Linkuri accesibilitate

Navalnîi a ajuns într-un penitenciar cu condiții „aspre” din regiunea Vladimir


Opozantul rus Alexei Navalnîi a fost transferat la un penitenciar pentru condamnații penal din apropierea Moscovei pentru a-și ispăși pedeapsa primită la revenirea sa în Rusia, la sfârșitul lunii ianuarie.

Timp de câteva zile, aliații lui Navalnîi nu au știut unde se află opozantul. Joi, s-a relatat că a fost transferat de la închisoarea serviciilor speciale ruse din Moscova, dar abia duminică s-a aflat unde a fost mutat – la un penitenciar din regiunea Vladimir.

În vârstă de 44 de ani, Navalnîi a fost arestat pe un aeroport din apropierea Moscovei, la revenirea sa din Germania, pe 17 ianuarie. A fost condamnat la peste doi ani și jumătate de închisoare pentru încălcarea controlului judiciar, dar spune că dosarul a fost fabricat.

Navalnîi în instanță: „Eu lupt cum pot. Nu vor putea pune la închisoare milioane și sute de mii”
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:19 0:00

Transferul lui Navalnîi la închisoarea din regiunea Vladimir a fost confirmat de Comisia Civică de Monitorizare, o organizație care apără drepturile deținuților în Rusia.

Agenția oficială de știri TASS a precizat că Navalnîi își va ispăși pedeapsa în penitenciarul nr. 2 din orașul Pokrov situat la aproximativ 100 de kilometri est de Moscova.

Foarte pe scurt, este un penitenciar rău

Un activist al organizației neguvernamentale Rusia în Detenție, Ruslan Vahapov, a spus agenției Reuters că, în acest penitenciar, condițiile de detenție sunt aspre. „Foarte pe scurt, este un penitenciar rău”, a spus Vahapov. Mulți deținuți cooperează cu administrația penitenciarului, ajutând-o să-i spioneze pe ceilalți, iar deținuții care încalcă regimul sunt supuși abuzurilor, a spus activistul. „Nimeni nu va vorbi cu Navalnîi dacă va fi nevoie ca el să nu poată comunica”, crede Vahapov.

În primele două săptămâni după transfer, Navalnîi se va afla în carantină din cauza pandemiei de coronavirus, a relatat și agenția RIA.

Critic proeminent al președintelui Vladimir Putin, Navalnîi a fost otrăvit în august 2020, în Siberia, cu o substanță despre care multe guverne occidentale au spus că era gaz neurotoxic. Atacul aproape l-a costat viața. După ce s-a vindecat, la Berlin, Navalnîi l-a acuzat pe Putin de ordonarea asasinării sale. A revenit în Rusia în ciuda riscului de a fi arestat.

În luna februarie, un tribunal din Moscova a decis că, prin aflarea sa în Germania, opozantul a încălcat condițiile unei condamnări cu suspendare vechi într-un caz de evaziune fiscală considerat motivat politic.

Arestarea lui Navalnîi a provocat mai multe proteste la scară națională, care au fost însă reprimare de poliție.

Uniunea Europeană examinează noi sancțiuni împotriva Rusiei din cauza arestării lui Navalnîi și a criticat Moscova pentru ignorarea unei cereri a Curți Europene pentru Drepturilor Omului de a-l pune în libertate.

  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG