Linkuri accesibilitate

Noi tensiuni în NATO: Turcia testează armament rusesc pe avioane SUA


Avion turcesc F-16 la un show în Izmir. 28 iunie 2014
Avion turcesc F-16 la un show în Izmir. 28 iunie 2014

Ankara controlează trecerea strategică prin Bosfor spre Marea Neagră. Așa încât, NATO și SUA au nevoie de Turcia.

Noi tensiuni în NATO: Turcia testează armament rusesc pe avioane SUA
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:12 0:00
Link direct



În ciuda tuturor avertismentelor aliaților și a amenințărilor abia voalate cu sancțiuni, Turcia a testat luni rachete antiaeriene rusești S-400 pe avioane americane de tip F-16.

Faptul că Turcia a cumpărat de la Rusia un extrem de scump sistem de rachete, în ciuda avertismentelor tuturor aliaților occidentali, a iritat foarte mult în cadrul NATO. Cu atât mai mult faptul că rachetele rusești sunt testate de Turcia împotriva unor avioane de luptă americane.

De altfel, de îndată ce Moscova i-a livrat lui Erdogan primele elemente ale rachetelor S-400, Turcia a fost exclusă din programul american al avioanelor de luptă F-35, piloții turci care se antrenau în SUA au fost trimiși acasă, iar Turcia nu mai poate cumpăra armament american. Turcia are însă a doua armata din NATO, iar baza militară de la Incirlik adăpostește armament nuclear american.

Nimeni în NATO nu își dorește adâncirea crizei interne. Turcia controlează trecerea strategică prin Bosfor spre Marea Neagră. Așa încât, NATO și SUA au nevoie de Turcia.


Exerciţiile militare aeriene cu avioanele de luptă F-16 au avut loc deasupra capitalei Ankara, luni.

Achiziţionarea sistemelor S-400 de către Turcia a dus la tensionarea relaţiilor între aceasta şi Statele Unite, care au avertizat că sistemele livrate de Rusia nu sunt compatibile cu NATO şi reprezintă o ameninţare la adresa avioanelor F-35. Cele de la a căror perfecționare, în urma testelor actuale, Turcia a fost deja exclusă.

Accesul la noile prototipuri de avioane americane stârnește teama, la Washington, că o parte din secretele militare ar putea ajunge la Moscova...


Mai mult, în contractul cu Rusia intră și faptul că o parte din tehnologie ar fi fabricată chiar în Turcia. De aceea, accesul la noile prototipuri de avioane americane stârnește teama, la Washington, că o parte din secretele militare ar putea ajunge la Moscova.

Dincolo însă de spaima pur tehnică și militară că unele secrete ar putea ajunge în mâinile rușilor, rămâne și imaginea neplăcută a unei alianțe militare în care un membru (Turcia) se antrenează cu tehnologie de la un potențial inamic (Rusia), simulând un atac asupra avioanelor altui membru (SUA).

Asta vine și după ce președintele Franței, Emmanuel Macron, și-a făcut remarcile mult contestate în legătură cu NATO care ar fi într-o stare de moarte cerebrală (brain dead). Unii au mers chiar cu fantasma până la a imagina o ruptură între NATO și Ankara și ieșirea Turciei din Alianță.


Fantasma ieșirii Turciei din NATO şi a unei alianțe cu Rusia nu are însă nicio bază reală: Conceptul de alianță sau de parteneriat implică un număr de angajamente şi constrângeri politice reciproce, pe când relația ruso-turcă e pur pragmatică. Nu trebuie confundată cooperarea ideologică, politică şi economică, făcute necesare de contextul geopolitic, cu o apropiere strategică într-o logică de tratat şi nici nu trebuie uitată constanta reevaluare a intereselor fiecăruia din cei doi.

Turcia depinde la rândul ei de NATO, care îi oferă garanții de securitate, precum rachetele Patriot de la frontiera cu Siria și nu trebuie uitate nici tensiunile reciproce între Ankara și Moscova, de pildă, cu persecuțiile prin care trece minoritatea tătară din Crimeea.

  • 16x9 Image

    Dan Alexe

    Dan Alexe, corespondentul Europei Libere la Bruxelles, poliglot, eseist, romancier și realizator de filme documentare. 

XS
SM
MD
LG