Linkuri accesibilitate

Noul președinte iranian depune astăzi jurământul


Ebrahim Raisi, 4 august 2021

Noul președinte iranian Ebrahim Raisi depune astăzi jurământul în fața parlamentului, finalizând astfel procesul de inaugurare care se desfășoară în două etape. Fost șef al sistemului judiciar, Raisi a fost criticat de Occident pentru încălcările drepturilor omului și este pus sub sancțiuni americane, în parte pentru implicarea sa în executarea în masă a mii de prizonieri politici, precum și pentru activitatea sa în justiție.

Pe 3 august, controversatul fost procuror a fost acreditat de liderul spiritual suprem al Iranului, Ayatollahul Ali Khamenei, marcând începutul tranziției de la președinția relativ moderată a lui Hassan Rohani, a cărei realizare importantă a fost acordul nuclear cu puterile mondiale care a ridicat majoritatea sancțiunilor internaționale în schimbul unor promisiuni legate de suspendarea programului nuclear al Teheranului.

Sancțiunile americena au fost reimpuse după ce fostul președinte Donald Trump a retras Statele Unite din acord în 2018, ceea ce a afectat economia Iranului. Abordarea problemelor economice ale țării se așteaptă să fie în fruntea agendei noului președinte Raisi, împreună cu negocierile care vizează relansarea acordului nuclear.

Subliniind importanța negocierilor pentru o reînnoire a acordului, diplomatul UE și negociatorul pentru acordul nuclear, Enrique Mora, este așteptat să participle la ceremoniile de depunere a jurământului noului președinte al Republicii Islamice.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG