În sedinţa de astăzi de la Parlament, directorul adjunct al Serviciului de Informații și Securitate, Alexandru Esaulenco, a fost confirmat în funcția de director al instituției, pentru un mandat de 5 ani. La propunerea noului director, Artur Gumeniuc, consilier prezidențial în domeniul apărării și securității naționale, a fost numit director adjunct al instituției. Deputații au votat în lectura a doua și schimbarea modului de numire și demitere a directorului SIS. Acesta va fi numit de șeful statului și confirmat numai de Parlament.
Acum directorul SIS este numit în funcție de Parlament, la propunerea a cel puțin 10 deputați, cu avizul Comisiei securitate națională, apărare și ordine publică a legislativului.
Ceea ce se cunoaşte despre cel care îl va înlocui în funcţia de director al SIS pe Vladimir Botnari - unul din primii demnitari destituit de actuala majoritate pentru că ar fi „puternic afiliat” Partidului Democrat - e că lucrează în SIS de două decenii şi că a acces în cea mai înaltă funcţie ierarhică ocupată până acum în această structură - cea de vicedirector - în 2018, în perioada guvernării PDM.
Întrebat de deputați despre eventuala legătură cu acest partid, Alexandru Esaulenco a declarat:
„Nici în perioada când am fost ales în calitate de vicedirector SIS nu am fost ales pe criterii politice. Nici acum nu sunt propus la director SIS pe criterii politice. Dacă vor fi identificate interferenţe între personalitatea mea şi PDM, sunt gata să-mi depun demisia.”
Prima sarcină de serviciu pe care pare s-o fi primit noul director e să se clarifice cu rolul jucat de SIS în expulzarea, în septembrie 2018, a profesorilor turci, caz pentru care guvernul moldovean a fost recent condamnat la CEDO. Deja ar fi început o anchetă internă, afirmă proaspătul director, iar rezultatele ei vor fi comunicate Parlamentului în următoarele nouă zile.
În timpul audierii sale în comisia pentru securitate înainte de votul din plen, Esaulenco a fost întrebat dacă crede că SIS a participat la capturarea statului de către PD. Precizând că-şi expune un punct de vedere propriu, acesta a spus că SIS a întreprins anumite acţiuni ce merită să fie investigate şi a promis să iniţieze astfel de investigaţii.
În rest, majoritatea parlamentară de la Chişinău a continuat astăzi să opereze modificările legislative pe care le crede necesare pentru corectarea a ceea ce consideră a fi abuzurile comise de vechea guvernare democrată şi pentru depolitizarea şi recredibilizarea instituţiilor statului. Democraţii au protestat vocal, poate mai tare ca altădată, mai ales atunci când a venit vorba despre amendarea reformei guvernului - o reformă ce a constituit multă vreme motivul esenţial de mândrie a democraţilor – sau despre modificările în funcţionarea şi subordonarea structurilor de securitate. Fostul premier, Pavel Filip, acum şeful grupului parlamentar al democraţilor, care aşa cum se ştie acum e în opoziţie, a fost atât de emoţionat, încât a declarat:
Partidul Democrat a făcut greșeli, pentru care acum plătește. Dar voi aţi declarat că veţi fi mai buni ca noi...Pavel Filip, ex-premier
„Partidul Democrat a făcut greşeli, pentru care acum plăteşte. Dar voi aţi declarat că veţi fi mai buni ca noi, mai corecţi, mai integri. De ce nu avem această senzaţie? De ce avem senzaţia că aţi lăsat la o parte treburile ţării şi acum vă ocupaţi de răzbunări?”
Iată şi o replică a deputatului democrat Alexandru Jizdan, fostul ministru de interne în Guvernul Filip:
„Această tribună s-a transformat în loc de unde se citesc rechizitorii. Noi nu suntem duşmanii dvs. şi nu suntem duşmanii poporului, iar răspunderea penală poartă caracter individual, nu colectiv.”
Unele din aceste reacţii ale deputaţilor democraţi au venit în contextul în care majoritatea parlamentară PSRM-ACUM a operat modificări la statutul secretarilor de stat, funcţie prin care în cadrul reformei guvernului de acum doi ani au fost înlocuiţi viceminiştrii şi care, spre deosebire de miniştri, nu sunt obligaţi să plece din ministere odată cu plecarea Guvernului. Deputaţii noii majorităţi îi acuză pe democraţi că au operat schimbarea pentru a-şi păstra controlul asupra executivului chiar după pierderea puterii, iar pe mulţi dintre secretarii actuali numiţi de democraţi – de implicare directă în campania electorală în favoarea democraţilor dinaintea recentelor parlamentare şi de blocarea activităţii noului Guvern.
Sergiu Litvinenco, autorul amendamentului:
„Formal, acestea sunt funcţii publice, iar titularii - funcţionari publici. În realitate, însă, marea majoritate a secretarilor generali de stat şi a secretarilor de stat sunt oameni afiliaţi fostului regim Plahotniuc.”
Iată cum s-a apărat Pavel Filip:
„Nimeni nu a făcut campanie. Poate asistau (la întrunirile electorale ale democraţilor) pentru a răspunde la o întrebare sau alta şi asta în afara orelor de lucru sau în perioada în care au fost degrevaţi”.
Tot astăzi, majoritatea parlamentară a procedat la realizarea unei promisiuni făcute de Guvernul Maiei Sandu câteva zile în urmă la o reuniune cu primarii – cea de a le restitui autorităţilor locale competenţele de autentificare a actelor notariale, competenţă de care aceştea ar fi fost lipsite abuziv, la părerea noilor autorităţi, în favoarea notarilor privaţi.