Linkuri accesibilitate

Niciodată puterea n-a dramatizat în avans evenimentele, așa cum a făcut-o de această data (Dan Tăpălagă/G4media)


Ziare de la București
Ziare de la București

Cine au fost provocatorii de la mitingul diasporei din Piaţa Victoriei? (Adevărul)

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:59 0:00
Link direct

Un text conceput de Radu Cupcea, în cadrul proiectului LARICS și publicat pe blogurile Adevărul, critică aspru scrisoarea trimisă săptămâna trecută de premierul Republicii Moldova, Pavel Filip, premierului român Viorică Dăncilă, în care îi solicita să ia măsuri pentru descongestionarea punctelor de frontieră.

Radu Cupcea consideră că solicitarea e nelalocul ei. E vară, e perioadă de concedii, iar faptul că e aglomerație în vămi se explică în primă instanță prin statutul pe care l-au dobândit moldovenii grație strădaniilor și lobby-ului european al României: au drept de liberă circulație în spațiul european. În al doilea rând, controalele în vămi durează mult pentru că guvernul de la Chișinău nu face nimic ca să diminueze contrabanda și infracționalitatea.

Controalele în vămi durează mult pentru că guvernul de la Chișinău nu face nimic ca să diminueze contrabanda și infracționalitatea...

Analistul compară reacția lui Pavel Filip cu atitudinea fostului premier Vlad Filat, care a dat vina pe România atunci când erau cozi imense la ghișeele consulare, fără să se fi întrebat nicio clipă de ce își doresc atât de mult moldovenii cetățenia română. „Dacă e să fim foarte concreţi, scrie Radu Cupcea, evident că cea mai bună soluţionare a chestiunii frontierelor ar fi, evident, UNIREA celor două state. Acesta este răspunsul la scrisoare pentru domnul Filip şi toţi cei preocupaţi. Dar premierul României nu va da acest răspuns”.

În Adevărul, doi comentatori se întreabă „Cine au fost provocatorii de la mitingul diasporei din Piaţa Victoriei” și îl citează pe fostul șef al Serviciului Român de Informații Costin Georgescu, care spune că manifestanții provocatori „au fost puşi să acţioneze violent pentru a justifica intervenţia în forţă”.

Dan Tăpălagă, de la G4media, e de părere că e pierdere de vreme să se caute acari păuni, de executanți din nivele inferioare, de genul bărbatul în alb sau alte personaje secundare. Ministrul de interne, deci PSD și guvernul său, trebuie să-și asume răspunderea pentru ce s-a petrecut și pentru cum s-a procedat.

Comentatorul G4media numește incidentele de vineri „mineriada borfașilor”...

Jurnalistul spune clar: „ informațiile obținute de (noi) indică faptul că instigatorii, galerii de fotbal sau interlopi, au fost mobilizați de către PSD și unii primari de sector. Acești provocatori au acționat în mod coordonat, având sarcina de a oferi jandarmilor pretextul pentru o intervenție în forță”. Potrivit lui Dan Tăpălagă, „autorii planului s-au trădat singuri cu câteva zile înainte de proteste”. Liviu Dragnea a insistat „în mod suspect asupra caracterului violent al protestului de vineri, în aceeași zi jandarmeria a anunțat în mod neuzual că este gata să intervină în forță dacă va fi cazul, iar televiziunile de casă au pregătit terenul mediatic toată săptămâna, prezentând un autointitulat organizator al protestului diasporei care profețea foc și sânge la mitingul de vineri.

Tot acest comportament a fost total neobișnuit. (…) Niciodată puterea n-a dramatizat în avans evenimentele, așa cum a făcut-o de această data”. Comentatorul G4media numește incidentele de vineri „mineriada borfașilor”. Din păcate, ea ar putea avea urmări similare cu cele de la mineriada din 13-15 iunie 1990. Atunci au plecat din țară sute de mii de români. Unii dintre ei au revenit acum și e posibil să li se întărească convingerea că n-au greșit stabilindu-se oriunde altundeva.

XS
SM
MD
LG