Linkuri accesibilitate

Negaționismul COVID: „O campanie care pornește din Rusia și care atinge toate țările din regiune” (Cristian Pârvulescu/22)


Ziare de la București
Ziare de la București

Revista presei de la București.

637 de contaminări și 30 de decese în ultimele 24 de ore. Toată presa dezbate meciul sinistru dintre guvern și opoziția pesedistă, în condițiile în care, vorba Andreei Pora: „Am sfeclit-o! Intrăm în a doua săptămână de vid legislativ, în care bolnavii de COVID 19 pleacă nestingheriți din spitale, grație cinismului PSD & comp, care tărăgănează legea carantinării”.

Toți comentatorii, ba chiar și președintele Klaus Iohannis, aduc în discuție cinismul Partidului Social Democrat. După cum spune Dan Tăpălagă pe G4Media, „proiectul de lege privind carantinarea și izolarea a fost votat de social-democrați în Camera Deputaților, cu amendamentele pe care ei înșiși le-au adus, dar tot social-democrații au refuzat să adopte proiectul în Senat, cu aceleași amendamente pe care ei le-au scris și impus. Un paradox pe care și-l asumă deschis, pentru că au înțeles că pot obține mai mult din asta: umilirea prim-ministrului Ludovic Orban și recunoașterea publică a meritelor de a fi reparat greșelile Guvernului din lege”.

Andrei Cornea, în editorialul revistei 22, scrie că PSD ar fi decis: „împreună cu aliații săi cu care deține majoritatea în parlament, îmbrățișează în mod disimulat negaționismul COVID, susținând că: pericolul epidemiologic e mult exagerat; cifrele sunt manipulate; guvernul vrea să răpească oamenilor libertățile civile și să nenorocească economia. Speră probabil că în acest fel va prinde valul popular de negaționism (…). E greu de spus cât de eficientă sub raport politic va fi această poziționare (…). Moral însă, este o ticăloșie, care va fi plătită cu mulți bolnavi și morți”.

Politologul Cristian Pârvulescu discută cu Andreea Pora și dialogul apare în ediția print a revistei 22. Povestea cu negaționismul COVID e mai vastă. Evident, e alimentată de „o campanie deliberată care pornește din Rusia și care atinge toate țările din regiune, inclusiv Republica Moldova și, prin intermediul Republicii Moldova, România”. Privind cifrele, s-ar spune că această parte a Europei cunoaște o evoluție mai abruptă a pandemiei. De fapt, socotește Pârvulescu, e doar efectul nefast al numărului mare de neconvinși, dintre cei care te întreabă automat: „ai cunoscut dumneata vreun bolnav de coronavirus?”. Coincidență, și autoritățile din Serbia, România (PSD-ul majoritar în parlament), Ucraina și Moldova merg pe linia „negaționistă”. Cu excepția României, avem de a face cu guverne iliberale. Deci, România nu a estimat corect riscul de a fi singura țară liberală în mijlocul acestei regiuni, spune Pârvulescu.

Ce efecte vor avea manipulările politicianiste ale pandemiei asupra alegerilor din România. Tot Cristian Pârvulescu detaliază : în general, guvernele ies întărite din bătăliile împotriva coronavirusului, chiar și guvernul Ludovic Orban. Nu de efect la acest nivel trebuie să ne temem, ci de consecințele negaționismului, traduse în pierderi de vieți omenești. După alegerile din această toamnă, probabil că ierarhia partidelor nu se va schimba, dar problema reală rămâne posibilitatea formării unui guvern. Cel care pare să fi înțeles bine asta este liderul Pro-România, Victor Ponta. De asemenea, în acest sezon electoral, Pârvulescu crede că nu liberalii vor pierde, ci Uniunea Salvați România, care a fost „o stare de spirit”, a devenit apoi partid parlamentar, deja de patru ani, dar nu are oameni în teritoriu. Nu-i poate avea decât dacă se aliază cu PNL.

Revenind la negarea pandemiei, riscul este de diminuare a prezenței la vot. Iar asta în general favorizează PSD-ul. Nu și de data acesta însă, pentru că cine se va teme de contaminare ? Cei tineri, care fac petreceri la mare ? Nu. Mai degrabă vârstnicii, electoratul tradițional al social-democraților, se mai arată în interviul-analiză din revista 22.

XS
SM
MD
LG