Linkuri accesibilitate

„Nimeni la Bruxelles nu așteaptă Minskul în UE sau NATO” (Armand Goșu/revista 22)


Revista presei de la București.

Armand Goșu scrie în revista 22 că „Implicarea Moscovei în criza de la Minsk modifică atitudinea majorității populației față de Rusia și trezește la viață naționalismul bielorus”. Vladimir Putin ar fi transformat o criză politică internă, a Belarus-ului, într-o „dispută geopolitică, în care Kremlinul vrea să-și ia revanșa în fața Occidentului pentru pierderea Ucrainei”. Ceea ce face Moscova împinge societatea bielorusă spre o divizare pe criterii geopolitice, fără să fi existat premise pentru așa ceva, arată analistul. Nu există, în momentul actual, „nici cea mai mică iluzie privind un proiect de integrare a Belarusului în lumea occidentală. Nimeni la Bruxelles nu așteaptă Minskul în UE sau NATO”. Dacă se păstra în poziția rezervată de la care a pornit, liderul rus ar fi avut de câștigat și de la Lukașenka, de la care putea obține destule concesii, și din partea bielorușilor, care și-ar fi păstrat simpatia pentru regimul de la Moscova. Numai că, scrie Armand Goșu, propria supraviețuire politică îl motivează pe Putin să prefere păstrarea la Minsk a unui lider uzat, a unui regim falimentar unuia democratic. In Belarus, „Neîncrederea în Rusia ia forme tot mai vizibile, culminând, zilele trecute, cu huiduirea mașinii Russia Today”. Bielorușii nu sunt ruși, orice ar declara Vladimir Putin, au devenit un popor de sine stătător, cu o cultură și cu valori proprii. Tot atâtea motive să-l dușmănească în viitor pe Putin pentru susținerea acordată lui Alexandr Lukașenka.

Șansele ca Lukașenka să plece de la conducerea țării sunt zero

Belarus este un caz aparte, despre care se știe puțin, arată Laurențiu Pleșca într-un articol apărut pe spotmedia.ro. De pildă, în Belarus mai există pedeapsa cu moartea încă și e singurul stat european nemembru în Consiliul Europei. Acest comentator crede că șansele ca Lukașenka să plece de la conducerea țării sunt zero. O evoluție de acest fel „ar seta un precedent (periculos pentru Rusia) în care marile proteste din Siberia, mai ales Habarovsk, s-ar putea extinde în toată țara. Să nu uităm, continuă Pleșca, și că urmează alegeri locale în Federația Rusă, iar principalul opozant al lui Putin, Aleksei Navalnîi, a ieșit din comă. Un scenariu în care Lukaşenka este înlăturat poate fi fatal în sensul în care partidul lui Putin – Rusia Unită – ar pierde foarte multe primării -cheie în favoare partidului lui Navalnîi – Viitoarea Rusie”.

Mai e puțin timp până la alegerile locale din România (Senatul tocmai a respins ca ele să se desfășoare pe parcursul a două zile). Ioana Ene-Dogioiu laudă pe spotmedia.ro poziția lui Nicușor Dan, candidat comun pentru primăria Bucureștiului din partea PNL și USRPLUS. Presa publică multe sondaje care îl dau câștigător, pe locul doi clasându-se actualul primar general PSD Gabriela Firea, iar pe locul trei, Traian Băsescu. Totuși, Nicușor Dan a avut înțelepciunea să tempereze entuziasmul adepților : „toată lumea este optimistă, toată lumea crede că am câștigat deja alegerile și nu este deloc așa. Vreau să transmit un mesaj foarte clar pentru bucureștenii care s-au săturat de administrația PSD. Alegerile acestea nu sunt câștigate și depind de prezența la vot a fiecăruia dintre ei”. Ioana Ene reamintește că miza alegerilor pentru București e mare, în perspectiva parlamentarelor, dar și că în restul țării PNL și USRPLUS candidează separat, sunt concurenți. PNL are motive de emoție : începe școala și tot nu se știe în ce condiții, iar importul masiv de pesediști nu prea face impresie bună.

XS
SM
MD
LG