Linkuri accesibilitate

Noua putere şi judecătorii lipsiţi de bun-simţ


Cum poate fi primenită ţara cu aceiaşi judecători, cu procurori care au tolerat „statul capturat”?

E la mintea cocoşului că, fără o primenire a sistemului judecătoresc, RM nu va ieşi din mocirlă. Prea multe lucruri urîte s-au adunat de-a lungul anilor. Condamnări ale Republicii Moldova la CEDO, adică verdicte incorecte ale judecătorilor autohtoni, dezvăluiri ale presei despre bogăţia inexplicabilă a unor procurori şi judecători (vom afla vreodată cum şi-au clădit averile?), senzaţia că sistemul judecătoresc e la cheremul politicului. Bunăoară, eu aşa şi nu am înţeles de ce a doua instanţă nu ne-a mai oferit un verdict în cazul lui Ilan Shor, condamnat în prima instanţă. Poate acum, după schimbarea puterii, vor deveni mai harnici judecătorii?

Noua putere şi judecătorii lipsiţi de bun-simţ
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:27 0:00
Link direct

Capac la toate a pus Curtea Constituţională care şi-a anulat propria decizie după ce a văzut că lucrurile în ţară s-au schimbat. Iar faptul că în CC muncea o rudă a fostului coordonator al guvernării chiar mă nelinişteşte. Nu cumva acest sistem e doldora de rude şi amici ale politicienilor?

E de domeniul evidenţei că acest sistem judecătoresc trebuie primenit, trebuie curăţat de oameni dubioşi. Cum? Să se gîndească noua putere care ne-a promis marea cu sarea. Dacă noii conducători nu vor schimba situaţia din sistemul judecătoresc, toate intenţiile lor nobile se vor duce pe apa sîmbetei, iar alţi oligarhi vor apărea, rînjind, la orizont.

Am remarcat de-a lungul anilor că multor judecători şi procurori moldoveni le lipseşte bunul-simţ. Îmi amintesc de un judecător care, avînd o pensie de vreo 10.500 de lei, lupta în instanţă pentru o pensie de vreo 11.000 de lei, în timp ce oamenii simpli nu aveau nici 2000 de lei. Îmi amintesc de o judecătoare care îşi etala opulenţa pe o reţea de socializare. Îmi amintesc de un judecător care s-a răstit la jurnalişti, care i-a bălăcărit pe reprezentanţii presei din simplul motiv că sunt prea sîcîitori. Pentru mine astea sunt semne clare că decăderea morală a pătruns în sistemul judecătoresc.

Dacă ceea ce am avut pînă acum a fost „un stat capturat”, vorba noilor conducători, cum poate fi primenită ţara cu aceiaşi judecători, cu procurori care au tolerat „statul capturat”?

XS
SM
MD
LG