Linkuri accesibilitate

Noutățile pandemiei: Omicron se poate dovedi mai puțin periculoasă decât Delta


Mii de oameni au protestat la Viena față de restricțiile impuse în legătură cu pandemia
Mii de oameni au protestat la Viena față de restricțiile impuse în legătură cu pandemia

Primele date despre bolnavii de COVID-19 care s-au infectat cu varianta Omicron a virusului sugerează că simptomele cauzate de aceasta sunt mai puțin severe decât în cazul tulpinii Delta, care rămâne dominantă în lume și este responsabilă de un val de spitalizări.

Concluziile au fost trase de consilierul Casei Albe pe problemele sanitare, Anthony Fauci. Totuși, expertul american a precizat că oamenii de știință au nevoie de mai mult timp pentru colectarea de informații despre Omicron înainte de a determina cât de periculoasă este tulpina Omicron.

„Până acum, nu pare să existe un grad mare de severitate (...), dar trebuie să fim precauți înainte de a afirma că este mai puțin periculoasă sau că într-adevăr nu provoacă vreo formă gravă, ca Delta”, a spus Fauci într-un interviu la televiziunea CNN, la 5 decembrie.

Până acum, nu pare să existe un grad mare de severitate...
A.Fauci

Concluziile se bazează pe datele din Africa de Sud, unde Omicron a fost identificată pentru prima dată, la sfârșitul lunii noiembrie. Se crede că varianta găsită de atunci în numeroase țări, din Europa până în America de Nord și Asia, este mai contagioasă decât cele de până acum, inclusiv decât Delta.

Oamenii de știință mai încearcă să stabilească în ce măsură Omicron poate penetra scutul de protecție contra coronavirusului creat de vaccinurile existente.

Omicron se poate dovedi mai puțin periculoasă decât Delta, dar cu toate acestea va pune probleme, spune Maria Van Kerkhove, expertă în epidemiologie a Organizației Mondiale a Sănătății.


„Chiar dacă avem un număr mare de cazuri ușoare, unele dintre persoanele infectate vor avea nevoie de spitalizare (...). Vor ajunge în terapie intensivă iar unii bolnavi vor muri. Suprapus pe o situație deja dificilă cauzată de Delta la nivel global, acest lucru nu poate să bucure”, a spus Van Kerkhove la televiziunea CBS News.

Oficiali medicali din Uniunea Europeană au estimat deja că, în câteva luni, Omicron va fi responsabilă de jumătate din toate noile cazuri de infectare cu COVID-19.

Pe moment, Europa se confruntă cu un al patrulea val al pandemiei cauzat de tulpina Delta, iar multe țări se află de trei săptămâni în lockdown parțial, ca Belgia și Cehia, sau aproape total, ca Austria.

La week-end, zeci de mii de oameni au protestat în zeci de orașe europene, inclusiv în Belgia, Olanda, Germania și Austria, contra a ceea ce numesc o obligație de facto a vaccinării. Nevaccinaților (sau mai exact celor care nu pot demonstra absența infecției) li se interzice accesul în restaurante, săli de spectacol și alte locații publice.

La Viena, peste 40 000 de anti-vaxeri au manifestat sâmbătă pentru al treilea weekend consecutiv. Austria este și prima țară din Uniunea Europeană care a anunțat că vaccinarea devine obligatorie, și de facto, și de jure, din luna februarie.

  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG