Ministrul de Externe, Nicu Popescu, a declarat Europei Libere că există o pauză în dialogul cu Rusia, iar R. Moldova este decisă să depună o cerere de aderare la Uniunea Europeană. Momentul depunerii cererii nu a fost însă stabilit, a precizat Nicu Popescu. Principalele declarații:
- Dialogul cu Rusia este pus pe pauză.
- Chișinăul urmărește cu atenție ce se întâmplă în regiunea de est a țării. R. Moldova pledează pentru pace.
- La Chișinău, sunt așteptați noi demnitari occidentali de rang înalt, inclusiv secretarul de stat american, Antony Blinken.
- Fluxurile de refugiați provocate de războiul din Ucraina se află sub control.
- Securitatea și stabilitatea Republicii Moldova rămân esențiale în aceste momente.
- R. Moldova are nevoie de ajutorul UE pentru realizarea interconexiunii rețelelor electrice și de gaz peste Prut.
- Chișinăul urmărește cu atenție ce se întâmplă în regiunea de est a țării.
Europa Liberă: Cât de mult contează ca Republica Moldova să rămână în acel trio pe care l-au inițiat împreună Georgia, Ucraina și Republica Moldova pe acest parcurs european?
Nicu Popescu: „Procesul de integrare europeană și aderare la Uniunea Europeană presupune foarte multe acțiuni. La modul practic, cel mai important este ca statul care vrea să adere la Uniunea Europeană să fie pregătit pentru acest statut. Depunerea cererii de aderare este doar o etapă, nu este o etapă suficientă, dar este o etapă foarte importantă, foarte simbolică prin care, da, mai faci un pas în direcția aderării la Uniunea Europeană, dar, evident, oricum reformele trebuie să continue, să fie făcute, pentru că doar un stat care corespunde normelor aderă la Uniunea Europeană.”
Europa Liberă: Dar o preaderare la Uniunea Europeană ar putea să motiveze și mai mult guvernarea ca să facă reformele care sunt cerute, ca să îndeplinească toate acele condiționări care există pentru un stat doritor să adere la UE?
Nicu Popescu: „Guvernarea din Republica Moldova este super-motivată să facă toate aceste reforme, din prima zi de mandat al guvernului Gavrilița suntem foarte, foarte motivați. Evident, vrem să facem acest lucru în ritm accelerat, o facem de mai multe luni, dar acest război din Ucraina complică foarte mult inclusiv capacitatea noastră de a ne concentra pe reforme și de a obține acele progrese, inclusiv la capitolul reforme pe care le planificam.”
Europa Liberă: Dar luați în calcul că ar putea să fie tratate aceste trei țări – Georgia, Ucraina și Republica Moldova – diferențiat?
Nicu Popescu: „Absolut. Cunoaștem situația din Balcani, cunoaștem chiar și extinderea spre Europa Centrală și de Est, când extinderile regionale s-au făcut prin mai multe valuri. În Europa Centrală și de Est inițial au aderat Polonia, Cehia, Slovacia, după aceea au aderat România și Bulgaria, în Balcani perspectiva europeană a fost oferită simultan tuturor statelor din Balcani la summitul de la Thessaloniki acum 20 de ani, dar la acest moment doar Croația a aderat, sunt câteva state din Balcani care negociază aderarea, dar sunt state care nici măcar nu au deschis negocierile. Deci, în acest sens, noi reieșim din faptul că oricum viteza de aderare la Uniunea Europeană va fi diferită de la un stat la altul. Perspectiva, angajamentul nostru de aderare la Uniunea Europeană este unul ferm, este unul clar, dar există totdeauna mai multe considerente, unele din ele destul de tehnice sau practice care influențează, iată, timpul în care se face următorul pas pentru aderarea la Uniunea Europeană.”
Europa Liberă: Eu am reținut declarațiile pe care le-ați făcut Dvs. cu referire la sancțiunile la care nu vrea Republica Moldova să se alinieze pentru a fi aplicate Federației Ruse, pentru că depinde în mare măsură de importul resurselor energetice. Și acest aspect este luat în calcul?
