Linkuri accesibilitate

Nicolae Andronic: „Dacă s-ar obține un sistem judiciar integru, atunci viața celor de la guvernare ar fi mai grea”


UE a anunțat că Moldova nu a întrunit condițiile pentru a primi ultima tranșă de asistență pentru reforma justiției.

Uniunea Europeană a anunțat zilele trecute că nu va elibera o ultimă tranșă dintr-un ajutor financiar pentru reforma justiției din R. Moldova. Venit la scurt timp după ce Chișinăul a recunoscut că anul acesta va trebui să se descurce fără asistența macroeconomică a UE, anunțul a provocat, firește, emoții. Valentina Ursu a stat de vorbă pe această temă cu fostul deputat și politician, Nicolae Andronic:

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:09:47 0:00
Link direct

Europa Liberă: De ce politicienilor de la guvernare le-a fost frică să ducă la bun sfârșit implementarea reformei în justiție?

Nicolae Andronic: „Dacă s-ar obține un sistem judiciar integru, atunci cred că și viața celor de la guvernare ar fi mai grea. Or, guvernarea care a declarat că reformează sistemul judiciar și l-a cusut după mărimea și culoarea care i-au plăcut.”

Europa Liberă: Justiția la cheremul politicului, justiția în buzunarul politicianului… Chiar să nu se debaraseze niciodată statul de aceste noțiuni, mai cu seamă că ar trebui pe interior să se dorească să se facă o reformă adevărată și să ajungă să fie o justiție independentă?

Nicolae Andronic
Nicolae Andronic

Nu cred că degrabă se vor găsi niște politicieni care nu vor mai da telefoane pe la judecători, pe la procurori, pe la polițiști.

Nicolae Andronic: „Totul depinde de calitatea celor care execută actele judecătorești. Nu azi, mâine, poimâine, când politicienii au să plece, judecătorii au să rămână și, cred eu, vor fi pedepsiți pentru unele decizii ilegale luate sau pentru unele decizii care contravin normelor, dar plac politicienilor. Nu cred că degrabă se vor găsi niște politicieni care nu vor mai da telefoane pe la judecători, pe la procurori, pe la polițiști. Or, de fapt, asta are și altă monedă – noi am încercat în guvernarea noastră să nu ne atingem, cum se spune, de justiție, dar unii lucrători din justiție au înțeles că justiția este la cheremul lor și au început din capul lor, nu din inițiativa politicienilor, a socoti că asta-i grădina lor și acolo numai ei pot să lucreze, acolo ei pot să-și facă banii, acolo pot să facă nereguli.”

Europa Liberă: Dvs. ați spus că puterii i-ar fi greu să scape de sub control justiția. De ce să-i fie greu, dacă se edifică un stat de drept, un stat bazat pe lege; legea să fie valabilă și pentru vlădică, și pentru opincă?

Când justiția va dovedi că poate fi obiectivă, că are frică și de lege, și de Dumnezeu, atunci, cred eu că vor veni din nou investițiile mari care trebuiesc pentru întreținerea acestui sistem.

Nicolae Andronic: „Dvs. ați spus foarte bine: „dacă se edifică un stat de drept”. Acest stat declarativ se edifică. Rezultatele nu se văd. Or, chiar să luăm Legea Procuraturii. Eu cred că aceasta a fost o schimbare de fațadă, o schimbare care să corespundă la moment cerințelor europene, dar când s-a văzut că ea a fost făcută de fațadă, vedeți că au fost stopate și ajutoarele, venirea acestor bani de la Uniunea Europeană. E vorba de 25 de milioane de euro. Ar fi fost în folosul lor, mai ales, în dotarea tehnică, în dotarea cu clădiri, antrenarea acestor lucrători din instituțiile de drept. Or, statul nu este capabil astăzi să facă aceste lucruri. Când justiția va dovedi că poate fi obiectivă, că are frică și de lege, și de Dumnezeu, atunci, cred eu că vor veni din nou investițiile mari care trebuiesc pentru întreținerea acestui sistem. Pe mine, o repet, nu mă interesează cine este președinte, nu mă interesează cine este prim-ministru, mă interesează să-mi apăr interesele în justiție, interesele cetățenești, economice și toate care îmi sunt încălcate. Și iată atunci o să fiu mulțumit și de președinte, și de prim-ministru, și de Parlament.”

Europa Liberă: Dar de ce legea nu e lege pentru fiecare cetățean? Și foarte mulți oameni simpli pun această întrebare: De ce cel care e certat cu legea de mai sus decât cel de la firul ierbii poate să fie îndreptățit și de ce cel necăjit încă mai tare se bate în el? Pe cine favorizează legea și pe cine nedreptățește?

Nicolae Andronic: „Pentru aceasta cred că este nevoie de mult timp și, spre regret, acest timp îl pierdem noi, cetățenii, dar nu guvernanții. Ei și-au ales pe sprânceană și și-au numit judecătorii, deoarece nici instituția de autogestiune a sistemului judiciar, Consiliul Suprem al Magistraturii, așa și nu a devenit a treia putere în stat și toate numirile se fac trăgând cu ochiul la guvernare. Când vine un judecător tânăr de pe banca școlii sau de pe scaunele Procuraturii care a fost de acum deprins să îndeplinească toate indicațiile la comanda politică și, dacă vedeți, toți judecătorii de instrucțiune, care examinează cererile de arest și alte cerințe ce țin neapărat de dosar, au venit din cadrul Procuraturii. N-o să găsiți niciun judecător de instrucțiune care nu este din Procuratură. Și aceasta dă de bănuit foarte mult.”

