 5 iulie, Rebeca Grynspan, șefa Agenției de Comerț și Dezvoltare ONU, UNCTAD, a declarat că Națiunile Unite sunt îngrijorate de posibilitatea ca acordul să fie suspendat, pentru că ar putea amenința securitatea alimentară a țărilor în curs de dezvoltare.

Pe lângă acordul privind exportul de cereale și un posibil schimb de prizonieri, Erdogan și Zelenskii vor discuta și despre eforturile de a pune capăt războiului din Ucraina, a mai spus un înaltul oficial turc, citat de Reuters.

Turcia, membră NATO, a reușit să mențină relații bune atât cu Rusia, cât și cu Ucraina în ultimele 16 luni de război și anul trecut a ajutat la mediarea schimburilor de prizonieri.

Turcia nu s-a alăturat aliaților săi occidentali pentru a impune sancțiuni economice Rusiei, dar a furnizat și arme Ucrainei și a cerut ca suveranitatea acestei țări să fie respectată.

Oficialul turc a spus că Erdogan, după întrevederea cu Zelenski, l-ar putea suna pe președintele rus Vladimir Putin iar un membru al guvernului de la Ankara ar putea vizita și Moscova pentru discuții ulterioare.

  • 16x9 Image

    Ileana Giurchescu

    Un „dinozaur” al Europei Libere, am început să lucrez în redacția de limba română încă din 1987, la Munchen, Germania, unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională. Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, am „făcut” revoluțiile din 1989, am scris despre căderea URSS și am relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Rămân fascinată de istoria și moștenirea lăsată de Europa Liberă în arhiva audio.

XS
SM
MD
LG