Nicu Popescu: „Deci, perspectiva și aspirațiile europene ale Republicii Moldova nu sunt negociabile, ele nu se discută în acest context. În același timp, vreau să vă spun că Republica Moldova în plan diplomatic și la modul practic, și în plan social este foarte, foarte solidară cu Ucraina, cu refugiații din Ucraina. Știți foarte bine care este situația din Republica Moldova, practic 2 la sută din oamenii care se află pe teritoriul Republicii Moldova sunt refugiați ucraineni. Or, aceste 2%, dacă să le raportăm la populația unui stat ca Franța sau Marea Britanie, ar presupune un milion și ceva, ar corespunde unui număr foarte mare. Împreună cu partenerii noștri europeni am co-sponsorizat două rezoluții la ONU prin care am condamnat războiul declanșat de către Federația Rusă contra Ucrainei. Republica Moldova a co-sponsorizat, nu pur și simplu a votat pentru aceste rezoluții; Republica Moldova s-a aliniat la mai multe declarații ale Uniunii Europene în foruri internaționale, inclusiv la OSCE; la Consiliul Europei, Republica Moldova a votat pentru suspendarea Federației Ruse din Consiliul Europei din cauza acestui război. Deci, Republica Moldova este foarte solidară cu partenerii noștri europeni pe dosarul acestui război declanșat de Federația Rusă. În același timp, atunci când vorbim la modul concret despre anumite măsuri de ordin economic, decizia și realitățile noastre sunt că în condițiile care ne aflăm – condiții economice, condiții sociale, condiții energetice –, Republica Moldova are o reziliență, un grad de reziliență destul de redus pentru a întreprinde unele gesturi mai puternice în acest sens și acest lucru nu constituie în niciun caz vreo problemă pentru partenerii noștri. La Chișinău, înaltul reprezentant pentru politica externă a formulat foarte clar că respectă dreptul suveran al Republicii Moldova de a decide în ce măsură statul Republica Moldova poate face față acestei situații regionale. Am avut declarații inclusiv din partea Marii Britanii care apreciază absolut clar un grad sporit, incontestabil de responsabilitate diplomatică, politică al Republicii Moldova în sprijinul poziției internaționale pe acest război.”
Europa Liberă: Acest parcurs european ar putea să deranjeze Moscova și să apară mai multe riscuri în dezvoltarea relației dintre Chișinău și Moscova?
Nicu Popescu: „Noi deja suntem într-o regiune foarte riscantă. În același timp, acest subiect Republica Moldova l-a discutat de mai multe ori cu Federația Rusă și, tradițional, Federația Rusă întotdeauna spunea că aspirațiile europene ale Republicii Moldova nu constituie o problemă pentru relațiile bilaterale. Aceasta este o poziție formulată, o poziție standard a Federației Ruse vizavi de Republica Moldova. În orice caz, inclusiv în ultimele luni, noi întotdeauna insistăm pe faptul că politica externă pe care o avem este decisă de cetățenii Republicii Moldova, nu de reprezentanții altor state.”
Europa Liberă: Dar când e vorba despre Republica Moldova între Est și Vest, se amintește de fiecare dată că există dosarul transnistrean, de 30 de ani nu se identifică o soluție durabilă pentru criza transnistreană și acest lucru lasă Republica Moldova tot atât de vulnerabilă precum era acum 30 de ani?
Nicu Popescu: „Într-adevăr, această perioadă de 30 de ani, această rană deschisă pentru țara noastră, care ne doare pe toți, afectează Republica Moldova pe foarte multe planuri – și economic, și identitar, și social. Este o tragedie pe care deocamdată nu am depășit-o integral. Evident, speranța noastră este că vom putea avansa spre reintegrarea țării și vom putea soluționa această problemă a noastră, respectând parcursul nostru european, respectând funcționalitatea statului nostru și, în acest sens, poziția noastră întotdeauna a fost foarte clară, reglementarea transnistreană trebuie să aibă loc în parametrii unui stat funcțional care permite europenizarea continuă a țării noastre.”
Europa Liberă: Dacă acest război rus ajunge până la Odesa, situația se complică și mai mult pentru Republica Moldova?
Situația este deja foarte complicată
Nicu Popescu: „Situația este deja foarte complicată, situația este mult mai complicată pentru Republica Moldova decât era acum opt zile, nu doar pentru Republica Moldova, absolut fiecare stat european, și nu doar, este afectat tragic și brutal de acest război și, evident, suntem și noi afectați. Inclusiv geografia zonei de conflict, geografia acțiunilor militare constituie o foarte mare problemă care va avea în continuare un impact negativ asupra noastră.”
Europa Liberă: Ce răspuns ar avea Republica Moldova în eventualitatea dacă Moscova zice că recunoaște independența regiunii transnistrene?