Europa Liberă: Dar în ce condiții justiția moldovenească și justițiarii pot recâștiga încrederea din partea cetățenilor?

Nicolae Andronic: „Să se folosească de legislația care le prevede independența. Se observă de la o poștă că justiția nu a devenit independentă. Pe de o parte, stă judecătorul și procurorul, pe de altă parte, inculpatul, cetățeanul și avocatul. Și iată, judecătorul nu este imparțial. Aceasta este cea mai mare problemă.”

Europa Liberă: Dar percepția unei justiții selective e una realistă sau se exagerează atunci când se spune că în Republica Moldova justiția rămâne a fi una selectivă?

Nicolae Andronic: „Păi, dacă ne uităm chiar la primarii care sunt atrași la răspundere. Unii umblă la libertate, alții stau pe acasă, în arest la domiciliu. Este selectivă! Și aceasta dă dovadă despre faptul că justiția slujește unor interese.”

Europa Liberă: De ce se lasă justiția atrasă în jocurile politice atunci când vine vorba despre o răfuială cu adversarul politic al guvernanților?

Nicolae Andronic: „Pe de o parte, de exemplu, sunt niște polițiști care vor cu zel de entuziasm să raporteze că au executat o indicație; trimit dosarul procurorului, procurorul tot nu se poate da la o parte, deoarece și el devine parte a acestui mecanism, și duc dosarul judecătorului care ar dori să fie independent, dar care nu dorește să fie învinuit la urmă că el a fost acela care cândva a primit o decizie incorectă. De aceea și au fost numiți mulți pe viață, pe cinci ani, pe mai mult, ca să nu se teamă să înfăptuiască actul justiției. Spre regret, astăzi nu cred că atât de mult domină politicul asupra justiției. Astăzi când sunt toate mecanismele legislației care asigură independența judecătorilor pe care ei le au la mână, ei mai acționează după deprinderile vechi de a sluji politicului.”

Europa Liberă: Și atunci, Republica Moldova trebuie să demonstreze celor care finanțează, trimit fonduri pentru reformele din țară că își fac lecția de acasă, că ceea ce și-au asumat ca și condiții le îndeplinesc. Ei mai degrabă vorbesc cu slogane frumoase, cu declarații bune, dar puțin ce se schimbă. Cui și ce-i demonstrezi?

Nicolae Andronic: „A fost important, și guvernanții noștri au înțeles-o în primii ani, să faci niște fum, cum se spune, ca să se vadă că arde ceva, se schimbă ceva, dar acest miros greu care rămâne în consecință și se simte tocmai la Bruxelles poate fi răbdat un an-doi, dar într-o zi au să se ceară și niște dări de seamă. E nevoie și de o continuitate și din partea celor de la Uniunea Europeană, dar de multe ori comisarii europeni care ne-au vizitat și toți demnitarii ne-au spus: „Faceți-vă lecțiile de acasă!”. Aceasta înseamnă că noi, populația, putem cere o dată în patru ani, putem cere în fiecare zi, dar noi n-o facem. Când ne doare, atunci ne indignăm. Dacă pe noi nu ne atinge, stăm bine-mersi și discutăm la un pahar cu vin.”

Europa Liberă: Despre calitatea justiției se vorbește și atunci când trebuie să se ducă o luptă înverșunată împotriva corupției. Iată Dvs., care cunoașteți bine domeniul, ce notă dați justiției la capitolul lupta împotriva corupției?

Nicolae Andronic: „Actuala guvernare care, de fapt, este moștenitoarea guvernării din 2009, începuturile Alianței, a pășit strâmb din primele zile când într-o guvernare de coaliție nu a înțeles bine rolul că coaliția este și un fel de… nu că urmărire zi de zi, dar un fel de stimă unul față de altul – miniștrii, Guvernul ș.a.m.d. - și o înțelegere că, gata, coasem buzunarele și mai mult nu punem nimic în ele. Justiția a acumulat în toată perioada aceasta mai multe dosare, le-a ținut, deoarece în coaliție numaidecât se găsea câte unul care spunea că el rupe coaliția și pleacă. Formarea acestei majorități, oricât ar fi de bizar…”

Europa Liberă: Actuale?

Nicolae Andronic: „Actuale. …a permis scoaterea acestor dosare. Nu cred că au fost scoase toate dosarele și pe membrii actualei guvernări, dar pe cei care au fost în opoziție sau s-au purtat incomod pentru actuala guvernare, văd că au fost scoase. Ar fi bine ca…”

Europa Liberă: Dar ce s-ar întâmpla dacă opinia publică ar cunoaște despre toate dosarele?

Nicolae Andronic: „Opinia publică cunoaște despre tot ce s-a făcut; altceva e că nu știe dacă sunt dosare pentru toți. N-aș vrea ca ele să apară la momentul critic pentru vreo majoritate parlamentară sau alta, sau reformări de majorități și multe alte lucruri.”

Europa Liberă: Dar, de fapt, asta se întâmplă?

Nicolae Andronic: „Da, deoarece aceasta este legat chiar și de coruperea începând cu Parlamentul și terminând cu Guvernul, cu organele de drept. Și atunci, cetățeanul de rând ce să mai facă? De cetățeni depinde, cum vor vota. Dar cetățenii noștri, spre regret, niciodată nu și-au asumat răspunderea. Este o mare mahmureală a alegătorilor noștri și o amăgeală ca până la urmă să recunoască că nu aleg oamenii care au demonstrat că pot face ceva, dar pe acei care vin și toarnă zoi mai multe unul pe altul.”

XS
SM
MD
LG