Linkuri accesibilitate

„Ne vor scoate în afara legii”. Martorii lui Iehova din Transnistria, într-o nouă eră a persecuțiilor 


Un afiș în orașul Tiraspol, pe care scrie „Puterea noastră este în unitatea cu Rusia”, 2009
Un afiș în orașul Tiraspol, pe care scrie „Puterea noastră este în unitatea cu Rusia”, 2009

Peste 4.000 de adepți ai cultului religios Martorii lui Iehova din Transnistria riscă să fie persecutați de așa-numitele autorități din regiune, iar cultul să fie interzis după scenariul aplicat de Federația Rusă.   

Pe 22 noiembrie 2022, așa-numitul tribunal din Tiraspol a interzis și a declarat drept „extremiste” opt publicații ale Martorilor lui Iehova, a spus Europei Libere putătorul de cuvânt al cultului, Victor Dornicenco.

Decizia a fost luată după ce pretinsul procuror-șef al regiunii, Anatoli Gurețki, a cerut ca mai multe publicații să fie incluse în „lista unică de stat a materialelor cu caracter extremist” și să fie restricționat accesul la ele.

De asemenea, autoritățile transnistrene au refuzat să reînregistreze comunitățile religioase ale Martorilor lui Iehova și au făcut eforturi pentru a le lichida, susține vicepreședintele cultului.

„Potrivit unei legi de la începutul anilor 2000, toate cultele religioase din Transnistria trebuiau să se înregistreze din nou. Majoritatea au trecut de această reînregistrare, dar noi - nu”, a precizat Dornicenco.

Pe 1 aprilie 2023 s-au împlinit 72 de ani de la cea mai amplă acțiune de deportare a unui grup religios din istoria URSS, când Martorii lui Iehova din Moldova, Ucraina, Belarus, Letonia, Lituania și Estonia au fost ridicați de la casele lor și duși în Siberia.

„În loc să învețe din istorie, Transnistria pare să repete discriminarea religioasă manifestată acum 72 de ani în cadrul Operațiunii «Nord», precum și în 2017 de către Rusia”, a spus purtătorul de cuvânt.

Operațiunea „Nord” - 69 de ani de la deportarea martorilor lui Iehova
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:40 0:00

Victor Dornicenco crede că Martorii lui Iehova vor fi scoși „în afara legii” în Transnistria, la fel cum s-a întâmplat în Rusia, în 2017, când autoritățile mai întâi au interzis publicațiile, iar apoi și funcționarea cultului religios pe teritoriul țării, pe motiv că acesta ar fi „extremist”.

În urma acestei decizii, sute de credincioși au fost urmăriți penal în Rusia sau trecuți pe o listă federală cu teroriști și extremiști, în prezent circa 100 de persoane aflându-se în închisori.

Pe 7 iunie 2022, Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a decis că nu există nicio dovadă că publicațiile Martorilor lui Iehova ar fi extremiste sau că „au avut efecte negative sau au provocat tensiuni interconfesionale și violență în Rusia sau altundeva”.

CEDO a cerut autorităților ruse să înceteze procedurile penale inițiate împotriva Martorilor lui Iehova, să-i elibereze pe toți cei care au fost privați de libertate și să plătească despăgubiri în valoare de peste 63 de milioane de euro.

Martorii lui Iehova sunt o confesiune creștină cu peste 8,5 milioane de membri în întreaga lume.

  • 16x9 Image

    Denis Dermenji

    Scriu pentru versiunea de limbă rusă și română a site-ului Europa Liberă Moldova, despre conflictul transnistrean și procesul de reglementare, dar și despre temele de actualitate din R. Moldova. Din 2018 până în 2021 am lucrat la Moldova 1 și Jurnal TV. În 2022,  fiind jurnalist la newsmaker.md, am scris și am filmat reportaje din regiunea Kiev, în timpul invaziei Rusiei în Ucraina.

XS
SM
MD
LG