Nicu Popescu: „Guvernul nu poate specula, dar un guvern este obligat să fie pregătit pentru absolut toate scenariile și în acest sens deja de mai multe luni, practic de la sfârșitul lunii octombrie-începutul lui noiembrie în echipa guvernamentală noi am fost angajați într-un proces de reflecție și pregătire a unui spectru foarte larg de scenarii. Aș vrea inclusiv aici să subliniez faptul că în ultima săptămână Republica Moldova a făcut față cu foarte multă demnitate și eficacitate acestui val de refugiați, dar acest lucru s-a întâmplat inclusiv datorită faptului că noi ca echipă guvernamentală ne-am pregătit de o astfel de eventualitate de ceva vreme, am pregătit instituțiile noastre, am pregătit echipament, ca situația să fie gestionată de o manieră cât de cât funcțională. Situația este dificilă, dar deocamdată noi facem față acestui flux.”
Europa Liberă: Aceste 15 milioane de euro despre care s-a vorbit că vor fi oferite Republicii Moldova, plus încă cinci pentru ajutor umanitar acoperă o parte din ceea ce se cheltuie sau ar necesita o sumă mai mare o bună administrare a acestui fenomen?
Nicu Popescu: „Nimeni nu poate evalua sumele implicate, dar iată zilele acestea se declanșează un val de oferte de asistență, atât de echipament, cât și financiară și veți auzi mai multe anunțuri în zilele următoare.”
Europa Liberă: Eu de ce insist să aflu răspuns la această întrebare? Pentru că eventual dacă invazia rusească avansează până la hotarul cu Republica Moldova, atunci fluxul va fi mult mai mare și trebuie să luați în calcul că doar trecerea de la Palanca, de la alte puncte de la hotarul moldo-ucrainean va fi puțin.
Nicu Popescu: „Este absolut clar că geografia acțiunilor militare din Ucraina va avea un impact imediat sau schimbarea geografiei este un lucru de care ținem cont și în acest sens noi putem să ne pregătim, să facem tot posibilul, avem solidaritatea partenerilor internaționali, dar nu putem prezice nici fluxul de refugiați, nici mersul acțiunilor militare. Ceea ce putem face este să ne pregătim la maximum, în același timp, știți foarte bine că suntem o țară cu resurse foarte limitate, suntem o țară mică, nu suntem o țară foarte prosperă și aici contăm foarte mult pe sprijinul extern, dar capacitățile noastre nu sunt infinite.”
Europa Liberă: Asigurarea cetățenilor cu resurse energetice este o preocupare a Dvs. importantă, a autorităților statului și în dialogul pe care îl purtați cu partenerii externi de fiecare dată amintiți și despre o reconectare a sistemelor energetice ale Republicii Moldova la cele europene, dar și aici se cer costuri, se impun costuri.
Nicu Popescu: „Da, dar Republica Moldova este angajată de ceva vreme în pregătirea mai multor soluții de fortificare și întărire a securității energetice a noastră și pe planul interconectărilor de electricitate, și pe planul dezvoltării infrastructurii noastre de interconectări pentru gaz. Avem gazoductul Iași-Ungheni-Chișinău, dar, evident, toate aceste soluții nu se fac peste noapte, conductele nu sunt construite de magicieni, conductele sunt construite de oameni, or orice șantier durează, dar noi facem progrese cu conducta de gaz, iar peste câțiva ani vom avea și o linie de interconectare electrică cu România și vrem să dezvoltăm în continuare această infrastructură care ne va atașa mai ferm de spațiul european.”
Europa Liberă: Pentru trei zile inițial s-a anunțat că Republica Moldova și Ucraina se deconectează de la spațiul cu Federația Rusă, după aceea Ucraina a decis că nu mai revine, Republica Moldova și ea se pare că a luat aceeași decizie...
Nicu Popescu: „Nu sunt expert în domeniul interconectărilor electrice. Din câte înțeleg eu, și sper să nu greșesc, la modul practic Republica Moldova se poate afla într-un sistem energetic la această etapă doar cu Ucraina. Și în acest sens, această decizie de conectare accelerată de spațiul european se face împreună cu Ucraina.”
Europa Liberă: La o distanță de 30 de ani, în Republica Moldova vine secretarul de stat american. Să ne spuneți mai multe despre această vizită.
Nicu Popescu: „Avem mai multe vizite, a fost înaltul reprezentant pentru politica externă Josep Borrell, comisarul pentru extindere Olivér Várhelyi, ministrul de externe francez Jean-Yves Le Drian și în câteva zile vine secretarul de stat Antony Blinken și vor mai fi vizite. Noi mai pregătim și discutăm mai multe vizite, sunt niște vizite de sprijin pentru Republica Moldova, pentru integritatea noastră teritorială, dar și pentru efortul pe care îl facem pentru a gestiona acest flux de refugiați. Deci, una dintre cele mai importante componente ale acestor vizite este sprijinul oferit Republicii Moldova pe partea umanitară, pe partea stabilității sociale, pe necesitățile noastre financiare și de echipament pentru a face față fluxului de refugiați și este o apreciere a modului cum societatea noastră și statul nostru încearcă să ajute acești bieți oameni alungați din casele lor de către aceste riscuri militare.”
