Linkuri accesibilitate

Negocierile cu Gazprom sunt „dificile” dar vor continua miercuri, la Sankt Petersburg (Andrei Spînu, vicepremier)


 Chișinău, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale Andrei Spînu (foto arhivă).
Chișinău, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale Andrei Spînu (foto arhivă).

Negocierile cu Gazrom privind un nou acord pe termen lung de livrare a gazelor sunt „dificile” dar discuțiile vor fi reluate miercuri, 27 octomrie la Sankt Petersburg, cu președintele concernului rus Alexei Miller – a anunțat luni la Chișinău, ministrul Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu.

Alături de Vlad Kulminski, ministrul pentru Reintegrare, Spînu a fost deja săptămâna trecută la Moscova pentru a discuta un nou acord cu Gazprom sau prelungirea actualului acord care expiră pe 1 noiembrie.

Spînu a reafirmat că orice înțelegere pentru livrarea gazelor rusești trebuie să fie „în interesul moldovenilor”și la „prețul cel mai bun pentru cetățenii noștrii”.

În acest moment, a mai spus Spînu, Gazprom insistă pe prețul pieței (care se stabilește la sfârșitul fiecărei luni), cu o reducere de 25%. Guvernul de la Chișinău ar vrea ca prețul să se bazeze pe o formulă, asemănătoare cu cea acceptată de Gazprom și în cazul altor țări cu care a încheiat acorduri de lungă durată.

Cât privește datoria istorică a R. Moldova față de Gazprom, estimată de concernul rus la peste 400 de milioane de dolari numai pentru malul drept al Nistrului (la care se adaugă penalități pentru neachitarea la timp a consumului), Spînu a declarat că guvernul său nu va semna nici o înțelegere înainte de a avea un audit extern (un control financiar).

Stingerea acestei datorii este una din condițiile puse de Gazprom pentru a semna un nou acord cu Chișinăul.

Între timp, în baza prerogativelor primite prin decretarea stării de urgență în domeniul energiei, Energocom a deschis deja ofertele, în încercarea de a obține gaze naturale din surse alternative. Acestea, a precizat Spânu, vor fi folosite pentru a suplini presiuneaactuală a gazelor sau pentru a asigura rezervele naționale.

Nu este încă sigur în ce condiții ar putea fi alimentată și regiunea transnistreană din aceste achiziții speciale. Până la 1 noiembrie, ambele maluri ale Nistrului sunt alimentate în baza actualului acord cu Gazprom.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG