Linkuri accesibilitate

Noi restricții sanitare de teama unui nou val pandemic


Datele cu care operează autoritățile sanitare, arată că din martie, de când a început campania de vaccinare, puțin peste 10 la sută dintre cetățeni au fost imunizați împotriva COVID-19. În condițiile în care Ministerul Sănătății spera să ajungă la toamnă la o rată confortabilă de aproape 70 la sută. Între timp, pe fundalul îngrijorărilor legate de un nou val de îmbolnăviri, provocat de tulpina Delta, autoritățile au introdus noi restricții ce vizează mai ales călătoriile în afara țării, evenimentele festive și vaccinarea în cadrul întreprinderilor..

Noi restricții sanitare de teama unui nou val pandemic
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:33 0:00
Link direct

De luni au intrat în vigoare mai multe măsuri menite să diminueze infectările cu noul coronavirus, mai ales cu tulpina Delta. Astfel, potrivit deciziei Comisiei naționale pentru situații excepționale, au fost înăsprite măsurile la intrarea în țară.

Statele au fost împărțite în două zone: roșu și verde, în funcție de numărul infectărilor în fiecare țară în parte, respectiv, statele cu cele mai multe cazuri se regăsesc în zona roșie, cele sigure pentru călătorie în zona verde. Ce înseamnă asta? Că cetățenii care revin în R. Moldova din țări cu risc epidemiologic sporit de transmitere a COVID-19, în prezent sunt 52 la număr, vor trebui să stea în carantină. Sunt scutiți de această măsură cei care dețin un certificat de vaccinare sau un test negativ la COVID-19. Rusia, Marea Britanie, Grecia sau Spania fac parte din zona roșie.

De asemenea, au fost înăsprite și condițiile de organizare a evenimentelor festive și numărului de vizitatori în restaurante și cafenele. Acestea pot fi organizate în cadrul unităților de alimentație publică doar cu un număr limitat de participanți. Mai exact, poate fi ocupată cel mult jumătate de sală, astfel încât să fie asigurată o suprafață de minimum 4 m2 pentru fiecare persoană. Managerii de întreprinderi, inclusiv din HoReCa, sunt încurajați ca până la începutul lui septembrie să vaccineze 70 la sută din personal.

Angajații vor să lucreze, înțeleg care sunt riscurile și fac tot posibilul să se vaccineze

Președinta Asociației naționale a restaurantelor și a localurilor de agrement, Aneta Zasavițchi, spune că majoritatea administratorilor din domeniu sunt de acord să-și vaccineze angajații, înțelegând că acest lucru reprezintă un colac de salvare atât pentru ei, care riscă să-și închidă afacerile în cazul unui nou val de infectări, cât și pentru angajații care pot rămâne fără un loc de muncă: „Noi înțelegem că suntem unul din cele mai afectate sectoare. Deja practica arată că suntem primii închiși și ultimii deschiși. Angajații vor să lucreze, înțeleg care sunt riscurile și fac tot posibilul să se vaccineze. Nu putem să excludem și cealaltă parte a monedei: scepticismul oamenilor față de vaccin. În acest caz noi nu putem impune persoana să se vaccineze pentru că nu avem niciun drept: atât moral, cât și juridic. E nevoie de o mai bună mediatizare și informare în masă pe care trebuie să o facă prin comunicare publică instituțiile care sunt responsabile de sănătatea publică pentru a oferi încredere cetățenilor de a se vaccina.”

Aneta Zasavițchi mai speră că în cazul unui nou val de infectări, autoritățile sanitare nu vor mai repeta greșelile din primăvara anului trecut când au comunicat „pe jumătate” cu antreprenorii, care erau practic excluși din procesul de luare a deciziilor ce le viza afacerile.

Experții în sănătate tot mai frecvent își exprimă temerea că la toamnă R. Moldova s-ar putea confrunta cu un nou val de infectări, pe fundalul îmbolnăvirilor din țările din regiune, în special cu tulpinile Delta și Lambda, mult mai agresive și nocive. Experta în managementul farmaceutic și sistemelor medicale, Ala Tocarciuc, observă o relaxare nejustificată din partea persoanelor care par să fi uitat că în urmă cu jumătate de an R. Moldova înregistra peste o mie de noi infectări în fiecare zi.

Ala Tocarciuc este de acord cu poziția Ministerului Sănătății care nu a exclus posibilitatea vaccinării obligatorii pentru unele categorii de muncitori: „Autoritățile ar trebui să comunice mai mult și pentru unele categorii ar fi binevenită vaccinarea obligatorie. Sunt unele categorii de profesii care în cadrul muncii zilnice contactează cu foarte mulți oameni și, respectiv, ei sunt un fel de potențiale focare de boală. Acești oameni ar fi bine să fie vaccinați și astfel să diminuăm riscurile infectării. De ce nu, poate ar fi necesară o motivare, chiar niște pachete alimentare sau bunuri de primă necesitate. În comunitatea noastră ele lucrează. Noi vedem asta în campania electorală și eu cred că și în campania de vaccinare tot ar lucra.”

În Republica Moldova, campania de vaccinare împotriva COVID-19 a început în martie. La aproape cinci luni distanță, s-a reușit imunizarea completă a doar zece la sută de populație. Autoritățile sanitare sperau să ajungă la un plafon de 70 la sută până la toamnă, însă ținând cont de ritmul imunizării, este puțin probabil ca acesta să fie atins.

XS
SM
MD
LG