Linkuri accesibilitate

SUA: Neîncrederea în instituții potențează informațiile false despre Covid și vaccin


Dr. Anthony Fauci, directorul Institului Național pentru Alergii și Boli Infecțioase, una din persoanlitățile cu cea mai ridicată rată de încredere printre americani, când vine vorba de pandemia de coronavirus , Washington, iulie 2020.
Dr. Anthony Fauci, directorul Institului Național pentru Alergii și Boli Infecțioase, una din persoanlitățile cu cea mai ridicată rată de încredere printre americani, când vine vorba de pandemia de coronavirus , Washington, iulie 2020.

În America, toate mediile de informare poartă o vină pentru informațiile eronate care circulă cu privire la vaccinurile anti-COVID19.

Corespondența de la Washington
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:25 0:00
Link direct

Recente studii arătă că criza din informația publică, legată de COVID, nu are la origine însă atât dezinformarea din medii, cât neîncrederea publicului în instituții cheie și faptul că acestea nu au avut mesaje clare și consecvente.

O recentă cercetare inițiată de New York Times a ajuns la concluzia că presa locală scrisă și cea audio-vizuală au pus în circulație, de multe ori fără voie, informații eronate. În unele cazuri, informațiile au fost preluate de presă locală direct de pe Internet, asta ca o consecință a faptului că respectivele organizații nu au fonduri suficiente pentru a își permite un birou de știri pe care să se poată conta.

Apoi, un studiu al Centrului Annenberg pentru Politici Publice a constatat că persoanele care se bazează pe surse de televiziune ca Fox News și ultra-conservatorul OAN sunt mai dispuse să dea crezare conspirațiilor cu privire la vaccin. Rețelele de socializare sunt des învinovățite pentru propagarea de informații false și deși giganți ca Facebook spun că depun eforturi pentru a elimina minciuni și distorsiuni, mulți cred că acest efort vine prea târziu.

Frimele comerciale de pe internet se fac și ele vinovate, Amazon este acuzat de exemplu că nu a retras de pe piață cărți care promovează teorii ale conspirației.

Lipsa de încredere în instituții și în experți – multe dintre aceste cazuri vizând statul – îi ajută pe cei care promovează informații false.

În câteva împrejurări au existat suspiciuni că instituții științifice ca Centrul pentru Controlul Bolilor (CDC) ar fi fost politizate, așa cum a părut a fi cazul în timpul administrației Trump. Acum Casa Albă este frustrată, considerând că anumite informații cu privire mutația Delta a virusului ar fi exagerate.

Ar fi ideal ca dezinformarea legată de vaccinuri să genereze o dezbatere reală, care să ducă la formularea unei strategii globale pentru combaterea pandemiei, nu mai critici sterpe la adresa rețelelor sociale.

XS
SM
MD
LG