Linkuri accesibilitate

Ninsori abundente în R. Moldova: circulația este blocată pe mai multe trasee


Ministerul de Interne a dat publicității fotografii, înfățișând scene în care poliția ajută oamenii aflați în dificultate în trafic
Ministerul de Interne a dat publicității fotografii, înfățișând scene în care poliția ajută oamenii aflați în dificultate în trafic

Pe drumurile din Republica Moldova se circulă cu dificultate, un punct vamal este parțial închis, mai multe curse aeriene au întârzieri, iar școlile din municipiile Chișinău și Bălți vor rămâne închise pe 9-10 ianuarie din cauza ninsorilor și vremii rele.

Inspectoratul General pentru situații de Urgență (IGSU) a spus, pe 8 ianuarie, că se circula greu pe toate traseele, iar în 60 de localități din șapte raioane s-a întrerupt parțial curentul electric.

Meteorologii spun că ninsori puternice cu intensificări ale vântului urmau să continue luni, carosabilul este umed, cu ghețuș, pe alocuri înzăpezit, iar din cauza viscolului, vizibilitatea este redusă.

Traversarea camioanelor prin postul vamal Leușeni-Albița, cel mai mare de la granița cu România, a fost restricționată. În Chișinău, circulația transportului public a fost oprită până la ora 16.00.

Este a doua oară în această iarnă când R. Moldova este afectată de vremea extremă. În timpul ninsorilor abundente de la sfârșitul lunii noiembrie, un bărbat și o femei au fost găsiți fără suflare, dimineață, într-un automobil îngropat sub nămeți. Ulterior, directorul Serviciului național unic pentru apelurile de urgență 112, Liviu Oboroc, a fost demis.

Elevii rămân acasă pe 9-10 ianuarie

Elevii au stat acasă pe 8 ianuarie, când este a doua zi a Crăciunului pe stil vechi și zi liberă oficial. Dar în municipiile Chișinău și Bălți, școlile și grădinițele vor rămâne închise în următoarele două zile, au decis autoritățile locale.

În capitală, s-a sistat și activitatea altor instituții publice, cu excepția celor implicate în deszăpezire și înlăturarea ghețușului, celor din sănătate și care oferă îngrijiri persoanelor în situații de risc.

Zborurile pe Aeroportul Internațional Chișinău au fost perturbate. Se atestă mai multe întârzieri ale zborurilor și nu se permite decolarea. Pasasagerii sunt îndemnați să verifice orarul zborurilor înainte de a porni spre aeroport.

Activitatea feribotului de la Molovata, care face legătura între cele două maluri ale Nistrului, este sistată din cauza rafalelor de vânt puternic și ninsorii, transmite IPN.

Sfaturi pentru călători

Meteorologii au emis avertizare cod portocaliu de vreme rea pentru perioada 7-10 ianuarie.

Administrația de Stat a Drumurilor atenționează că riscul de accidente rutiere e sporit, iar salvatorii au îndemnat oamenii să nu pornească la drum, dacă nu au urgențe. IGSU precizează că, în cazul în care deplasarea este inevitabilă, oamenii trebuie să se informeze în prealabil despre accesibilitatea traseelor.

Pentru circulația sigură în condiții de iarnă, conducătorii auto trebuie să-și echipeze corespunzător mijloacele de transport, precum și să se asigure că în portbagajul autovehiculului sunt păstrate lanțuri antiderapante, lopată, nisip, dar și haine groase. Rezervorul de combustibil trebuie să fie plin și sistemul de încălzire funcționează eficient. Totodată, călătorii trebuie să mențină bateria telefonului permanent încărcată pentru a apela în orice moment serviciile de urgență.

În situații excepționale și de risc, persoanele sunt îndemnate să apeleze de urgență Serviciul 112.

  • 16x9 Image

    Victoria Coroban

    Îmi place să observ oamenii, procesele și fenomenele din societate. Primele emisiuni radio în direct le-am realizat la vârsta de 15 ani la Nisporeni. După ce am absolvit facultatea de jurnalism la Universitatea din București am lucrat în producție de film și management cultural. În 2011 am revenit în radio odată cu lansarea Radio România Chișinău, unde am făcut emisiuni pe subiecte sociale. Din noiembrie 2022 realizez podcastul „Laboratorul social” la Europa Liberă. 

XS
SM
MD
LG