Linkuri accesibilitate

Negocierile politice pentru soluționarea problemei transnistrene ar putea fi reluate abia la anul


Președintele moldovean Igor Dodon și liderul de la Tiraspol Vadim Krasnoselski. Cetatea Tighina/ Bender, 25 decembrie 2018
Președintele moldovean Igor Dodon și liderul de la Tiraspol Vadim Krasnoselski. Cetatea Tighina/ Bender, 25 decembrie 2018

Reprezentanții mediatorilor și observatorilor reglementării transnistrene, așa-numitul format 3+2, au avut mai multe întâlniri la Chișinău și Tiraspol.

Negocierile politice pentru reglementarea transnistreană ar putea fi reluate abia anul viitor, a anunțat președintele Igor Dodon, după o întrevedere avută vineri cu o delegație a reprezentanților mediatorilor și observatorilor în procesul de reglementare transnistreană, așa-numitul format 3+2, delegație condusă de reprezentantul special al OSCE, Franco Frattini. În procesul de reglementare transnistreană Rusia, Ucraina și OSCE au statut de mediator, iar Uniunea Europeană și Statele Unite ale Americii sunt observatori. Ultima întâlnire în formatul 5+2 a avut loc în mai 2018.

Igor Dodon a scris pe pagina sa de Facebook că la întâlnire s-a discutat „situația actuală privind reglementarea transnistreană, măsurile de consolidare a încrederii între cele două maluri ale Nistrului și premisele unei eventuale reluări, în anul 2020, a negocierilor politice privind reglementarea problemei transnistrene”.

Șeful misiunii OSCE Mission în Moldova, Claus Neukirch (dreapta), și reprezentantul special al OSCE, Franco Frattini
Șeful misiunii OSCE Mission în Moldova, Claus Neukirch (dreapta), și reprezentantul special al OSCE, Franco Frattini

Mediatorii și observatorii s-au mai întâlnit la Chişinău și cu prim-ministra Maia Sandu și vicepremierul pentru Reintegrare Vasili Șova, iar la Tiraspol – cu liderul transnistrean Vadim Krasnoselski și reprezentantul politic în procesul de negocieri, Vitali Ignatiev.

Printre subiectele aflare în discuție sunt cele legate de restabilirea legăturilor telefonice dintre cele două maluri ale Nistrului, libera circulație și funcționarea școlilor cu predare în limba română din regiunea transnistreană. Tiraspolul insistă și el asupra soluționării problemei telecomunicațiilor și insistă ca pe agenda discuțiilor să fie introdus subiectul interconectării celor două sistemele bancare.

Administrația de la Tiraspol susține și că există în continuare probleme cu libera circulație a mașinilor transnistrene...

Administrația de la Tiraspol susține și că există în continuare probleme cu libera circulație a mașinilor transnistrene, pentru că vameșii moldoveni nu permit ieșirea în Uniunea Europeană a mașinilor din regiune care au numere neutre șoferii cărora nu au permise de conducere eliberate de autoritățile constituționale. Tiraspolul mai insistă și asupra închiderii a ceea ce numește „dosare penale motivate politic” deschise de Chişinău pe numele unor funcționari transnistreni.

Într-o declarație comună difuzată la finalul vizitei, mediatorii și observatorii s-au arătat optimiști în ceea ce privește reluarea negocierilor și au îndemnat părțile să continue activitatea grupurilor de lucru ale experților și să organizeze periodic întrunirile reprezentanților politici în formatul „1+1”. „Luând în considerare abordarea axată pe rezultate, în următoarele trei luni pot avea loc discuții politice substanțiale în formatul 5+2 la Bratislava, Slovacia, unde să fie evaluate progresele în implementarea pachetului „Berlin-plus” și identificate alte chestiuni prioritare în consolidarea încrederii”, se spune în declarație.

Mediatorii și observatorii au mai anunțat că aceste probleme vor fi discutate și în toamnă în Bavaria, Germania, în cadrul unei întâlniri organizate de Misiunea OSCE în Republica Moldova.

Previous Next

XS
SM
MD
LG