Linkuri accesibilitate

„Ne dorim un parteneriat cu cetățenii din diaspora” (președinta Maia Sandu)


„Ne dorim să construim un parteneriat cu cetățenii din diaspora” a declarant vineri și președinte Maia Sandu, la Congresul Diasporei, desfășurat online.

Premierul Natalia Gavrilița a declarant la acest congres că în viitorul apropiat vor fi create oportunități de implicare și pentru moldovenii ce nu pot reveni fizic acasă. „Vom lucra cu Agenția Proprietății Publice asupra creării unui program de participare a conaționalilor noștri de peste hotare, în cadrul consiliilor de administrație a întreprinderilor de stat, astfel aducând noi valori de guvernare corporativă în aceste instituții”, a specificat premierul.

Ministrul de externe Nicu Popescu, el însuși revenit din diapora pentru a se alătura noului guvern PAS, a spus la rândul său că ministerul pe care îl conduce lucrează pentru ca serviciile consulare să fie mai rapide și mai ieftine pentru cetățenii din diasporă, iar la reuniuni cu responsabili din țările UE insistă pe încheierea unor acorduri de securitate socială cu mai multe state ale Uniunii Europene și pe recunoașterea permiselor de conducere moldovenești.

La discuțiile online din cadrul Congresului Diasporei au fost conectați 120 de cetățeni moldoveni, din 18 țări, relatează IPN.

Cu această ocazie, Organizaţia pentru Dezvoltarea Sectorului Întreprinderilor Mici şi Mijlocii din Moldova (ODIMM), a anunțat că cetăţenii moldoveni care revin definitiv din străinătate în Republica Moldova pot primi până la 250 000 de lei pentru a-şi începe propria afacere.

Organizația reaminteşte despre continuarea programului de atragere a remitenţelor în economia ţării - PARE 1+1, care este destinat migranţilor muncitori şi rudelor lor apropiate care doresc să investească în iniţierea sau dezvoltarea afacerilor proprii.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG