Linkuri accesibilitate

Noua strategie a talibanilor: media training


Cântăreața afgană Aryana Sayeed, pe un stadion cu steagul Afganistanului de dinainte de victoria talibanilor. Între timp, ea a reușit să fugă din țară.
Cântăreața afgană Aryana Sayeed, pe un stadion cu steagul Afganistanului de dinainte de victoria talibanilor. Între timp, ea a reușit să fugă din țară.

«Lecția amară a celui mai lung război american», este titlul pus de Le Monde analizei publicate în prima pagină a numărului de astăzi.

The Atlantic, în schimb, îl laudă pe președintele SUA: «Biden merită felicitări, nu reproșuri, pentru Afganistan.» Scrie The Atlantic (una din puținele publicații care adoptă o asemenea poziție): „Americanii ar trebui să fie mândri de felul în care guvernul SUA și Pentagonul au condus retragerea în aceste două săptămâni.”

Ideea centrală a analizei este că acest război de două decenii era oricum o eroare și că Joe Biden nu este câtuși de puțin responsabil de felul în care Bush, Obama și Trump au condus războiul înaintea lui. Doar că acest conflict costisitor și absurd trebuia încheiat, după 20 de ani de decizii rele.

Noua strategie a talibanilor: media training

Săptămânalul satirico-politic francez Charlie Hebdo (care știe câte ceva despre islamul militant) explică cum talibanii au învățat foarte bine să folosească internetul și rețelele sociale.

Toată lumea (se preface că) vrea să creadă că talibanii s-ar fi schimbat, scrie Charlie Hebdo. Talibanii sunt acum buni și exotici, râd spre aparatele de filmat și mănâncă înghețată și vată de zahăr.

Ministrul francez de externe Jean-Yves Le Drian a și spus, de altfel, că el vrea să creadă asta. Talibanii, cu kalașnikoavele lor, se arată ca întotdeauna foarte fotogenici, cu părul lung, turbane, dinți impecabili (majoritatea), în mod vizibil foarte bine sfătuiți pentru a duce o ofensivă mediatică la fel de importantă ca și cea militară, pe care au câștigat-o – spre surpriza lor – mai rapid decât se așteptau.

În vremea aceasta, economia Afganistanului este în cădere liberă. Potrivit Al Jazeera, angajații guvernului, “bugetarii”, n-au mai fost plătiți de mai multe luni de zile.

Talibanii în Europa

Miniștrii europeni ai apărării au astăzi o a doua zi de discuții în Slovenia (țara care deține actualmente președinția rotativă a UE), principala temă fiind așteptatul val de refugiați din Afganistan, relatează Politico.

În Suedia, raportul guvernamental despre natura și originea criminalității locale a stârnit o întreagă dezbatere națională. Tot Le Monde scrie că este prima oară că un raport al Consiliului Național pentru Prevenirea Criminalității (Bra) stabilește o legătură între imigrație și criminalitate în Suedia. Raportul este publicat cu un an înainte de mult așteptatele viitoare alegeri legislative.

Raportul vine și într-un moment în care în întreaga Europă se pune problema viitorului val de refugiați afgani. De altfel, nu doar în Europa, dar și o țară ca Rusia își închide frontierele, ba chiar și vecinii Afganistanului și țările Asiei Centrale.

Vladimir Putin a dat tonul: „Nu dorim ca, deghizați în refugiați, tot soiul de combatanți [islamiști] să ajungă în țara noastră…” Același ton și în Turcia, unde presedintele Recep Tayyip Erdogan a respins posibilitatea de a crea niște lagăre de tranzit pentru refugiați: „Turcia nu este depozitul de migranți al Europei.

Luptătorii talibani merg din casă în casă în Kabul pentru execuții publice
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:03 0:00

Cheers to Brexit

În vremea aceasta, în Marea Britanie se pune foarte serioasa problemă a crizei berii, un mare număr de cafenele putându-se aproviziona doar cu mare greutate, în special cu bere Carling iar la Washington, cotidianul Washington Post se amuză (cu răutate transatlantică), remarcând că e vorba de încă un efect imprevizibil al Brexitului.

În același registru, la Bruxelles, cotidianul economic flamand De Tijd (Timpul) anunță că potrivit Băncii Centrale Europene (BCE), continentul intră acum în cea mai importantă inflație de un deceniu încoace.

Transparence à la Facebook

În sfârșit, celălalt mare săptămânal satirico-politic francez, Le Canard enchaîné, are (doar în ediția pe hârtie) două articole scrise cu vitriol despre matrapazlâcurile comise în culise de Facebook.

Facebook este interesat de datele utilizatorilor, dar nu dorește ca ceva reciproc să se întâmple. Gigantul rețelelor sociale a dezactivat astfel conturile unor cercetători de la universitatea din New York care au creat un browser ce permite extragerea anumitor date despre publicitatea politică de pe FB: cine plătește, ce tip de internauți sunt vizați etc.

Acuzat ca a închis abuziv conturile respectivilor cercetători, Facebook se apără argumentând că protejează "confidențialitatea informațiilor" si le reproșează experților universității că ar căuta să "sifoneze" datele. Curioasă acuzație, scrie Le Canard, din partea unei firme care face exact asta: sifonează datele utilizatorilor si le vinde altor firme private.

Tot așa, în urmă cu o lună, Joe Biden acuza Facebook ca "omoară oameni" pentru că difuzează informații false despre Covid. Acum, rețeaua lui Mark Zuckerberg a renunțat să-și publice raportul de activitate pentru primul trimestru al anului curent, căutând să ascundă faptul ca cea mai văzută postare a fost... o fake news. O știre inventată și mincinoasă despre moartea unui medic din Florida, al cărui deces era pus pe seama injecției cu vaccinul antiviral, când de fapt autopsia nu a revelat nicio legătura intre cele două evenimente.

In schimb, postările cele mai "accesate" în al doilea trimestru al anului se arată liniștitoare. E vorba, potrivit lui Zuckerberg, de site-uri de bucătărie si fotografii de pisici. Lumea reintră în normal.

  • 16x9 Image

    Dan Alexe

    Dan Alexe, corespondentul Europei Libere la Bruxelles, poliglot, eseist, romancier și realizator de filme documentare. 

XS
SM
MD
LG