Linkuri accesibilitate

Netanyahu nu mai e supărat pe SUA și acceptă reluarea discuțiilor despre ofensiva asupra Rafah


Premierul israelian, Benjamin Netanyahu, a devenit în ultima perioadă ținta criticilor tot mai intense din partea SUA din cauza situației umanitare grave din Fâșia Gaza.
Premierul israelian, Benjamin Netanyahu, a devenit în ultima perioadă ținta criticilor tot mai intense din partea SUA din cauza situației umanitare grave din Fâșia Gaza.

Casa Albă a dezvăluit că premierul israelian, Beniamin Netanyahu, a revenit asupra deciziei de a anula o vizită la Washington. Anterior, Netanyahu protestase față de abținerea SUA de la votul unei rezoluții de către Consiliul de Securitate al ONU prin care se cere „armistițiu imediat” în Fâșia Gaza.

Purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Karine Jean-Pierre, a anunțat că partea israeliană a acceptat „să amâne întâlnirea dedicată Rafah”. Ea a precizat că Washingtonul și Tel Aviv lucrează la identificarea unei „date convenabile” pentru noua rundă de discuții, scrie AFP.

Oficialii americani au spus anterior că plănuiesc să prezinte Israelului un plan alternativ privind o ofensivă asupra orașului Rafah, care se axează pe atacarea țintelor Hamas, considerată organizație teroristă în SUA, UE și Israel, pentru limitarea numărului de victime în rândul civililor.

Liderii mondiali au avertizat în repetate rânduri Israelul să nu lanseze un atac asupra Rafah, întrucât asta ar duce la agravarea catastrofei umanitare din Fâșia Gaza, ce afectează în prezent peste 2,4 milioane de locuitori.

Israelul, tot mai criticat la nivel internațional

Un raport recent al Națiunilor Unite releva miercuri că „foametea este tot mai aproape de a deveni o realitate în nordul Fâșiei Gaza”. În plus, relevă sursa, sistemul de sănătate din zonă încetează treptat să mai funcționeze pe fundalul luptelor continue și accesului restricționat la unitățile medicale.

Șeful Pentagonului, Lloyd Austin, a declarat înainte de a se întâlni cu ministrul israelian al apărării, Yoav Gallant, aflat în vizită, că „numărul victimelor civile este mult prea mare, iar cantitatea de ajutor umanitar este mult prea mică” în Gaza.

Președintele american, Joe Biden, a precizat însă că, dincolo de asemenea critici, nu va dispune reducerea asistenței militare americane pentru Israel.

La rândul său, Netanyahu, care conduce o coaliție de extremă-dreapta, cu partide religioase și ultranaționaliste, se confruntă cu proteste continue în țară și apeluri de a demisiona, din cauza eșecului său de a aduce acasă toți ostaticii.

Recent, guvernul a solicitat Curții Supreme o extindere cu 12 ore a termenului până la care trebuie să vină cu o legislație privind încorporarea în armată a evreilor ultraortodocși, care reprezintă o temă sensibilă în societatea israeliană, notează The Times of Israel.

În caz contrar, de la 1 aprilie, autoritățile israeliene urmează să aibă dreptul să dispună înrolarea studenților din școlile religioase și a tinerilor ultraortodocși.

Luptele continuă în ciuda rezoluției ONU

AFP notează că bombardamentele și luptele din Fâșia Gaza au continuat și după adoptarea rezoluției Consiliului de Securitate al ONU, luni. Ele au avut loc în special în jurul a trei spitale din zonă, fapt ce ridică îngrijorări privind siguranța pacienților, personalului medical și a celor care s-au refugiat în zonă.

Spitalul Al-Amal din Khan Yunis, oraș din apropierea Rafah „a încetat să mai funcționeze complet”, a anunțat Semiluna Roșie Palestiniană.

La rândul său, Israelul acuză militanții Hamas că se ascund în spitale și utilizează civilii drept scuturi.

Totodată, Israelul neagă și acuzațiile că blochează intrarea ajutoarelor umanitare pe cale terestră în Fâșia Gaza. Datele arată însă că volumul de ajutoare e în continuare la nivel mai scăzut decât înainte de război - aproximativ 150 de vehicule pe zi, față de cel puțin 500 înainte de izbucnirea luptelor, potrivit UNRWA, agenția ONU pentru refugiații palestinieni.

Având în vedere că accesul terestru rămâne limitat, mai multe țări au încercat să livreze ajutoarele pe cale umanitară, iar un coridor maritim din Cipru a asigurat livrarea primei nave cu alimente în Gaza.

Agențiile ONU însă susțin că acestea nu pot înlocui livrările terestre.

  • 16x9 Image

    Cristian Bolotnicov

    Sunt istoric devenit jurnalist cu timpul. Între 2021 și 2023, am lucrat ca reporter la Agora.md, acoperind teme de politică internă și externă, justiție și tehnologie. În prezent, sunt bursier în cadrul programului Vaclav Havel al Europei Libere.

XS
SM
MD
LG