Europa Liberă: Cu excepția sprijinului pe care îl așteptați pentru a gestiona bine fluxul de refugiați, ce ar mai putea oferi Statele Unite Republicii Moldova sau de ce ajutor mai este interesată Republica Moldova din partea SUA?
Nicu Popescu: „Noi continuăm și ne dorim aprofundarea dialogului politic cu toți partenerii noștri și economic, evident, urgența absolută în acest moment este războiul din Ucraina, dar în același timp intenția noastră de mai multe ori este să pornim și să relansăm lucrul bilateral între Statele Unite și Republica Moldova pe mai multe domenii, inclusiv un dialog în domeniul economic, dar, evident, acum în acest context situația este mult mai tristă. Am avut o întrevedere cu Antony Blinken la Stockholm la începutul lunii decembrie și la acea etapă conveniserăm că în primăvară vom lansa mai multe grupuri de lucru împreună cu Statele Unite. Evident, acest context regional schimbă agenda, inclusiv a relațiilor bilaterale.”
Europa Liberă: Statele Unite mereu a spus că sprijină integritatea teritorială a Republicii Moldova, e și observator în cadrul formatului de negocieri „5+2”, inițial s-a anunțat că în luna mai ar putea să fie convocată o ședință în acest format. Mai rămâne bătută în cuie această înțelegere sau, ținând cont de realități, se schimbă și agenda?
Nicu Popescu: „Ținând cont de situația regională, evident, agenda și data unei noi runde de negocieri sunt discutate cu toți mediatorii, cu partea cealaltă, or în contextul actual nu am avut deocamdată o discuție asupra calendarului pentru următoarea rundă, pentru că situația este de așa natură încât nu există claritate referitor la disponibilitatea tuturor părților implicate să participe și să faciliteze acest efort de reintegrare a țării de o manieră care respectă funcționalitatea statului Republica Moldova.”
Europa Liberă: Dar dialogul cu Rusia acum e pus pe pauză?
Nicu Popescu: „După cum vedeți, principalul șoc pentru sistemele diplomatice ale tuturor statelor europene este acest război din Ucraina, această agresiune împotriva Ucrainei și în acest sens dialog diplomatic există, dar, evident, majoritatea proceselor standard care se derulează pe timp de pace sunt puse pe pauză, pentru că preocuparea tuturor este acest război.”
Europa Liberă: Republica Moldova are și foarte mulți cetățeni care muncesc în Federația Rusă, care se află pe teritoriul Federației Ruse. Cum reușiți să-i ajutați pe acești oameni, pentru că mulți dintre ei au nevoie de ajutor? Europa Liberă a discutat cu unii dintre ei care se plângeau că, odată cu deprecierea rublei rusești, ei nu mai pot să-și asigure familiile rămase acasă cu surse financiare, mai apar și alte probleme. Ce vă propuneți să faceți pentru a-i ajuta?
Nicu Popescu: „Unul din efectele tragice ale acestui război sunt foarte mulți cetățeni blocați fie în Ucraina, fie în Federația Rusă, unii din ei sunt și în Republica Moldova, care nu pot ajunge ușor în țările lor de origine. Avem și cetățeni ai Republicii Moldova, avem șoferi de TIR-uri care acum nu pot traversa Ucraina pentru a reveni în Republica Moldova; avem și cazurile mai multor cetățeni care se află în Federația Rusă, care nu pot cu ușurință reveni în Republica Moldova; avem cazuri de cetățeni ruși care se află în Republica Moldova și nu pot reveni în Rusia fără a avea viză sau a tranzita spațiul european, deci sunt multiple cazuri cu cetățeni ai Republicii Moldova. Sfatul nostru este să nu încerce să traverseze Ucraina, este prea periculos și, între timp, se caută soluții pentru a-i aduce în Republica Moldova pe cale terestră la această etapă, pe trasee care evită Ucraina. Și la modul practic aceasta presupune un traseu pe partea statelor baltice, Polonia, Slovacia, Ungaria, România, Republica Moldova sau deja pe partea Caucazului, prin Azerbaidjan, traversează Armenia, Turcia, eventual, Georgia, deja partea logistică o discutăm acum, trebuie să-i asigurăm. Deci, iată toate aceste detalii, noi ținem cont de ele, rugămintea noastră față de cetățenii noștri este să aibă răbdare, noi toți căutăm soluții, să se adreseze la Ministerul de Externe, avem linie fierbinte, și vom face tot posibilul ca toți cetățenii noștri care vor să revină să o facă cât de curând posibil, dar fără a periclita viața sau securitatea lor.”
Europa Liberă: Aveți o statistică câți cetățeni ai Republicii Moldova astăzi se află în Federația Rusă?
Nicu Popescu: „Știți că aceste statistici nu sunt întotdeauna foarte credibile, eu nu pot să vă dau această cifră, evident, nu neapărat întregul număr de cetățeni care se află în Federația Rusă vor să revină, mulți din ei s-au stabilit acolo, au familii, nu au intenția să revină neapărat în acest moment, unii vor să revină. Singura statistică pe care pot să verific și să v-o comunic este statistica persoanelor care s-au adresat la Centrul de apel al Ministerului de Externe, dar noi suntem conștienți că majoritatea oamenilor nu s-ar adresat, chiar dacă și-ar dori să revină.”
Europa Liberă: Despre comerțul extern cu Federația Rusă ce ne puteți spune?
Nicu Popescu: „Comerțul nostru cu Federația Rusă, cu Ucraina și cu Belarus va fi foarte grav afectat, atât importurile, cât și exporturile noastre. Acest lucru este foarte trist, acest lucru deja afectează economia țării noastre, dar în același timp noi suntem obligați să găsim soluții alternative atât pentru a exporta bunurile noastre, cât și a găsi soluții de import al bunurilor care sunt logistic posibile și nu foarte scumpe. Evident, acest război va duce la reorientarea transportului în Republica Moldova prin România, dar în același timp, ca să fie clar pe cifre, aproape 70 la sută din exporturile noastre sunt direcționate pe piața Uniunii Europene, aproximativ 50 la sută din comerțul nostru total este cu piețele Uniunii Europene și dependența noastră comercială de piețele estice – din Federația Rusă, Ucraina și Belarus – este de sub 15%. Dacă le punem toate împreună, ar fi probabil 12, 13, 14%, cam acolo. Deci, în sensul acesta economia noastră este afectată, anumite sectoare economice vor fi afectate mai mult decât altele. Bunăoară, exportul de mere este foarte dependent de piața rusă, dar per ansamblu noi într-adevăr avem acest noroc și această șansă istorică care se numește Acordul de Liber Schimb cu Uniunea Europeană, care ne-a permis să reorientăm economia noastră spre piața europeană, exporturile, ceea ce asigură un grad sporit de reziliență economiei noastre, inclusiv în acest context tragic.”
Europa Liberă: Dvs. sunteți președintele Comisiei interguvernamentale moldo-ruse. Inițial, pe timp de pace se anunțase că în luna martie ar putea să se convoace într-o ședință, acum, cel mai probabil, nu se mai pune la ordinea zilei.
Nicu Popescu: „În condițiile în care acest război a izbucnit atât de recent, nici nu se discută la această etapă derularea acestor procese care anterior aveau un anumit calendar...”
Europa Liberă: Acum se mai pune problema a fi sau nu a nu fi Republica Moldova în CSI? Sau se va pune după acest război?
Prioritatea absolută este gestionarea fluxului de refugiați, asigurarea păcii în Republica Moldova
Nicu Popescu: „Este o decizie politică asupra căreia trebuie să se ia o decizie în plan mai larg. La această etapă, o urgență absolută pentru noi, prioritatea absolută este gestionarea fluxului de refugiați, asigurarea păcii în Republica Moldova, asigurarea stabilității sociale, economice și securizarea Republicii Moldova. Acum toate eforturile noastre sunt axate, iată, pe aceste evenimente tragice și protejarea Republicii Moldova și a cetățenilor noștri de efectele negative ale acestui război tragic.”
Europa Liberă: Și Republica Moldova de una singură își poate asigura această securitate, liniște, pace?
Nicu Popescu: „Guvernul Republicii Moldova este obligat să facă tot ce-i stă în puteri pentru a asigura această pace pentru cetățenii noștri.”
Europa Liberă: Eventual, pentru că ați fost și mulți ani analist, ce va fi în jurul Mării Negre, în această regiune după acest conflict?
Nicu Popescu: „Nimeni nu știe, nu cred că este cineva care vă poate oferi un răspuns ferm la această întrebare. Evident, există scenarii, toți oamenii au scenarii, dar nimeni nu știe cum va arăta litoralul Mării Negre peste câteva săptămâni sau luni.”