Linkuri accesibilitate

Nicu Popescu a reiterat ireversibilitatea parcursului european al R. Moldova


„Războiul Rusiei împotriva Ucrainei a declanșat o tragedie de neimaginat pe întregul continent european, motiv pentru care țara noastră a susținut excluderea Federației Ruse din organizație [Consiliul Europei, n.red.] ”, a spus vineri ministrul de externe Nicu Popoescu la reuniunea Comitetului de miniștrii al Consiliului Europei, organizată la Torino. Nicu Popescu a reamintit că încă din primele zile ale invazie ruse, R. Moldova a fost solidară cu ucrainenii, primind un număr mare de refugiați din țara vecină, ceea ce a implicat costuri importante.

Nicu Popescu a pledat din nou pentru sprijinul partenerilor europeni, cerându-le să susțină ambițiile R. Moldova de a deveni oficial țară candidată la Uniunea Europeană. Acordarea acestui statutu, după ce a înaintat cererea de aderarea alături de Georgia și la numai câteva zile după Ucraina, depinde de recomandarea Comisiei Europena, așteptată la summitul din iunie al Uniunii Europene.

Parlamentul European a declarat deja că sprijină cererea Moldovei de a primi statutul de țară candidată cât mai repede, deși normal, acest proces este înelungat, la fel ca și cel al admiterii.

Nicu Popescu a readus în discuție și situația „gravă” a drepturilor omului în regiunea transnistreană, referind-se în primul rând la funcționarea celor opt școli cu predare în grafie latină.

„Îi admirăm pe copiii, familiile, profesorii și personalul tehnic al acestor școli pentru voința de a învăța în limba maternă, în limba română” a mai spus ministrul de externe la reuniunea de la Torino a Consiliului Europei.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG