Linkuri accesibilitate

„Niet” lui Putin și o ceartă cu Viktor Orbán: summit UE pe fundal de certuri domestice


Premierul Ungariei, Viktor Orban, plecând la finalul summitului UE de la Bruxelles, 25 iunie 2021
Premierul Ungariei, Viktor Orban, plecând la finalul summitului UE de la Bruxelles, 25 iunie 2021
Cu certurile expuse și etalate public în legătură cu drepturile LGBT în Ungaria, si cu respingerea propunerii lui Merkel și Macron de a se organiza o întâlnire la vârf cu Vladimir Putin, rareori s-a văzut un summit european mai palpitant decât cel care tocmai s-a încheiat.
„Niet” lui Putin și o ceartă cu Viktor Orbán: summit UE pe fundal de certuri domestice
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:09 0:00
Link direct

Momentele tari ale acestui summit de vară au fost diviziunile interne în legătură cu Rusia și iritarea cvasi-generală împotriva maghiarului Viktor Orbán, căruia i s-a cerut să retragă recenta lege anti-LGBT... ceea ce el a ținut să repete că nu va face.

„A fi gay nu este o alegere” (Xavier Bettel)

La un nivel primar, a apărut o diferență culturală profundă între vest și est, care o depășește total pe cea tradițională, mercantilă, între nord și sud. Cum a rezumat-o premierul Luxembourgului, Xavier Bettel: „A fi gay nu este o alegere. A fi intolerant, însă, este una.”

Luxemburghezul Xavier Bettel este el însuși gay asumat public, ba chiar căsătorit cu acte în regulă, cu un belgian, iubitul său de o viață. Xavier Bettel nici nu este măcar o noutate, căci înainte de el Belgia îl avusese premier pe Elio Di Rupo, tot gay asumat (și pe deasupra italian socialist).

Este limpede că în fața unor asemenea oameni care își trăiesc viața în mod banal, într-o societate deschisă și tolerantă, atitudinea unora precum maghiarul Viktor Orbán, sau cea a polonezilor la putere la Varșovia, pare venită dintr-o altă epocă.

Premierul Suediei, Stefan Löfven, a amenințat că țara lui nu mai are niciun chef să plătească pentru ca Ungaria să beneficieze de fonduri europene. Comisia europeană, gardianul Tratatelor, a cerut „explicații” Ungariei, revelează El Confidencial și i-a dat termen până la sfârșitul lunii ca să lichideze legea în cauză. Etapa următoare va vedea Ungaria adusă în fața Curții Europene de Justiție de la Luxembourg.

„Niet” lui Putin

Comisia Europeană continuă să propună un «pact global» în privința migrației, pact pe care mai multe țări est-europene, Ungaria fiind din nou printre ele, nu îl acceptă.

Oricum, cum a scris Le Monde, odată cu întărirea frontierelor externe ale UE, atât în Grecia, dar și prin sporirea mijloacelor agenției europene de pază a frontierelor Frontex, Europa devine din ce în ce mai mult o „fortăreață”.

În privința Rusiei, ce merită reținut este că majoritatea celor 27 de lideri nu au ascultat sugestia Germanei și Franței de a organiza un summit UE - Rusia împreuna cu Vladimir Putin. Este un semn limpede că era Merkel s-a încheiat și că Macron singur nu ar putea face să fie acceptată o asemenea inițiativă.

Cât despre dosarul migrației, Le Soir, la Bruxelles, notează astăzi ca cei 27 l-au expediat in abia trei minute: prea complex. Ei au decis astfel să sară acest subiect, deși figura printre cele importante de pe meniul reuniunii, si asta cu toate ca cei 27 îl invitaseră si pe proaspăt realesul secretar general ONU Antonio Guterres.

Reticența liderilor în a discuta serios despre migrație se explica în bună parte si prin interesele electorale ale unor din membrii importanți, Germania si Franța in primul rând. Germania își va alege anul acesta cancelarul, iar Franța președintele in primăvara următoare

In multe privințe, deciziile luate astăzi nu fac decât sa le continue pe cele anterioare. De pildă: aceea de a continua plata a multe miliarde de euro Turciei, pentru ca Ankara sa se ocupe de refugiații din Siria (sau de alții care ajung pe teritoriul sau), împiedicându-i să se îndrepte spre Europa, o amenințare frecventa folosită de Erdogan de câte ori are nevoie.

Turcia a acceptat sa facă asta contra plata încă de la valul de refugiați din 2015.

S-a mai vorbit despre Covid, iar liderii au căzut de acord că restabilirea circulației în Europa trebuie efectuată într-o manieră coordonată.

Ca de obicei, multe din cele spuse in culise se arată mai importante decât ce apare in comunicatul oficial final. Astfel, comentând de pe margine în chestiunea Ungariei lui Orbán, liderul ecologiștilor (Verzilor) europeni, Philippe Lamberts, a spus: "Dacă Ungaria ar fi un candidat astăzi la aderarea la UE, candidatura ei ar fi respinsă.

  • 16x9 Image

    Dan Alexe

    Dan Alexe, corespondentul Europei Libere la Bruxelles, poliglot, eseist, romancier și realizator de filme documentare. 

XS
SM
MD
LG